A Blikk Nők új gasztronómiai kiadványa maga a súlyos középszer: negyed kiló igénytelenség egy teáskanálnyi ízléstelenséggel összekeverve, és már lehet is tálalni. Mármint a standokon, még szerencse, hogy a borítója alapján úgyse fogja senki megvenni, legalábbis nehezen tudok elképzelni olyan embert, aki ezt a halványzöld betűvel és sárgás-fehér tortával díszített lapot kiszúrja az újságos háta mögött.
Ha egy gasztronómiai lapban a hozzávalók között egyáltalán felmerülhet a löncshúcskonzerv, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tartalmat nem mesterszakácsok receptjeiből lopkodták össze. Az ominózus finomság egyébként a vendégváró falatok rovatban szerepel, egy evőkanál sonkás szendvicskrémmel kell összekeverni és kenyérre kenni.
Emellett már csak hétköznapi igénytelenség az, hogy számos recepthez a húslevesalaplét kizárólag leveskockából ajánlják elkészíteni - fel sem merül, hogy a háziasszony főzzön frissen, vagy fagyassza le a vasárnapi ebéd maradékát. A bablevest pulykahússal tényleg úgy képzelik el, hogy a friss, netán a bármikor kapható szárazbab helyett sós vízben ázó, löttyedt babkonzervet kell használni hozzá. De a magazin a többi receptben is előszeretettel tanácsolja a friss összetevők helyett a mirelitet vagy a konzervet.
Igazán nagy bátorság volt ezek után, hogy a hétvégi kerti partira ebből a lapból sütöttem a vendégeknek. Az édes-pikáns sült oldalassal szerencsére nem égtem be, már csak azért sem, mert előtte alaposan utánanéztem a neten, hogy pontosan milyen arányban kell a szójaszószt és a mézet összekeverni a páchoz (5-5 evőkanál helyett elég 3-5 is). Persze azért bebiztosítottam magam néhány szelet mustáros-borsos tarjával és joghurtos-rozmaringos csirkemellel.
A zöldborsóleves krutonnal című receptet viszont nem írtam felül, pontosan végrehajtottam a benne foglaltakat, meg is lett az eredménye. Már az elején látszott, hogy négy személyre 750 ml folyadék nem lesz elegendő, főleg úgy, hogy 25 percig forr a cucc, és a 30 dkg zöldborsó mellé belekerül két evőkanál zabpehely is. A végeredmény egy főzelékállagú izé lett, amiben nem tudott elsüllyedni a pirított kenyérkocka. Így aztán jól megbántam, hogy feláldoztam a saját kiskertünkben nevelt, édes és nagyszemű Zsuzsi borsóból egyet is.
Ha nemrégiben azt mondtam a konkurens Bors Menüről, hogy a papír minősége miatt nem nevezném magazinnak, akkor most azt kell írnom, hogy a Blikk Nők 100 recept papírt sem érdemel, nemhogy 595 forintot.
shaft 2010.07.08. 10:53:24
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 10:59:52
csokiájsz 2010.07.08. 11:03:37
nem értem, miért kell savazni azt, aki szereti a konzerv babot??
Ha ilyen komoly mesterszakács a kedves posztíró, akkor mér kell egyáltalán egy ilyen "szakácskönyvet" megvenni.
Sztem ezzel most mellélőtt a posztíró.
Ilyen alapon, aki Mercivel jár, nyugodtan savazhatja a Ladásokat...
fehéregér 2010.07.08. 11:06:07
Vegyük komolyan: a pir.keny.koc. mindig lebeg a felszínen, légyen az rántott- borsókrém- vagy bármilyen leves.
EMU 2010.07.08. 11:10:00
marcilu 2010.07.08. 11:13:41
a) a Bors bebizonyította, hogy szar újság is adhat ki jó receptes lapot, tehát a Blikk buktája nem feltétlenül törvényszerű
b) a löncshús összekeverése szendvicskrémmel még véletlenül sem recept
c) a konzervek ajánlása nem elegáns
pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.07.08. 11:15:05
onlame 2010.07.08. 11:16:03
Azert a merci-lada parhuzam nem ugyanaz mint a bab temaja.
Ha mar valogatott finomsagok cimen fut meg odabiggyesztik, hogy penztarca kimelo, akkor legalabb ez egyik allitas igaz lehetne. Ha telleg ilyen minosegu receptek vannak benne, akkor lehetne az a cime, hogy "Ussunk ossze valamit gyorsan, az se baj, ha a menzan jobbat adnak."
Egyebkent meg meg kell venni a kozetkeztetesi szakacskonyvet, abban vannak a legolcsobb kajak.
macskatoll 2010.07.08. 11:21:30
Kriszó2011 2010.07.08. 11:24:54
Löncshús és hasonló kérdésekben pedig javaslom megtekinteni a Blikk Nők célcsoportját. Akik lazacos fantáziákra vágynak, nyilván más lapot fognak a kezükbe venni.
Zahara 2010.07.08. 11:26:13
A konzerv babból meg fini babkrémet lehet rittyenteni kenyérre 20 per alatt, ha az ember a vasárnapi punnyadás közepén jön rá, hogy minden kaja elfogyott.
Zahara 2010.07.08. 11:29:56
dukeekud 2010.07.08. 11:31:12
JA kepzelem arrol irnak,hogyan kell a hamburgebol meg a pizzabol hamburgerespizzat kesziteni. Meg kokakolabol, sultkrumplibol hogyan keszitenek kolassultkrumplit.
Es gondolom naluk a kokakolaspizza az a gaszronomia abszulut csucsa.
De hat mi mast irhatna egy blikk.
helci 2010.07.08. 11:36:05
Belinda Levez 2010.07.08. 12:00:04
Különben is, a kenyérkocka a leves tetején úszva,ropogósan jó,nem az alján,ázottan fuldokolva...
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.07.08. 12:30:02
Roston sütni különben is csontos húst kell. Zaftos koncokat, nem ilyen metroszekszuális fitness csirkemell buziságot.
helci 2010.07.08. 12:30:14
Lehet, csak akkor nem azt a címet kell adni a kötetnek, hogy "Válogatott finomságok", hanem azt, hogy "Gyorsan Összeb@szható Igénytelen Szarok" ...
nyanyus 2010.07.08. 12:32:18
Nem csak a Blikk osztja a hülyeséget főzés terén, hanem egy internetes főzéssel és kajákkal, receptekkel kapcsolatos hely( hagy ne nevezzem meg!), akinek van egy favoritja saját bloggal, aki gondolom receptenként kapja a lét.
Csirkemájas rizottó címen közli, hogy vegyünk csirkemájat, vágjuk apróra és főzzük meg vízben 1 órát( na már itt majd megszakadtam a röhögéstől). Utána mindezt keverjük össze félkész rizzsel és máris kész a remekmű:))
Ugyanez a "szerző" a húslevest hússal és húsleveskockával készíti. Láss csodát! Szinte mindegyik receptjének sikere van. Nagy a világ állatkertje!!!
tasavallan presidentti 2010.07.08. 12:45:49
Csak szólnék, hogy:
gourmand (gurman) = haspók, falánk
gourmet (gurmé) = ínyenc
Lehet, hogy nem mindegy...
A cikk meg semmi más, mint az Indextől kritika címén megszokott véres takonnyal elegy sárgarépás-vörösboros hányás. A szerzőtől erre futja. (Mintha ő jobban tudna írni, mint a Blikk vagy a Bors sajtósegédmunkásai... Muhaha! Pedig nem, tök ugyanaz a szint, tök ugyanazzal a felkészültséggel, ami erősen nullaközeli.)
Ja, én pl. szeretem a löncshúst (már ami tényleg löncshús, mert nem minden vagdalthúskonzerv (lásd még: gyíkhús) az).
Meg egy csomó halkonzervet is.
Mint sokan rámutattak, a pirított zsemlekocka nem szokott elmerülni a híg levesben sem. Javasolnám a fizika nevű tantárgy tanulmányozását a sűrűség (régies nevén fajsúly) témakörben.
@nyanyus:
Rákérdezhetek?
Malackaraj? Péter Anna?
shaft 2010.07.08. 12:58:08
dub spencer 2010.07.08. 13:01:29
Mit jelent ez? NEM nekiállunk kertből összeszedni a zöldségeket. NEM nekiállunk levágni a kerti disznót. NEM ba***uk az anyánkat grill-lapáttal a kertben.
Konklúzió: Aki ezek után kerti partit csinál hétköznapra való, gyors receptekből az vagy gyermekien igénytelen vagy hülye.
A löncshúskonzerv, mirelit, leveskocka, babkonzerv stb. néha igenis játszik egy ilyen kontextben. Hogy legyen egy kis szubjektív is: az a jó 90-es éveki kifőzdés borsos tarja meg rozmaringos csirke na, az viszont már nálam manapság nem igazán játszik.
Sajnálom "barb" ez ma neked nem jött össze. Tudom naív vagyok, hisz blogolóiskolában logikát nem, de még értő olvasást sem tanítanak. Comment.com jó szokott lenni pedig. Épp ezért nem vágom: Miért "kell" tegnapelőtti önjelölt névtelen bloggerek következetlen <húzzuk le az egyszerű recepteket, amiben nincs szusi meg gilingalang> típusú konzerv-írásait olvasnom? Mi is az alcím? "PÉNZTÁRCAKÍMÉLŐ fogások MINDEN napra"
Mit jelent ez? NEM nekiállunk kertből összeszedni a zöldségeket. NEM nekiállunk levágni a kerti disznót. NEM ba***uk az anyánkat grill-lapáttal a kertben.
Konklúzió: Aki ezek után kerti partit csinál hétköznapra való, gyors receptekből az vagy gyermekien igénytelen vagy hülye.
A löncshúskonzerv, mirelit, leveskocka, babkonzerv stb. néha igenis játszik egy ilyen kontextben. Hogy legyen egy kis szubjektív is: az a jó 90-es éveki kifőzdés borsos tarja meg rozmaringos csirke na, az viszont már nálam manapság nem igazán játszik.
Sajnálom "barb" ez ma neked nem jött össze. Tudom naív vagyok, hisz blogolóiskolában logikát nem, de még értő olvasást sem tanítanak. Comment.com jó szokott lenni pedig. Épp ezért nem vágom: Miért "kell" tegnapelőtti önjelölt névtelen bloggerek következetlen <húzzuk le az egyszerű recepteket, amiben nincs szusi meg gilingalang> típusú konzerv-írásait olvasnom? + egy stílbéli tanács: kapard oda a neved, ha kritikát írsz.
Retek Jolán (törölt) 2010.07.08. 13:07:30
De kurva jól megy nektek, hogy szarozzátok még a szerencsétlen babkonzervet isenni. Proli mi? Tudom nem kell mondani. Az. Szerintetek. Babkonzerv, vagdalthús, Varga bor, teszkós zsemle mind proli dolog. Szuzukival járni, panelban lakni, Balatonnál nyaralni, hitelből lakást venni értek kölköketgyártani is az nem?
Hol éltek ti? Svájcban?
Katonaságnál boldogok voltunk, ha szereztünk pár doboz vagdalthúst az M készletből, mellé hagyma és némi maradék száraz kenyér...Ja és megbotránkoztató, de a reggeli teában sem citrom volt, hanem műanyag citromlé, ha meg nem itták volna limonádénak a köcsög konyhások.
Cukorpofa 2010.07.08. 13:17:50
- Ismered azt a mondást hogy "az vagy, amit megeszel?"
a konzerv bab sz*r. a többit vezesd le belőle. A merci/lada-analógia pedig bullsh*t, mert olyan mondás nincs, hogy "az vagy, amivel jársz"... :)
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 13:20:10
@Retek Jolán: egyik barátom a mai napig úgy nosztalgiázik, hogy berak a motorja űlése alatti rekeszbe két gyíkhúskonzervet, mire leér a haverjaihoz meg is melegedett és kész a retróebéd.
Belinda Levez 2010.07.08. 13:20:32
Meg ezen is: "Már az elején látszott, hogy négy személyre 750 ml folyadék nem lesz elegendő"
tasavallan presidentti 2010.07.08. 13:46:51
A Varga bor nem proli dolog, simán csak rossz bor.
Zak 2010.07.08. 13:48:17
don rafael 2010.07.08. 13:56:44
de az ilyen igénytelen receptmagazinoktól falra mászok.
kékazég 2010.07.08. 14:05:36
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 14:07:52
Roa 2010.07.08. 14:26:08
@Belinda Levez: Ezen én is nevettem. Ilyet az ír, aki sosem szokott főzni. Csak túl sznob ezekhez a receptekhez, úgyhogy gyaláznia kell őket.
helci 2010.07.08. 14:30:08
Igénytelenség. Amit egyébként nem ment a pénztelenségre való hivatkozás, a lazacba göngyölt szarvasgomba és a löncshússal forgatott csigatészta között pedig van sok-sok fokozat, többek között a leveskocka-instantalap-babkonzerv univerzum remekeivel nagyjából azonos költséggel elkészíthető, azoknál mérföldekkel egészségesebb, ízletesebb és igényesebb ételek világa, amelyekből egyébként a hagyományos magyar konyha kínálata elképsztően gazdag. Lehet napról-napra ésszerű bevásárlással egyszerű és olcsó ételeket főzni, a bádogban árult vágóhídi hulladék után nem a következő lépcső a gránátalma-szirupos muhammara. Szóval kár verni az asztalt, hogy "köcsög sznobok, mi a baj a kannás borral", mert ebben az esetben pont az, hogy a "Válogatott Borok" című kiadványban is hülyén nézne ki a műanyagflakonos kiszerelésű "Tablettás Hasogató".
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 14:46:19
-vadvirág- 2010.07.08. 15:06:20
A poszthoz: én megértem a posztíró felháborodását. Ha már kiadnak egy ilyen receptfüzetet, ne legyen ennyire igénytelen.
nyanyus 2010.07.08. 15:08:02
benta 2010.07.08. 15:08:49
A húskonzervből pedig remek milánói szósz rittyenthető néhány perc alatt, óh minő borzalom, konzervgombával.
