A Viasat3 műsorán augusztus 20-án indult el egy újabb Gordon Ramsay-műsor, ezúttal a Hell's Kitchen (A pokol konyhája) című reality, amiben szépreményű szakácsok vetekednek azért, hogy Las Vegas egyik éttermének ők lehessenek a főszakácsai. Ehhez semmi mást nem kell tenniük, mint meggyőzni képességeikről a világ egyik legismertebb tévés szakácsát, Gordon Ramsay-t, ami azért nem egyszerű feladat.
A reality az USA-ban a Fox műsorán látható, és évek óta biztos pontja az évadnak (két kiadással is jelentkezik évente), átlagosan 6-7 milliós nézettséget ér el, és a 18-49-es korosztályban is szépen teljesít. Emailben tettük fel kérdéseinket a káromkodós szakácsnak, és kaptunk rájuk néha kissé szűkszavú, de káromkodásoktól mentes válaszokat.
C:c:Tényleg ennyire nehéz a rizottót elkészíteni? (A Hell's Kitchen egyik visszatérő eleme az elcsezsett rizottó miatt üvöltő Ramsay képe.)
GR: Nem, egyáltalán nem, csak türelem kell hozzá. Merőkanálból kell adagolni hozzá a húslét, és az a lényege, hogy soha ne ússzon benne a rizs. A többi már gyerekjáték.
Élvezi, amikor leüvöltheti valakinek a haját? Igazán akkor látszik elemében, amikor kiabál.
Az az ugazság, hogy elég gyakran dühbe gurulok, de olyankor sem vagyok igazságtalan a delikvensekkel, ugyanolyan őszinte véleményt hallhatnak tőlem, mint amikor nyugodt vagyok. Ezen már nemigen fogok változtatni, ez van. Azt hiszem, azért megy fel bennem a pumpa, mert az igazán jó szakácsokhoz hasonlóan én is a tökéletességre törekszem, és idegesít, ha valaki hanyag.
Hol szeret jobban forgatni, az USA-ban, vagy Nagy-Britanniában? A Kitchen Nightmares című étteremátalakítós sorozatának két kiadása is létezik.
Mindkét hely más, nem tudnék választani a kettő közül. Az amerikaiak kimutatják az érzelmeiket és nagyon nyíltak, de általában sokkal ellenállóbbak a változásokkal szemben, mint a britek.
Gondolt arra, hogy más országokba is eladják a franchise-jogokat? Mondjuk Magyarországra?
Soha ne mondd, hogy soha! A produkciós irodám folyamatosan keresi az új lehetőségeket.
Járt már Magyarországon? Mi a véleménye a magyar konyháról?
Átutazóban voltam már Budapesten, és mint oly sok más turistát, engem is lenyűgözött a város szépsége, de sajnos nem töltöttem el annyi időt ott, hogy kipróbálhassam a helyi ízeket.
Próbált már valaha tipikus magyar ételt főzni? Mondjuk töltött káposztát?
Arra még soha nem került sor, hogy elővettem volna egy "100 magyar recept" című könyvet, és abból főztem volna, nem, de pörkölteket, ragukat imádok főzni. Könnyen elkészíthető, ízletes, tápláló és viszonylag olcsó étel, az ilyeneket nagyra értékelem. Mi az a töltött káposzta?
Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve.
Ez jól hangzik. Ha a hús jó minőségű, akkor finom lehet. Egyszer kipróbálnám, az biztos.
Az tudja, hogy amit a világ nagyrésze "gulyásként" ismer, annak semmi köze a magyar gulyáshoz? Az ugyanis egy húsban és zöldségben gazdag leves.
Igen, hallottam, hogy a goulasch az nem az a tésztás pörköltszerűség, amit mindenütt lehet enni, de sajnos még nem kóstoltam. Téli estékre ideális fogás lehet.
A műsora nyertesei tényleg egy első osztályú szálloda konyhafőnökei lesznek? Vannak ennyire jók?
A műsor jelenleg a hatodik évadnál tart, és igen, találtunk kivételes tehetségeket a jelentkezők között. Persze azok, akik már az elején kiesnek, egy hot dog-árus mellett sem nagyon kaphatnának munkát, néha elképesztő, mennyire tájékozatlan és ügyetlen emberek jelentkeznek a műsorba. A döntősök azonban minden eddigi évadban kitűnő szakácsok voltak, akikre tényleg büszke lehetek.
A műsorban nem egyszer előfordul, hogy az étterembe érkező vendégek éhen maradnak, mert ön annyira ideges lesz, hogy bezárja a konyhát. Megérkezéskor szólnak a vendégeknek, hogy lehet, éhen maradnak?
Mindent elkövetünk, azért, hogy a vendégek megkapják, amit rendeltek, de benne van a pakliban, hogy a játékosok nem tudják elkészíteni az ételsort, vagy nem olyan minőségben, hogy azt az asztalra engedhessem. Ilyenkor elnézést kérünk a vendégektől, akikket természetesen előre tájákoztatunk erről az eshetőségről is.
Mi az ön kedvenc étele? Mi a a legnehezebben elkészíthető étel?
Az örök kedvencem a sima marhasült zöldségkörettel, utána almás pite. Egyszerű, de iszonyú finom. Londoni éttermemben olyan ételek szerepelnek az étlapon, amiket elég nehéz elkészíteni, például a homárral töltött ravioli, ami nagy odafigyelést és képzettséget igényel. A végeredmény viszont kiváló, az étterem látogatói nagyon szeretik.
Mindenki esküszik a mama főztjére. Ön is?
Anyám almás pitéjét nagyon nehéz reprodukálni, de nekem már egyre gyakrabban sikerül. Azt hiszem, jobban főzök, mint az anyám.
bate · http://bateman.hu 2009.08.26. 13:42:48
Pikk Dáma ♠ 2009.08.26. 14:16:05
wise01 2009.08.26. 14:16:39
wise01 2009.08.26. 14:18:04
novi 2009.08.26. 14:20:44
dedikálta az emailt? :)
aleksander · http://www.aleksander.hu 2009.08.26. 14:29:51
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.26. 14:56:41
Az ordibálás iszonyú durva, de legtöbbször jogos. És minél tovább haladunk a döntő felé, annál kevesebbet üvölt, a két döntőst pedig már-már egyenrangú szakácskollégának tekinti és kollégaként beszél velük, nagyon jó látni.
Casus Belli 2009.08.26. 15:37:28
Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2009.08.26. 15:58:15
Squazee 2009.08.26. 18:46:47
Örülök én is, hogy olvashattam ezt a kis interjút, az utóbbi napokban én is rákattantam a műsorra.
Szívesen ennék a főztjéből. :D
Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.08.26. 20:22:19
Nekem a TV-s szakácsok között az első helyen áll!
Aki meg hüllye az megérdemli a lebaszást! Ez van.
Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.08.26. 20:23:38
malkolmcole 2009.08.26. 20:26:54
Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve.
"
Tojásos???
6faludi (törölt) · http://lacikonyha.blogspot.com 2009.08.26. 20:31:40
Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve.
"
Bizonyos helyeken??? :D
stanyecli 2009.08.26. 20:35:44
bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.08.26. 20:38:39
Aztán meg csodálkozunk, ha megrémül szegény...
Sir Nyű 2009.08.26. 20:39:41
Megtalaltam: dezso.klebercz.hu/konyha_gulyas.htm
Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.26. 20:41:48
okostojgli (törölt) 2009.08.26. 20:42:01
Kezd csillapodni a fazon, egyre kevesebbet üvöltözik, a mai részben még a vendégekkel is kedves volt. Hát ilyet! :)
morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.08.26. 20:43:33
borisz 2009.08.26. 20:48:08
mondjuk a tojásos töltött káposzta dolgot én sem értem
EMU 2009.08.26. 20:48:16
Farkos Csapó Gyurka 2009.08.26. 20:52:20
Méghogy angol szakács, angol konyha. Sausage,beans, chips. That's it. Szakácsolimpián csak ajtonálló lehetne.
bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.08.26. 20:57:26
G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.08.26. 21:01:03
fingerbangs 2009.08.26. 21:08:15
LOL bazmeg
valaki nagyon nem tudja ki is az a GR
EMU 2009.08.26. 21:08:46
hibrid 2009.08.26. 21:11:37
EMU 2009.08.26. 21:13:07
Calogero 2009.08.26. 21:16:55
szekerkaa · https://twitter.com/szekerka 2009.08.26. 21:17:43
A gulyást magyarázni meg bonyolult ügy, olyan, mint nyelvészkedni: nincs értelme.
SENKISENKI (törölt) 2009.08.26. 21:18:13
mikka 2009.08.26. 21:22:07
A fuck szocska vonzza a nezoket a tv ele, a csunya beszed a karomkodas resze a marketingnek a musorait illetoen. Mint szakacs boldogul,es a csillagok egy resze nem a tehetsegenek koszonheto hanem a tv ben szereplesnek. Az aktualis menjue altalaban eheto es jo, a mukatarsaihoz fuzodo viszonya viszont nem. En mint kulfoldon a vendeglatasban is dolgozo magyar ember egyszer felhomalyositottam hogy pofan vagon az elso serpenyovel ami kezem ugyebe akad ha nem beszel velem emberhez meltoan. Nem is volt vele tobb gondom. Kicsit harcias kitchen porter vagyok nem turom ha baszlatnak, azert tud jol dolgozni mert en is jol dolgozom.A serpenyoi tisztak voltak, a tanyerok tisztak voltak es a konyha is rendben volt tartva. De aki nem all ki magaert, es nem huz egy vonalat vele szemben az elveszett ember,akar tulajdonos, akar szakacs akar cincer.. Egy szakacs a sok kozul..Karizmatikus, markans arc, de azert csak egy szakacs :)maradjunk ennyiben..
csati 2009.08.26. 21:23:51
EMU 2009.08.26. 21:25:05
Lord_co 2009.08.26. 21:25:59
sixx hülyeségeket beszélsz! még hogy tojás! a töltött káposztában?! zöldség a gulyásban?!
Uncle_Jay 2009.08.26. 21:28:02
Uncle_Jay 2009.08.26. 21:30:47
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.26. 21:32:36
versiro 2009.08.26. 21:33:05
Nibelis 2009.08.26. 21:35:09
Ez a cikk szuper volt...Szeretem a műsort.
Örülök,hogy ismerjük egymást régebbről.
Tirpákia rózsája 2009.08.26. 21:35:38
atomheartfather 2009.08.26. 21:37:34
Kicsit hadd legyek már off!És valamit szögezzünk le!Karakószörcsök és nem Karakószörcsög g-vel a végén! Ez egy létező falu, és nincsen ott csárda, már a mihez tartás végett!Remélem sokak elméjében fény gyúlt és ezután helyesen példálózik vele, mint istenhátamögötti falucska!
Ramsey-t meg bírom, de igazán lehetne kevéske fogalma a magyar konyháról, ha már ekkora az arca!:)
Gecc 2009.08.26. 21:38:25
Arc.
ZéBé 2009.08.26. 21:40:59
Tirpákia rózsája 2009.08.26. 21:42:02
versiro 2009.08.26. 21:44:57
Lilith - mért ez a neved, mit jelent ez?
Épp a napokban gondolkoztam rajta, hogy ki volt az a Lilith....
Balangó 2009.08.26. 21:46:44
Ne egymást bántsátok, fiúk! Inkább csináljatok egy jó magyar konyha blogot. Nyomjuk le az angolt!
Lehet, hogy kiváló szakács, de mit tud a túrós csuszáról? Sok pörccel!
Maszat04 2009.08.26. 21:48:53
sunbird75 2009.08.26. 21:49:52
Eperzöld 2009.08.26. 21:52:17
jones5555(exdr.) 2009.08.26. 21:56:40
jones5555(exdr.) 2009.08.26. 21:57:51
EMU 2009.08.26. 21:57:56
Merlin 1 2009.08.26. 21:58:57
domdodom69 (törölt) 2009.08.26. 22:00:27
Azt eddig is tudtam, hogy Dr.Ház nagy kedvenc, de azt eddig nem is sejtettem, hogy a Gordon rajongásommal nem vagyok egyedül :)
Ami a töltött káposztát illeti: jómagam is legalább 3 félét ismerek (szabolcsi: édes káposztában, paradicsomosan, hajdúsági: savanyú káposztában, füstölt hússal, debreceni: kapros mártással) és ki tudja mennyi van még. Van amelyikbe kell tojás, vanamelyikbe nem. A hajdúsági kifejezeten tejfölösen az igazi. Szerintem.
Eastbay1 2009.08.26. 22:06:10
leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2009.08.26. 22:07:35
Csakén (törölt) 2009.08.26. 22:09:09
Nem fut tiszteletköröket hanem megmondja mi a baja(lustaság,hozzánemértés,nemtörődömség).
EMU 2009.08.26. 22:11:17
2009.08.26. 22:12:38
"You french pig!"
Eastbay1 2009.08.26. 22:13:08
efzsé 2009.08.26. 22:25:19
efzsé 2009.08.26. 22:26:10
Trivador 2009.08.26. 22:28:44
Kremyyy · http://kremyy.freeblog.hu 2009.08.26. 22:29:53
Amúgy kellemes cikk volt,jófej a csávó,a műsor jó,mi kell még...
zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.08.26. 22:30:03
pistola 2009.08.26. 22:30:09
apuc 2009.08.26. 22:30:29
Legalább épít és tesz valamit...
Eastbay1 2009.08.26. 22:30:47
atomheartfather 2009.08.26. 22:33:33
Bambano 2009.08.26. 22:39:04
phare 2009.08.26. 22:42:17
Igazi magyaros íz.
phare 2009.08.26. 22:43:25
Gladia Delmarre 2009.08.26. 22:44:20
@versiro: a keresők jó barátaid lehetnek:)
en.wikipedia.org/wiki/Lilith
ON
Jó ez kis interjú, köszi érte! Én nagyon szeretem ezt a palit, bár a főztjét nem kóstoltam soha, de azt nagyon tudja, mitől működhet igazán jól egy étterem. Hiszen sosem azt mondja, h kápráztasd el a vendéget valami 10szavas nevű Eiffel-torony szerű remekművel, hanem azt, hogy a hely legyen kulturált, a konyha/hűtő legyen makulátlanul tiszta, az ételek egyszerűek, de frissek. A többi a fantázián múlik. Tőlem jár a respect!
phare 2009.08.26. 22:44:32
phare 2009.08.26. 22:46:46
N.Zoli 2009.08.26. 22:49:14
Volt egy idoszak, mikor bolgar kerteszeket telepitettek az orszagba. De az is lehet torok eredetu, mint tobb mas daralthusos etel, a bolgaroknal is elidoztek a torokok egy darabig. Nem tudom hany eves multra tekint vissza az, amit mi magyar konyhanak nevezunk, de szerintem nem tobb, mint szaz.
A bolgarok is keszitenek stefania vagdaltat, amit rolo stefanianak hivnak, valamint meglepo modon sok etel neve is egyezik pl.: kajszi, alma, dinnye, pulyka es egyeb szavak peldaul: sapka, suba.
Visszaterve a kajakhoz, ettem csehek altal keszitett szegedinszki gulyast, ami inkabb szekelykaposzta volt, de ez csehorszagban mint magyar gulyas van a koztudatban.
N.Zoli 2009.08.26. 22:59:17
Mashenka 2009.08.26. 22:59:29
ladislaus 2009.08.26. 23:02:25
A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.08.26. 23:31:46
sapuh 2009.08.26. 23:37:02
sapuh 2009.08.26. 23:46:16
Égbekiáltó 2009.08.26. 23:53:06
Nem mondom, biztos finom lehet de ennek köze nincs a töltött káposztához.
Szerintem Sixx azért említette a szakácsnak a töltött káposztát, mert az 1000 kérdés 1000 válaszból ezt magolta be:)) Meg is nézem, hogy ott írják-e a tojást.
Jó Estét 2009.08.26. 23:56:11
Amugymeg en legalabb 4 fele toltottkaposztat ettem eddig, es egyik sem volt paradicsomos, de majd azt is kiprobalom :)
Ja es a sonka helyett tegyetek bele fustolt (nem fott) tarjat, isteniii :)
Jó Estét 2009.08.27. 00:00:28
6faludi (törölt) · http://lacikonyha.blogspot.com 2009.08.27. 00:18:31
Köteles Carradine 2009.08.27. 00:27:44
de hogy tévésszakács lenne... na ne. A Michelin-csillagot tényleg nem habókra osztogatják. nem véletlen, hogy magyar étterem neve még fel se merült. A stílusa is nagyon üt: osztja a parasztot, ahogy kell, de egyre inkább azt látom, nem is megy másképp sehol... amúgy észrevettétek? a nőkkel a legritkábban bunkózik.
sapuh 2009.08.27. 00:29:16
kokoro 2009.08.27. 00:49:24
akkor azt úgy hívják rizses hús :-)
Lensver 2009.08.27. 01:13:06
Bambano 2009.08.27. 01:27:15
Erre mondta Hofi, hogy vannak emberek (michelin imádók), akiknek mindig kell egy segg, amit nyalhatnak.
qkika01 2009.08.27. 01:32:36
Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2009.08.27. 02:16:36
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.08.27. 02:53:20
mi lett volna belőle, ha ide születik? :P
legalább ismerte volna a gulyást, de nem több, attól tartok.
donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2009.08.27. 06:15:28
Nzoltan 2009.08.27. 07:30:05
gaijin 2009.08.27. 07:36:14
Ez biztos? Honnan veszed? Forrás?
sz_ 2009.08.27. 07:44:15
fátum 2009.08.27. 08:06:47
EMU 2009.08.27. 08:09:10
LeoMinor 2009.08.27. 08:10:35
Ha jön, én szívesen vendégül látnám :D
STIPISTOPI! :)
EMU 2009.08.27. 08:12:05
EMU 2009.08.27. 08:14:25
EMU 2009.08.27. 08:15:19
EMU 2009.08.27. 08:16:37
8630 2009.08.27. 08:20:28
trixilw 2009.08.27. 08:27:16
A töltött káposztába meg hústól függően kellhet tojás, bár ezt beleírni mint alap hozzávaló kicsit necces. De nem baj. Egyébként meg TÖRÖK eredetű étel, a török hódítás alatt hozták be.
Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.08.27. 08:29:27
Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.08.27. 08:31:17
pizsama 2009.08.27. 08:31:35
amodent 2009.08.27. 08:37:03
Tuzsi 2009.08.27. 08:52:39
murunga 2009.08.27. 08:53:58
borisz 2009.08.27. 08:54:48
nem vagyok mérges, de mi a kúvaanyádért kell itt trollkodni? ez egy tévésblog, nem egy gasztro-oldal.
esetleg te megad vagy GR, azért e hangnem?
Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.08.27. 08:57:29
tucsi 2009.08.27. 09:00:50
Paradicsomos? az a töltött paprika, imádom
Kolbász csak ahogy a nagyapa töltötte
lesütött hús 20gerezd fokhagymával
szeretem a magyar konyhát, és havonta 2X készítek ilyen ételt.
Dobostorta ötös! De mindenből csak a házi.
CiaoMaria 2009.08.27. 09:05:17
Azt végképp nem hiszem, hogy ne lenne egyetlem magyar szakács sem, aki ne érdemelne Michelin csillagot, szóval gyanítom, hogy nem teljesen és kizárólag csak szakmai alapokon értékelnek... vagy csak nagyon más az ízlésük? :)
Max iránymutatásnak elfogadom, hogy mások szerint hol lehet jót enni, de ha nekem személy szerint nem ízlik, akkor megsüthetik a csillagjukat.
tucsi 2009.08.27. 09:06:52
majdnem kimaradt
fukisunni22 2009.08.27. 09:07:26
A szabolcsi töltött káposzta édes káposztából, édes káposzta levelébe göngyölve és paradicsommal készül. Isteni finom, kóstoljátok meg!
G46 2009.08.27. 09:08:05
Töltött káposzta: ősi magyar ételünk török eredetű. Ha valakivel kapcsolatba kerülök hosszabb ideig, előbb-utóbb megkérdem, h. náluk hogy csinálják a töltött káposztát. A tojásos-nem tojásos kérdés még soha nem jutott eszembe. Variációk: mérete kicsi, közepes, vagy nagy? Édes vagy savanyú káposztába van-e töltve? Van-e mellé aprókáposzta? Rizzsel vagy gerslivel (árpagyöngy) töltik? Paradicsomos vagy paradicsommentes? Van-e mellé plusz adalék- kolbász, szalonna...? Főzik vagy tepsiben sütik? Tejföllel vagy tejföl nélkül eszik?
Otthoni töltött káposzta: nagy gombócok, édes káposztába, gerslivel töltve. Paradicsomlével főzve, mellé savanyú aprókáposzta. Általában tejföllel esszük, de ha nincs, nem tragédia. A hús borsos, a lébe szegfűbors és szegfűszeg kerül. És meglepően finom, anyám töltött káposztáját még azok is megették, akik kategorikus nemet mondtak a TK-ra :)
Szal iggazzy töltött káposzta nem létezik.
A gujásról már elhangzott, h. mi is az igazából.
Cukorszáj (törölt) 2009.08.27. 09:08:25
Aki meg leszakácsozza, az nézzen utána, hány étterme van világszerte. Tokiótól, Dubai-on keresztül Amerikáig. Többmillió dolláros vállalatot épített fel egymaga, amit az apósa vezet.
Én azért szeretem, mert az egyszerűségre törekszik, és szeretettel nyúl a kajákhoz. Én itthon rendszeresen főzöm a receptjeit, nagyon könnyű elkészíteni a legtöbbet, és Ramsay-nek ez is a célja. Megnézném a fikázó p*csök közül ki tudná utána csinálni azt amit elért.
rattenfanger 2009.08.27. 09:11:59
Ez ám a nagy meglátás.
Sose csináljunk romlott húsból töltöttkáposztát emberek!
ati27 2009.08.27. 09:12:54
Cukorszáj (törölt) 2009.08.27. 09:14:11
Amúgy mifelénk a töltött káposztát levesként esszük... Ilyen is van.
Cukorszáj (törölt) 2009.08.27. 09:17:34
Cukorszáj (törölt) 2009.08.27. 09:21:33
bee4 2009.08.27. 09:21:38
Wiccamami 2009.08.27. 09:21:56
Gigalamer 2009.08.27. 09:23:47
Részletes program, fesztivál történet és egyebek az alábbi linken:
www.magyargulyas.hu/
Ps.: GR for president!
murunga 2009.08.27. 09:29:39
hát azért a műsorában volt nagy konkurens 'TV-s szakács' könyvégetés a Temze parton...és a jémi olivérnek is rendszeresen (ba)szólogat a nagy látatlanba...
gr nem csak egy szakács, hanem egy igazi marketing/franchise gépezet. sok-sok megrendezett jelenettel, de hát ettől szórakoztató...
magyar kajablogok (valaki hiányolta):
buvosszakacs.blog.hu/
chiliesvanilia.blogspot.com/
...
Wiccamami 2009.08.27. 09:32:47
Bobby Baccala 2009.08.27. 09:33:54
a svábok a töltött káposztát galuskának hívják, de csak annyiban különbözik, hogy kisebbek a gombócok
Wiccamami 2009.08.27. 09:35:59
rattenfanger 2009.08.27. 09:36:19
tucsi 2009.08.27. 09:36:54
én is jobban főzök mint anya de nem jobban mint a dédi és a lányaim is megtanulnak mindent otthon...
voltak cserediákként Londonban családoknál
ott a menü 7ből 3szor kifőzött tészta leveskockával!
szóval nekünk inkább van konyhaművészetünk
ostapbender 2009.08.27. 09:42:30
angyalcápa :) és csak 1 szótár köllött hozzá...
Agresszív Nyúl 2009.08.27. 09:43:21
Tesco árufeltöltő 2009.08.27. 09:43:24
Az oly sokak által szeretett rántott hús, pedig osztrák.:)
alumi 2009.08.27. 09:47:19
Érdekesség, de amúgy már ettem töltött paprika levest! Szörnyű! Borzalmas!
BOB 2009.08.27. 09:52:25
BOB 2009.08.27. 09:54:00
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.27. 09:55:54
Gondolod, hogy egy ilyen szakácsot érdekel a neve nincsen magyar konyha? Még jó, hogy nem kóstolt helyi ízeket Budapesten, rögtön meglett volna a véleménye, ne aggódjatok. Megkapta volna valahol a tescos húsból az elcseszett pörköltet... te jó ég!
Az újságíró által feltett kérdések a szokásos magyar önértékelési problematikát mutatják. Mindenesetre szánalmas...
alumi 2009.08.27. 09:57:02
Lebbencstészta, krumpli, szalonna, kolbász, hagyma, pirospaprika.
A lényeg, hogy jó sok hagyma kell bele, és amikor összerottyan a tészta és a hozzávalók, és elfővi a vizet, akkor a bogrács falához hozzápirítjuk picit a tésztát. Ettől még pikánsabb íze lesz. Ez csak bográcsban finom. Kicsit olyan, mint egy továbbfejlesztett krumplis tészta. Amúgy a Hortobágyon főzték sokat tudtommal. Vizitúrán csináltam meg egyszer. Az egész napos evezés után úgy habzsolták, mintha sosem ettek volna.:)
Ha valakinek beugrik a neve, megköszönném, ha leírná.
pollio 2009.08.27. 10:00:34
ati27 2009.08.27. 10:02:03
Ez ám a nagy meglátás.
Sose csináljunk romlott húsból töltöttkáposztát emberek!"
