A Viasat3 műsorán augusztus 20-án indult el egy újabb Gordon Ramsay-műsor, ezúttal a Hell's Kitchen (A pokol konyhája) című reality, amiben szépreményű szakácsok vetekednek azért, hogy Las Vegas egyik éttermének ők lehessenek a főszakácsai. Ehhez semmi mást nem kell tenniük, mint meggyőzni képességeikről a világ egyik legismertebb tévés szakácsát, Gordon Ramsay-t, ami azért nem egyszerű feladat.
A reality az USA-ban a Fox műsorán látható, és évek óta biztos pontja az évadnak (két kiadással is jelentkezik évente), átlagosan 6-7 milliós nézettséget ér el, és a 18-49-es korosztályban is szépen teljesít. Emailben tettük fel kérdéseinket a káromkodós szakácsnak, és kaptunk rájuk néha kissé szűkszavú, de káromkodásoktól mentes válaszokat.
C:c:Tényleg ennyire nehéz a rizottót elkészíteni? (A Hell's Kitchen egyik visszatérő eleme az elcsezsett rizottó miatt üvöltő Ramsay képe.)
GR: Nem, egyáltalán nem, csak türelem kell hozzá. Merőkanálból kell adagolni hozzá a húslét, és az a lényege, hogy soha ne ússzon benne a rizs. A többi már gyerekjáték.
Élvezi, amikor leüvöltheti valakinek a haját? Igazán akkor látszik elemében, amikor kiabál.
Az az ugazság, hogy elég gyakran dühbe gurulok, de olyankor sem vagyok igazságtalan a delikvensekkel, ugyanolyan őszinte véleményt hallhatnak tőlem, mint amikor nyugodt vagyok. Ezen már nemigen fogok változtatni, ez van. Azt hiszem, azért megy fel bennem a pumpa, mert az igazán jó szakácsokhoz hasonlóan én is a tökéletességre törekszem, és idegesít, ha valaki hanyag.
Hol szeret jobban forgatni, az USA-ban, vagy Nagy-Britanniában? A Kitchen Nightmares című étteremátalakítós sorozatának két kiadása is létezik.
Mindkét hely más, nem tudnék választani a kettő közül. Az amerikaiak kimutatják az érzelmeiket és nagyon nyíltak, de általában sokkal ellenállóbbak a változásokkal szemben, mint a britek.
Gondolt arra, hogy más országokba is eladják a franchise-jogokat? Mondjuk Magyarországra?
Soha ne mondd, hogy soha! A produkciós irodám folyamatosan keresi az új lehetőségeket.
Járt már Magyarországon? Mi a véleménye a magyar konyháról?
Átutazóban voltam már Budapesten, és mint oly sok más turistát, engem is lenyűgözött a város szépsége, de sajnos nem töltöttem el annyi időt ott, hogy kipróbálhassam a helyi ízeket.
Próbált már valaha tipikus magyar ételt főzni? Mondjuk töltött káposztát?
Arra még soha nem került sor, hogy elővettem volna egy "100 magyar recept" című könyvet, és abból főztem volna, nem, de pörkölteket, ragukat imádok főzni. Könnyen elkészíthető, ízletes, tápláló és viszonylag olcsó étel, az ilyeneket nagyra értékelem. Mi az a töltött káposzta?
Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve.
Ez jól hangzik. Ha a hús jó minőségű, akkor finom lehet. Egyszer kipróbálnám, az biztos.
Az tudja, hogy amit a világ nagyrésze "gulyásként" ismer, annak semmi köze a magyar gulyáshoz? Az ugyanis egy húsban és zöldségben gazdag leves.
Igen, hallottam, hogy a goulasch az nem az a tésztás pörköltszerűség, amit mindenütt lehet enni, de sajnos még nem kóstoltam. Téli estékre ideális fogás lehet.
A műsora nyertesei tényleg egy első osztályú szálloda konyhafőnökei lesznek? Vannak ennyire jók?
A műsor jelenleg a hatodik évadnál tart, és igen, találtunk kivételes tehetségeket a jelentkezők között. Persze azok, akik már az elején kiesnek, egy hot dog-árus mellett sem nagyon kaphatnának munkát, néha elképesztő, mennyire tájékozatlan és ügyetlen emberek jelentkeznek a műsorba. A döntősök azonban minden eddigi évadban kitűnő szakácsok voltak, akikre tényleg büszke lehetek.
A műsorban nem egyszer előfordul, hogy az étterembe érkező vendégek éhen maradnak, mert ön annyira ideges lesz, hogy bezárja a konyhát. Megérkezéskor szólnak a vendégeknek, hogy lehet, éhen maradnak?
Mindent elkövetünk, azért, hogy a vendégek megkapják, amit rendeltek, de benne van a pakliban, hogy a játékosok nem tudják elkészíteni az ételsort, vagy nem olyan minőségben, hogy azt az asztalra engedhessem. Ilyenkor elnézést kérünk a vendégektől, akikket természetesen előre tájákoztatunk erről az eshetőségről is.
Mi az ön kedvenc étele? Mi a a legnehezebben elkészíthető étel?
Az örök kedvencem a sima marhasült zöldségkörettel, utána almás pite. Egyszerű, de iszonyú finom. Londoni éttermemben olyan ételek szerepelnek az étlapon, amiket elég nehéz elkészíteni, például a homárral töltött ravioli, ami nagy odafigyelést és képzettséget igényel. A végeredmény viszont kiváló, az étterem látogatói nagyon szeretik.
Mindenki esküszik a mama főztjére. Ön is?
Anyám almás pitéjét nagyon nehéz reprodukálni, de nekem már egyre gyakrabban sikerül. Azt hiszem, jobban főzök, mint az anyám.
Az utolsó 100 komment: