Adam Richman, amerikai műsorvezetőt és színészt a Man vs Food című műsorban ismerte meg a világ, ami itthon először Fald fel Amerikát!, majd nemrég a Food Networkön Ember és étel címmel futott. A műsor nagyon hamar népszerű lett, Richman ugyanis nem csak az amerikai helyi gyorskajáldákat és éttermeket mutatta be lelkesen, hanem mindig vállalkozott valamilyen zabálós kihívásra, például hogy megeszik egy egyméteres pizzát, vagy egy két kilós hamburgert, amit eddig még csak öten bírtak legyűrni. Bár a kis családi éttermeket bemutató részek mindig jók, a műsornak mégiscsak az a lényege egy kicsit, hogy az ember azt várja, hogy Richman mikor hányja már el magát.
Richman nagyon szerethető és jó műsorvezető, a két évadot megélt műsora alatt azonban többen vádolták meg azzal, hogy csak felerősíti az Amerikában amúgy is népbetegség számba menő gyorsétterem kultuszt és nem egészséges életmódra nevel, hanem zabálásra buzdít. A műsorvezető ezt végig tagadta, de ő maga is 30 kilót hízott a forgatások alatt, és állítólag annyira megviselte az egészségét a műsor, hogy az orvosa tanácsára hagyott fel vele, és fogyókúrába kezdett, egy ideig még húst sem evett.
A negyedik évadra új címmel, az Ételek nyomában sorozattal tér vissza a mindig vidám Adam Richman, amiben végre kilép Amerikából, és koránt sem eszik annyit, sőt kifejezetten visszafogott. Az új évad első részének bemutatója Londonban volt, ott beszélgettünk a műsorvezetővel.
Értékelendő, hogy egy ilyen nézett műsor után koncepciót váltottak, holott senki nem lehet biztos benne, hogy az Ételek nyomában is vonz majd annyi nézőt, mint Richman nagy zabálós kihívásai. Tizenhárom országot látogatott meg a forgatások során, Dél-Amerikában, Ázsiában, és Európában is járt, bár hozzánk nem jött, Londonban, Varsóban és Rómában evett.
Olyan városokban forgattunk, amikről soha nem gondoltam volna, hogy majd egyszer eljutok oda. Sose gondoltam volna, hogy egyszer majd imádni fogom Varsót, vagy Kuala Lumpurt, de ez volt. De ennek persze az ellenkezője is igaz, vannak olyan helyek, ahová az ember egész életében vágyik, aztán amikor ott van, kicsit csalódik
- mondta el a műsorvezető, aki hangsúlyozta, természetesen nem ő választotta ki a forgatási helyszíneket, hanem a csatorna.
De ennek én nagyon örülök, mert nyilván ők jobban fel tudják mérni, mi érdekli jobban a közönséget. Volt egy tanárom, aki mindig azt mondta, hogy csak olyan emberekkel dolgozzak, akik okosabbak nálam, szóval én így cselekszem. Az, hogy olyan helyekre mentem, ahol még soha nem jártam, és nem ismertem, csak sokkal jobbá teszi a műsort.
Az Ételek nyomában koncepciója szerint Richman olyan titkos kajáldákat és éttermeket keres fel, amiket még a helyiek sem nagyon ismernek. A Buenos Airesben forgatott részt vetítették Londonban, és rögtön egyértelmű volt, hogy az amerikai zabálós részeknél egy sokkal kifinomultabb műsort készített Richman, ami sokkal inkább szól az étkezés helyi, kulturális hátteréről, mint magáról az evésről. Bár én bírtam az előző részek szocio vonatkozásait, ez itt most kevésbé van meg, de mivel Richman egy érdeklődő, okos figura, tök jól kihozza a szereplőkből a fontos dolgokat. Azt persze nehéz ellenőrizni, hogy mennyire titkosak ezek a helyek, hiszen semennyire sem ismerem Argentínát.
Szokatlan ételeket, eldugott éttermek mutatok be, ahová csak helyiek járnak. Egyik kedvencem például Dél-Afrikában egy móló, ami még az utcáról sem látszik, és a hatalmas móló végén a tengerbe nyúlóan egyetlen kis étterem van, amit csak a helyiek ismernek
- hozta fel példának Richman. Azt mondta, sokan kérik a tanácsát kaja-ügyekben, és a fő célja az volt, hogy amikor kérdezik, hova érdemes mennie egy adott városban, akkor igazán különleges helyeket tudjon ajánlani.