Nem igazán erről van szó. pl A ***** akciós húsok pl a 5-10 éve lefagyasztott készletekből származnak. Másrészt a "nagyüzemileg" tartott állatokat néha hormonkezelik, hogy gyorsabban nőjenek, a takarmányozásuk meg "hallisztel" meg egyéb dolgokkal pótolják/egészítik ki. Pl csirke "tömegtermelés" úgy történik, hogy braziliában felrakják anaposcsirkét a hajóra, és elindulnak európába, közben a tengerből fogják a halat és azzal "takarmányoznak" Na így lesz a csirkehúsa halszagú. Ellenpélda: Réges régen tartottunk mi is állatokat, disznó csirke nyúl. És a takarmányozás is saját termésből történt. Sokszor a legkomolyabb gyomirtás a kapazin nevű szer volt. (mondjuk mire 2-5 hold kukoricát megkapáltál sokszor 2 alkalommal is...:) ) No azoknak a húsoknak teljesen más íze volt, elhiheted..
BéLóg 2009.08.27. 10:04:21
Azok, akik (tán a közelség miatt?) sosem tudnának lesvábozni egy bajort, fríznek nevezni egy szászt, simán "leangolozzák" a skótokat, íreket.
Egy alkalommal brit :-) vendégünkkel étteremben ültünk és a pincér rendkívül kedvesen angolul megjegyezte, hogy az "angol úriembernek" tud hozni angol nyelvű étlapot. Akkor én megjegyeztem, hogy az "angol úriember skóciából jött". A vendég rámnézett és megkérdezte, ezt miért mondtam. Elmondtam "nagyjából" hogy hát az angolok Angliából jönnek, Skóciából viszont a skótok!
Ettől kezdve olyan barátságba keveredtünk és annyi pálinkát meg mindent ittunk, hogy még ma is emlékszem rá! Kitárgyaltuk a skót történelmet, királynőket, francia kapcsolatukat, "skótszoknyát" (életetek védelmében nehogy le-rock-ozzátok a kilt-et!!!!!), a haggish és a májashurka közti esetleges azonosságokat és különbségeket, Edgar Wallace népi hőst, skót vicceket dögivel, satöbbi, satöbbi.
Az ember igenis legyen tekintettel más népek dolgaira és ha maga elvár valamit, tegyen ellenkezőleg is.
Ami meg a magyar illetve kelet-európai Michelin csillag hiányát illeti, az ÉN ismereteim szerint nem azért nem kapunk (kapnak) egyet sem, mert ne lenne jó étel vagy jó szakács, hanem azért, mert a Michelin csillag egyik alapfeltétele, hogy a szóbanforgó kiváló étel előállítását BÁRMIKOR és BÁRMENNYISZER meg kell tudni ismételni, amely például Magyarországon azért lehetetlen, mert képtelenség még ugyanattól a beszerszési forrástól is AZONOS MINŐSÉGŰ alapanyagot kapni HOSSZÚ-HOSSZÚ ideig!
Michelin csillagot ugyanis nem a "bíráknak" készített egyszeri káprázatos menüsorért adnak!
ati27 2009.08.27. 10:06:06
Geeza 2009.08.27. 10:07:07
pollio 2009.08.27. 10:08:28
Egyébként kíváncsi lennék, milyen volt a magyar konyha Colombus előtt, paprika nélkül. Az ilyen recepteket valószínűleg Erdélyben érdemes keresni...
Geeza 2009.08.27. 10:12:06
pollio 2009.08.27. 10:28:40
Ugyanakkor ha tényleg rosszul tudom, és ismert volt korábban Ázsiában a paprika (és nem Amerikában őshonos növény), akkor akár már a honfoglaló magyarok is simán ismerhették, nem kellett, hogy mások hozzák be Magyarországra. Arról nem beszélve, hogy a Honfoglalás előtt ugye elég szoros kapcsolatban álltunk török törzsekkel - igaz, ezek nem az oszmán törökök voltak.
tucsi 2009.08.27. 10:28:46
cöcke 2009.08.27. 10:29:18
De,h a Hell's Kitchenhez is hozzászóljak, elképesztő,mekkora sutyik szerencsétlenkednek a műsorban, ilyenkor bánom,hogy nem USA-ba/UK-ba születtem.:)
Lord heckman 2009.08.27. 10:30:20
Bor és Vad · http://www.boresvad.hu 2009.08.27. 10:32:26
Az ilyen tévés szakácsok nélkül még mindig a pörkölt-gulyás-tejfölös csirke háromszögben mozogna az átlagos (étterembe keveset járó) magyar fantáziája. Szerintem.
gatsy 2009.08.27. 10:35:59
Mellesleg senkire nincs ráírva, hogy honnét jött, ergo a pincérrel ezért k***va felesleges kötözködni. Ő a nyelből indult ki, ha amerikai lett volna, akkor is angolnak fogja nevezni, mivel egy köznapi beszélgetésben nem fog senki olyan szókapcolatot használni, hogy az "angolnyelvű úriembernek". De annyit elértél, hogy beletúrházzon a levesetekbe...
A Wallace meg William volt.
A beszerzési forrásokban viszont igazad van.
ethan blow 2009.08.27. 10:42:17
Euthanatos 2009.08.27. 10:42:54
Lord heckman 2009.08.27. 10:44:14
Kedves EMU!
Az ékezetes betűkből arra következtetek, hogy valószínűleg Magyarországról írsz, így jó eséllyel itt is élsz. Tudom, hogy elég jól fizet a szadesz, engem is be akartak szervezni, de hidd el, ez nem jó meló (aki nem tudná: EMU egy mesterségesen feszkót generáló ember, akit különböző politikai csoportok azért fizetnek, hogy mindenféle fórumra járjon, és magyarellenes megnyilvánulásokat tegyen... sok ilyen ember van, úgy havi 20-40 ezret adnak, és megadott számú fórumhozzászólást kell produkálni).
Csak ugye mindig kilóg a lóláb, hogy ha annyira rühelled, mi a rákos hétszentségért esz még mindig itt a fene? 20 éve nyitva a határ ombre! Lehet kitakarodni futólépésben!
BéLóg 2009.08.27. 10:46:03
HISZEN én is tudtam, hogy nincs a vendég homlokára írva. A korrekció nem is a pincérnek szólt! Tudok én mosolyogni is!
(Egyébként ketten négy vendég számláját és jattját csináltuk aznap este, talán nem gondolták hogy "haragszunk" vagymi. Például a velőscsontra amit előételként a skót úriembernek ajánlottam és nagy meglepetésemre ő elfogadta és meg is ette, talán nem köptek...)
Wallace William, okés az Edgár egy krimiíró, bocs.
G46 2009.08.27. 10:48:44
@primula: az az öhöm, nekem is kenutúrás ismerősök mesélték :)
Nem bírtam ki, felhívtam anyámat, nálunk nincs tojás a káposztatöltelékben.
Aki a középkori magyar ételekről akar többet tudni, az olvassa el a Zrínyi Miklós szakácskönyve c. művet. Nekem középiskolában előadást kellett belőle tartani, érdekes mű.
MintaMókus 2009.08.27. 10:49:01
a gulyás és a gulyásleves ugyanaz, ha valaki esetleg nem tudná. persze amikor kajáról beszélünk és nem foglalkozásról. Merugye gulyást pont olyan gyakran eszünk, mint cigányt (a cigánypecsenye általánosan használt neve).
tucsi 2009.08.27. 10:53:12
ne tedd bele az istenért csak a levesbe:)
drazsebora 2009.08.27. 10:56:50
Garantált, hogy még a maradék kedve is elmenne a magyar konyhától, látva olasz hungarikumunkat. Csak tudnám, ki eszik meg fél kiló kenyeret hagymával és debrecenivel szendvicsként! - mint ahogy az egyik részben kitalálta ez az igen képzett mesterszakács
video.viasat3.hu/a_nagy_etteremalakitas_giannival
/csak erős idegzetűeknek/
pollio 2009.08.27. 10:59:20
Amúgy Mr Ramsay _éttermi_ séf, az étteremnek, szemben a vendéglővel, szerintem meg az a lényege, hogy azért megyek oda, hogy olyat egyek, amit otthon nem tudok meg nem is akarok megfőzni.
Szóval hiába főz a Ramsay vagy akárki nemtommilyen tengeri halat a TV-ben, marha érdekes, de nekem ez semmilyen ötletet nem ad. Én ugyanis otthon olyat nem fogok főzni, mert kezdődik azzal, hogy ha kimegyek a Nagycsarnokba, nem tudom megvenni az egzotikus hozzávalókat. Meg aztán egy pusztai ország lovas népétől viszonylag természetes, hogy fantáziája nem terjed ki pl. mindenféle tengeri herkentyűre. Ha elég nyitott, akkor elmegy éttermekbe, és kipróbálja az ilyesmit, azért vannak az éttermek. Innentől kezdve viszont ennek a műsornak a célja: reklám!
Vegyél meg olyan alapanyagokat - vagy vetess meg az étteremmel - amiket világos módon importálni kell, hogy finoman fogalmazzak. Nincs is ezzel semmi gond, és nem kulturális-gazdasági gyarmatosításunk része, ha Mr Ramsay és a hozzá hasonlók ismerik a magyar konyhát, és ezért külföldön is méltán népszerű műsoraik külföldi honpolgárokat is sarkallanak arra, hogy kipróbálják a magyar konyhát, legalább olyan arányban, amennyire mi vagyunk nyitottak a különféle számunkra egzotikus ízek iránt.
Lord heckman 2009.08.27. 11:02:18
uff
báttya 2009.08.27. 11:03:05
Kicsit amerikais-nyálas, de szórakoztató leképezése a Michelin csillagos, séfes, francia éttermes világnak.
hibrid 2009.08.27. 11:04:08
Namármost sok mindennek adhatunk töltött káposzta nevet vagy ismerhetünk valamilyen ételt töltött káposztaként gyerekkorunkból, attól az még nem lesz az. Tojás az állag miatt? A töltött káposzta töltésének a LÉNYEGE pont az, hogy tudni kell sok-sok elkészítés után, hogy a káposztába a tölteléket milyen szorosan tekerjük, hogy a rizs duzzadását éppen felvegye, viszont elég zárt legyen ahhoz, hogy az ízek bennmaradjanak. A tojás teljesen funkciótlan, sőt, éppen hogy lehetetlenné tenné a megfelelő állag elérését. Elhangzott itt a darált hús is: Csak akkor teszünk darált húst a töltöttkáposztába, ha épp nagyon lusták vagyunk. A húst szintén elsősorban az állag miatt apró kockákra kell felvágni, egyébként nem lesz a töltelék elég laza.
És bármilyen meglepő volt itt valakinek, a hús-rizs arány nyersen tényleg 1-1-nél jó, mire megfő a rizs, ez 1-3 lesz.
A jó töltöttkáposztához: Kis káposztafejek minél vékonyabb levelekkel, hús apró kockákra, ideális esetben kacsamell, 1-1 rizs-hús, lehetőleg kicsiket tölteni.
Innentől százfélét lehet készíteni.
Ha komoly férfiembereknek készül egy jó kis csákányozás mellé, csinálhatjuk kifejezetten borsosra, kockázhatunk bele füstölt sonkát, sőt a fazék alját megágyazhatjuk füstölt oldalassal és káposztanyesedékkel.
Paradicsomosan se szentségtörés, sűrű házi paradicsomlével, a főzés utolsó perceiben önteni bele, én boltit nemigen tennék bele.
Aki hordóban savanyít káposztát, egész leveleket is savanyíthat, és kipróbálhatja úgy, hogy savanyított levélbe tölti.
Tejföl is opció, más jellegű étel lesz teljesen, sokan nagyon szeretik, de igazából rátelepszik nagyon, gyerekeknek ideális.
Szóval mind nagyon finom, de tojás...
Lord heckman 2009.08.27. 11:07:09
mi áztatott kenyeret vagy zsömit teszünk bele összetartás gyanánt :)
Én speciel babgulyás párti vagyok :) a leves/tálétel problémáról meg annyit, hogy mi gyakran csinálunk haverokkal babgulyást, ami persze levesnek indul, de a végére valahogy mindig olyan főzelékszerű lesz :) Sebaj, az íz a lényeg, abban meg nincs hiba :-)
Wiccamami 2009.08.27. 11:08:43
Wiccamami 2009.08.27. 11:11:40
MintaMókus 2009.08.27. 11:13:41
@tucsi:
az a pörkölt, vagy paprikás szerintem, de nem akarok veled ezen feszülni, nem vagyok hozzá eléggé "felkészült":)
Lord heckman 2009.08.27. 11:15:46
kacsamell? megint újat hallottam, de kipróbálom :)
Apám pölö 3 féle állat húsából csinálja. Egyébként én pölö úgy szeretem, ha savanyított káposztába tekerik (na ezen megint lehet vitázni, hogy édes vagy savanyúképoszta, én utóbbit szeretem jobban). Ráadásul én speciel addig szoktam borsozni, amíg el nem feketedik. Ezen a többség persze megrökönyödik, de én úgy szeretem....
pollio 2009.08.27. 11:18:07
Miért van az, hogy pl. Athénban hemzsegnek a tavernák egymás hegyén-hátán, és már a fülemen is souvlaki meg stifado meg kleftiko meg xtapodi meg mittudomén jött ki, addig Budapesten komolyan el kell kezdenem keresni, ha egy jó kis magyaros vendéglőt akarok találni? Szerintem nem azért, mert a magyar konyha szegényebb lenne, mint pl. a görög.
pollio 2009.08.27. 11:20:40
@Wiccamami: Nagy kedvencem a savanyú vetrece!
Lord heckman 2009.08.27. 11:20:45
audion 2009.08.27. 11:21:59
amugy jófej a ramsey, meg még főzni is tud. valahogy a jamie-nél jobban kedvelhető figura. csak hát sokminden ecsúszott üzletileg nála, bebukott pár dolgot, eladósodott kicsit, bezárt 1-2 éttermet. ha jól tudom most kezd kilábalni és visszafizetni tartozásokat.
donleo80 2009.08.27. 11:24:46
Kedves Emu!
A magyar konyha nem csak a fűszer paprikával készült ételekből áll. Csak egy pár páldát irnék ide:
Brassói aprópecsenye, Gödöllői töltött csirke, Csülök pékné módra, Sertéssült jóasszony módra, Rácz ponty, Töltött paprika, majdnem az összes főzelék, Csikós tokány, Borsos tokány, Savanyú vetrece, Szalon tüdő, Vadas marha, Frankfurti leves, Ujházi tyukhúsleves, szinte az összes raguleves, stb......
Ja és a sütemények sem paprikával készülnek.
Pl: Dobos torta, Rigójancsi, Rákóczi túrós, Vargabéles, Stiriai metélt, Ludláb, Mágjarakás, Fatörzs, Sarokház, kapros-túrós rétes, stb.........
A fenti felsorolásból is látszik, hogy elég tájékozatlan vagy a magyar konyha terén, ezért jobb lenne ha olyan témában nem nyilvánulnál meg amihez nem értesz.
A hozzá szólásaidat olvasva inkább az a ciki, hogy élnek ilyen emberek az országban.
hibrid 2009.08.27. 11:26:59
Lord heckman: sokféle húsból jó, de mindenképp valamilyen vörösből, a kacsamell azért jó, mert fantasztikus íze mellett a kockák sem esnek szét, viszont épp eléggé megpuhul a főzési idő alatt.
Lord heckman 2009.08.27. 11:32:41
ne bántsd már, ebből él szegény ...
(lásd fentebb)
ju offa 2009.08.27. 11:38:28
cöcke 2009.08.27. 11:40:53
"Tojás az állag miatt? A töltött káposzta töltésének a LÉNYEGE pont az, hogy tudni kell sok-sok elkészítés után, hogy a káposztába a tölteléket milyen szorosan tekerjük, hogy a rizs duzzadását éppen felvegye, viszont elég zárt legyen ahhoz, hogy az ízek bennmaradjanak. A tojás teljesen funkciótlan, sőt, éppen hogy lehetetlenné tenné a megfelelő állag elérését."- és ez így is van.
tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.27. 11:42:00
Ez ugye nem fúziós konyha?
Wiccamami 2009.08.27. 11:45:25
ehran 2009.08.27. 11:57:00
Villy 2009.08.27. 11:58:36
Diktaturha 2009.08.27. 12:01:05
ehran 2009.08.27. 12:05:15
Wiccamami 2009.08.27. 12:07:00
ehran 2009.08.27. 12:12:21
ehran 2009.08.27. 12:17:07
Ismeretek nélkül miért is fogalmazunk meg ilyen véleményeket?
Wiccamami 2009.08.27. 12:17:36
ehran 2009.08.27. 12:20:17
pollio 2009.08.27. 12:21:01
blackbarika 2009.08.27. 12:25:37
GR meg hatalmas, úgy vettem észre hogy mindig jogosak a kifakadásai, olyanért soha nem ordít amiért nem kell. Ráadásul elég egyenes fazon, bár őszinte legyek a vendéget nem lenne pofám elküldeni a pi*ába, még ha GR-nek hívnak is. Nem tudom ez a show-nak szól-e, vagy a való életben is így viselkedik velük, de azt minden vendéglátós tudja hogy első a vendég, plusz belőlük él.
Wiccamami 2009.08.27. 12:33:17
Lord heckman 2009.08.27. 12:34:38
ennyi erővel a baklava is ugyanaz, mint a rétes, csak darálnak bele diót, lapjában teszik le, nem tekerik, mézesfahéjasdiós izét tesznek bele, nem meggyet, mákot, almát, túrót, meg máshogy sütik... stb. így a kovászosuborka is majdnem szilvapálinka, csak más növényből van, meg az egyiket savanytják, másikat meg erjesztik. :-) Szóval sok olyan van, hogy hasonlít bizonyos elemeiben a két étel, mégis más.
blackbarika 2009.08.27. 12:35:31
blackbarika 2009.08.27. 12:40:35
Lord heckman 2009.08.27. 12:42:04
ehran 2009.08.27. 12:52:07
ehran 2009.08.27. 12:54:01
Karnamantra 2009.08.27. 13:05:22
És az én kedvencem pont a töltött káposzta! :) De az fontos lett volna a riporternek kiemelnie, hogy mindez savanyított káposztából van, és édespaprikával fűszerezik.
Karnamantra 2009.08.27. 13:05:57
Lord heckman 2009.08.27. 13:06:00
Karnamantra 2009.08.27. 13:10:47
ehran 2009.08.27. 13:19:49
De azzal már vitatkoznék, hogy a tévés szereplésüknek semmi értelme; GR-től jómagam is megcsináltam már egy-két tucat receptet, holott nem vagyok akkora konyhai fenomén, és nagyon jól sikerültek, igenis lehet tanulni belőlük. A receptjei jó részéhez egyébként simán beszerezhetőek a hozzávalók, de ma már a tengeri herkentyű része sem ördöngősség (legalábbis a fővárosban, vidéken nem ismerem a helyzetet): Metro, Vásárcsarnok, Óceán delikátesz,... Egyébként ennek a "pusztai lovasnépnek" is volt valaha tengere, és javaslom néhány, száz évnél régebbi szakácskönyvünk átfutását, mekkora választék volt bennük hal, kagyló, rák, csiga receptekből (tengeriek is szép számmal).
ehran 2009.08.27. 13:25:08
De azért megkockáztatom, nincs nagyságrendi különbség az olasz és magyar ételek száma között, kár erre hivatkozni. Tájételeink ma már alig-alig léteznek, velük ellentétben - jó példa mondjuk rá az itt felmerült töltöttkáposzta-vita, de nem sok hasonlót tudnánk mondani (lecsó, pörkölt, 1-2 leves,...).
Veg_ 2009.08.27. 13:41:49
Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve."
Ez a debreceni töltött káposzta! A normális mellé főznek még egy halom apritott savanyukáposztát is. Spec izlések és pofonok, tehát nálam tényleg kell a tojás, mert nem szeretem a káposztalevelet, amitbe töltik, és anélkül szétesne, de ha beletöltik, nem kötelező tartozék a tojás. A debreceniből, ahol nagyon kevés káposzta van, és hengeresre töltik, tuti kihagyják. És milyen a bizonyos helyeken tejföl? Az kéremszépen tartozék :-P
doondee 2009.08.27. 13:49:19
És bár lehet,hogy nem a gasztronómia csúcsa,de a kényes magyar gyomromnak a leginkább megfelelőaz olyan kis kifőzde,ahol néhány ételből áll a napi választék,de azt mondhatni nagyban főzik.
Három példa jut eszembe hirtelen:a Klauzál téri Kádár,a Keresztúri út elején és a csepeli temetőnél találhatóak.
Veg_ 2009.08.27. 13:52:24
murunga 2009.08.27. 14:03:58
Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2009.08.27. 15:09:53
Ismerőseim mondták h M-csillagot kapott de mivel ők is keverték ezért maradt meg nálam is a rosz a info.
Tehát róla lenne szó és nem az étteremről:
www.deol.hu/main.php?c=8577
Köszi a kiosztást bár lehetett volna más hangnemben is.
Geeza 2009.08.27. 15:10:52
Na látod, ha az említett Stahl és Lacibácsi még csak nincsenek is toppon az itthoni konyhaművészetben, mit akar itt ez a remzi...
@pollio:
Ez az egyoldalú tájékozottság eredménye... az angol/amerikai wikin mire számítasz, megtalálsz minden információt? Nézz utánna rendesen...
cöcke 2009.08.27. 15:41:14
BéLóg 2009.08.27. 16:11:11
Nem is iagzán értem, hogy nincs olyan halas szakmában jártas ember, cég akinek lenne egy jóképességű ügyvédje, és szétperelné az olyan baromságokat, amelyek meggátolják hogy friss keszeget, csukát, pontyot, fogast, harcsát ehessek a Balaton partján hekk helyett.
ehran 2009.08.27. 16:15:00
Viszont azért a cikkíró azon megfogalmazásához, miszerint jelenleg ő a világ legjobb szakácsa (ex katedra), kíváncsi lennék hogyan viszonyulnának hazai és nemzetközi mértékadó gasztronómiai szakértők, mondjuk akik ismerik Ferran Adria, Joël Robuchon, Heston Blumenthal, Thomas Keller, stb. munkáját is. :D Sőt igazából kétlem, hogy akár Mile József is saját magát tartaná a világ legjobb szakácsának, ehhez nagyon el kellene lennie telve magától, amit én kétlek.
ehran 2009.08.27. 16:17:33
BéLóg 2009.08.27. 16:23:39
A gasztromókus bemegy metróval :-) az ósanteszkóba', leakasztja a hekket azt süti is. Senki nem fog a saját pénzén ántsz alkalmazottakat eltartani vagy duplájára növelni a konyháját, mert mondjuk a harcsasperma nem keveredhet a keszegtejjel, mert rögtön megbüntetik mondjuk "tiltott genetikai kísérletekért".
Mert azt hiszem, nagyjából ilyen rendelkezéseket kéne betartaniuk.
Mondom, sehol egy belevaló jogász, akinek kedve lenne egy nagy népszerűséget hozó adok-kaptok :-) -hoz?
ehran 2009.08.27. 23:12:09
BéLóg 2009.08.28. 13:51:06
sapuh 2009.08.28. 17:42:31
"olasz konyháról" beszélni eleve marhaság, mert minden tartománynak, sőt, néha vidéknek megvan az egészen jellegzetes saját konyhája. és mindenhol iszonyú büszkék a saját szalámijukra, sonkájukra, tésztaféléikre, sajtjaikra; emellett egyik vidéken a gesztenye iszonyú jó, máshol a rizs vagy a kagyló vagy az articsóka, és lehetne sorolni a végtelenségig.
nálunk is voltak régen regionális konyhák, ha nem is akkora változatosságban, de most már tisztelet a kivételnek, mindenhol ugyanazt a tömegparadicsomot, almát, szilvát termelik, nagyüzemekben nevelik műkaján a napfényt sosem látott állatokat.
míg ellenben franciaországban egyszerűen nem találsz rossz minőségű, "gazdaságos" élelmiszereket a sarki kisboltban sem. ott nem is volt 40 év szocializmus
sapuh 2009.08.28. 17:49:18
sosem ettem ott, de egy 25 oldalas étlap általában nem ígér sok jót. meg az sem, hogy noha a hely pizzeria, olasz neve van, részben olaszos kajákat kínál az étlapján, de emellett rostélyost, babgulyást, krumpilfőzeléket, meg persze tortillatekercset is. aki mindenhez ért, az általában nem ért semmihez igazán...
HelenaRubinstein 2009.08.31. 17:07:24
JudasPapja 2009.09.01. 23:50:21
Erzsébet Czebe Tóth 2015.01.26. 10:24:21
Most meg Jamie Oliver megy az olaszokhoz az észt osztani...
Legközelebb a halakat tanitja úszni:-)))))))
Nem is értem, hogy nekünk miért is kellenek ezek az angol főzicskés műsorok??????
Mindenki többre menne vele ha elmenne vidékre összelapátolni csak a családi recepteket...addig mig valaki még emlékszik, hogy a nagyija vagy nénikéje hogyan is készitette......
Én már rosszul vagyok erre a mindenre kiterjedő anglomániától
Egyetlen ismerősömtől sem hallottam még arról, hogy valami igazán finomat ettek volna a ködös Albionban a sült halon és sült burgonyán kivül......
A jó csabai kolbász ellen az volt a kifogása az angoloknak, hogy IZE van......tehát nem az, hogy jó vagy nem jó, hanem IZE van.
Akkor maradjanak csak a szárazborsós pitéjüknél és a faggyús karácsonyi puddingjuknál....mi meg maradunk a saját erceptjeinknél