Richman egyáltalán nem sértődött meg azon, amikor megkérdeztem, hogy jól láttam-e, hogy az új évadban sokkal kevesebbet eszik, hanem röhögve helyeselt. Mint monda, nem arról volt szó, hogy ez is koncepció része lett volna, egyszerűen utálta, hogy túlsúlyos csomagként kell becsekkolnia a saját fenekét minden repülőre - utalt arra, hogy erős célja, hogy ne szedje vissza a súlyfeleslegét. Richman-nak egyébként, bár egy egész műsor alapozott a gyorskajákra, érdekes módon a szusi kedvence, és alaposan ki is tanulta a szusikészítést.
A műsorvezető New Yorkban lakik és természetesen ott is megvannak a kedvenc helyei, például a legendás Katz Deli, de mint mondja, New Yorkban akár minden nap tudna úgy enni, hogy egész életében nem megy be kétszer ugyanarra a helyre.
Ismét nagyon hangsúlyozta, hogy az Ember és étel (korábbi nevén Fald fel Amerikát!) nem csak a zabálásról szólt, sőt nem elsősorban arról, hanem arról, hogy megtalálja azokat a kicsi éttermeket, amiket helyiek csinálnak helyieknek. Mint mondja, nem ő találta ki, hogy ennyit zabáljon, de ezek a kajálós versenyek, kihívások, részei az amerikai kultúrának, létező dolgok évtizedek óta, ő pedig kipróbálta. Azt nem mondja, hogy élvezte a zabálást, de az élményt élvezte.
És elég nagy dolognak tartom, hogy legnagyobb gazdasági válság idején a sorozat segített ezeknek a helyi, családi vállalkozásoknak életben maradni, egynek sem kellett bezárnia, sőt mind növelni tudta a bevételeit.
Felvetettem, hogy sokan kritizálják azért, mert eszetlen kajlásra buzdítja a nézőit, de szerinte aki ekkora hatást tulajdonít egy televíziós műsornak az rosszul látja.
Ez nem kell, hogy egy életmód legyen, de bolond lennék Memphisben nem kipróbálni a rántott csirkeszárnyat, sőt mindenki bolond, aki nem próbálja ki! De ha azt kérdezi, hogy ennék-e csirkét mindent nap, hát nem!
Arra kérdésre, hogy mikor jön Budapestre forgatni azonnal rávágta, hogy nagyon-nagyon szeretne!
És most itt, előre megígérem önnek és a magyar népnek, hogy csak egyszer vagy kétszer fogom elsütni azt a poént, hogy I'm hungry in Hungary.
Az Ételek nyomában első epizódja november 15-én este 8 órától lesz a Food Networkön (ismétlés szombatonként este héttől).
saks 2016.11.10. 08:55:10
szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.10. 09:04:56
Én nem attól dobtam hátast hogy mennyi ételt meg bírt enni, mert vannak emésztés segítő szerek, hanem a világ legerősebb paprikáiból turmixolt szósszal leöntött kajákat is betermelte :O
Az extra size me-ben is illusztrálta a csávó, ha elmegy egy gyorskajáldába, vagy McDrive-ba mindig a nagyobb adagra beszélik rá az embert, mert olcsóbb 2 liter kólát venni fél liternél, literes shaket vegyél ,ne kis poharast mert olcsóbb stb...
mollyhooper 2016.11.10. 09:09:29
ScooHu 2016.11.10. 09:32:47
panamcat 2016.11.10. 09:59:48
Igazsagoszto buldog seriff 2016.11.10. 10:35:07
Amerikaba mar igy is mindenki 200 kilos vaddiszno, es akkor egy barom meg tovabb zabalasra biztatja oket. Undorito elmebeteg kornyezetszennyezes.
AntyG 2016.11.10. 10:41:54
wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2016.11.10. 11:31:23
stig 2016.11.10. 11:48:17
Mindig érdekelt milyen kihívás elé állítják, és mi lesz az eredménye, mennyire "fárad" el kajálás közben.
Szimpatikus pasas, remélem más csatornán is lesz ez a műsor
Six 2016.11.10. 12:00:14
Circus 2016.11.10. 12:11:16
Nekem nem volt szimpatikus elsőre pont az eszetlen zabálások miatt, meg amiért a műsor egyfajta reality show volt a kihívások miatt, inkább a helyek és ételek bemutatása tetszett.
Isten... 2016.11.10. 12:16:04
Az ilyen bulvárszemetet a társadalom védelme érdekében tiltani kéne.
stig 2016.11.10. 12:31:21
Az egész embertől függ, a műsor szerintem nem jelent olyan nagy pluszt ebben a kérdésben. Ha vki akar enni, zabálni úgyis fog, aki meg mint érdekességre tekint az meg úgy fogja fel, és nem falja fel Americát :-)
egy másik répatorta 2016.11.10. 13:15:48
Csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal. Mértékletesség, egészségesség, a világ élelmiszer trendjeinek abszolút lábbal tiprása volt a műsor.
Anthony Bourdain, Andrew Zimmern, Jamie, vagy épp Gordon Ramsey is fényévekre volt és van tőle. Remélem az új műsora sokkal jobb lesz.
Isten... 2016.11.10. 13:59:07
És akkor még az egészségügyi károkról nem is beszéltünk.
szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.10. 14:11:54
" Nekem nem jutott eszembe, hogy egy -egy ilyen műsor megnézése után rendeljek 3 pizzát és megegyem"
USA-ban ez felhívás keringőre, ki ha én nem eszek meg 3 kilós burgert típusból van néhány.
Egyszer egy rádióműsorban (USA-ban) azzal poénkodtak hogy senki se tud meginni 5 liter vizet 1 óra alatt, egyik telefonáló megpróbálta és belehalt .
Volt is belőle botrány.
stig 2016.11.10. 14:33:32
Másik oldalról meg mondhatom, hogy fiatalként, főiskolásként, egyetemistaként az ember sok mindet kipróbál, feszegeti a határait. 1x-2x beleférnek marhaságok, nagy kajálások, még akár ivások is, persze nem kell feltétlenül elmenni a falig. :-)
2016.11.10. 15:02:25
Lehet stignak van igaza, de nekem úgy tűnik, h itt az ilyen műsorok csak bevésik az embereknek, hogy a nagy zabálás, a túlzott birtoklás, akár hitelre is tök rendben van.
Aztán jól megdagadt, ha folytatja végleg tönkreteszi magát. Azzal, hogy lefogyott végülis az egész mentalitást, amit a műsorában propagált tagadta meg, most kitalált mást. Mert meg kell élni.
Lehet hülye látásmód, lehet jó vicc volt az egész zabashow, de értelmetlen, sőt káros egy életút, karrier amit fel tud mutatni.
Mérgező Hulladék 2016.11.10. 15:20:26
Egri János, kvíznagymester (törölt) 2016.11.10. 15:34:02
szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.10. 15:34:46
A Fald fel Amerikát a hazai nézőknek készült inkább, mert ők "ezt bekajálják", mit várunk tőlük a pankrációért meg vannak őrülve, a traktorhúzásért is, a nagykerekű monster versenyekért, az ember nem érti mi ezekben a jó, de visítanak, meg magaspacsiznak :)))
5000 köbcentis benzinfalókkal mennek még a budira is, egy gallon benzin 5 cent (nem annyi,de a fizujukhoz képest tényleg ócsó) , hol érdekli őket hogy egy gázfröccsel elfüstölnek egy lityit, a megashowk világában , nem ismerik a mértéket, dupla bacon, dupla sajtöntettel, egy NFL meccs közben megisznak 30 doboz sört, igaz csak 3 %-os light, de meg kell inni :)
Engem a legjobban az idegesített ahogy ott körbe ülték és végig üvöltötték, szurkolták a nagy zabálást, nekem volt kínos.
Amikor erős kajákat evett az érdekelt, rólam szakadt a víz attól hogy néztem.
Gondolom a stúdió kitart mellette, elvégre híres, és milyen műsort készítsen ha nem olyat ami az ételekkel foglalkozik, most hogy alacsonyabb lett a koleszterinje ő is újra tanul enni mint a kisbabák :)
Egri János, kvíznagymester (törölt) 2016.11.10. 15:44:04
Nem is szar szarnak tartom, hanem érdektelen szarnak. És szubjektiv persze, meg amit irtál sem általános (a redneckek általánositása), meg élvezzék is,, de azért látni, hogy tök értelmes emberek egyszer csak erre gerjednek... azért az meglepő.
szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.10. 16:06:51
:))
zsebatya 2016.11.10. 17:38:12
Egri János, kvíznagymester (törölt) 2016.11.10. 17:40:19
www.ayottesmarket.com/files/Download/hotsauce.pdf
arncht 2016.11.10. 17:44:18
Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.11.10. 19:46:45
szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.11.10. 20:26:07
Maradok az Erős Pistánál, ami valljuk be annyira nem is erős :)
A savanyított cseresznye paprikát díjazom, szokta is marni mikor távozik, de ilyen retteneteket képtelen lennék megenni.
Tájföldön meg Mexikóban rajtam röhögne, taknyom nyálam folyna :)
Azazael 2016.11.10. 21:19:58
marék lepke 2016.11.10. 22:19:54