Na most kövezzetek meg!:)))
nyanyus 2010.07.08. 15:09:35
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.08. 15:10:04
Nem kel megvenni. Erről szól a poszt.
nyanyus 2010.07.08. 15:15:11
guli 2010.07.08. 15:35:36
20 éve vagyok nagyon gondos háziasszony, akinél szóba sem jöhet a tartósítószer (tényleg nem, mert még felvágottat sem veszek), piacról veszem a zöldséget, gyümölcsöt, lehetőség szerint háztájiból az egyebeket, ellenben télen valóban nem lehet másból megoldani még az igényes főzést sem, mint a konzervből, mirelittből.
Csak hogy a tévhiteket eloszlassam. Nem minden konzervben van tartósítószer, többek között a babban sem. Talán csak az elit szakácsok nem, de még a jobb éttermek is használnak konzerv paradicsomot, zöldséget, melyekben általában - legalább is a jobb minőségüekben - semmi más nincs, mint az adott alapanyag (esetleg só, néha cukor). Ez tehát kevéssé ártalmas, mint egy nagybevásárlóban vett friss árú. Sőt.
Azonban azzal egyet kell értenem, hogy a löncshús egyszerűen étkezésre alkalmatlan, bár gyerekkoromban bizony nagyon finom volt, szüleim, nagyszüleim főzelékekre feltétnek használták, és szendvicsként is imádtam. Úgy 10 éve - a hazai piac akkori legjobb - löncshusát szerettem volna kirántani úgy, mint a nagymamám annak idején, hát nem volt sikerem. Teljes szétmálás lett a végeredmény, pedig már akkor minden csínját-bínját ismertem a főzésnek, vagyis senki nem higgye, hogy nem tudtam panírozni.
Szóval aki sznobnak titulálja azt a honfitársát, aki ezt a kutyakaját nem tekinti eledelnek, az ostobaságokat beszél (ír).
Ezek a lapok nem az igényes embereknek szólnak (alapesetben tök mindegy, hogy a Blikk és a Blikk nők milyen szerkesztőségben íródik, hogy van-e közük egymáshoz, vagy nincs, hiszen pontosan azért egyforma a nevük, hogy ugyanazt a célközönséget találják el/meg, vagyis tényleg a nagyon is hétköznapi embereknek íródnak ezek a receptek. Ezzel együtt egyet kell értenünk abban, hogy valóban nem szabadna olyan recepteket mutatni, ahol már az alapanyag is gagyi. Épp elég szemetet eszünk még akkor is, ha óvatos típusú háziasszonyok vagyunk.
A végletesség azonban ostobaság, inkább az egészséges középutat válasszuk szó szerint.
Aki viszont esküszik a mindenféle hulladékot megeszem és semmi bajom nem lesz tőle elvre azzal had osszam meg egy saját és igaz történetemet.
Fiam mindössze 8 év korüli volt, amikor egy háziorvosváltással kapcsolatosan egy általános vérvizsgálatot rendelt el a családunkat addig nem ismerő orvos. Amikor a leletet a kezébe véve megkérdezte tőlem, hogy ugye ez a gyerek házikoszton van (ekkor szó szerint megijedtem, mert nem tudtam, hogy mi rosszat láthat a gyerek leletében), én bátrotalanul válaszolva azt, hogy igen, aztán kérdezve, hogy miért, az baj?, nos akkor hívta fel a figyelmemet az orvos arra, hogy milyen jól cselekszem, mert életében olyan szép eredményt nem látott még gyermeknél, mint amilyet a fiam lelete mutatott. Azóta többszörös világbajnok lett a ma már felnőttkorú gyermekem, és hiszem, hogy a minőségi étkezés is hozzásegítette ehhez az eredményhez. Ezért aztán innen üzenem a hőbörgőknek, hogy nem sznob az, aki vigyáz arra, hogy mit eszik, hanem inkább felelősségteljes ember, aki adott esetben inkább költ az egészségmegőrzésére, mint mondjuk egy drága ruhára, vagy értelmetlen tárgyakra.
otto von bolschewick · http://farkastanya.blogspot.com 2010.07.08. 15:37:45
"A húskonzervből pedig remek milánói szósz rittyenthető néhány perc alatt, óh minő borzalom, konzervgombával."
Maradjunk annyiban, hogy valami szósz-állagú ótvar rittyenthető belőle.
És a végére egy teljesen privát jellegű kérdés:
Te semmitől nem hánysz?
dub spencer 2010.07.08. 15:45:24
próbáld ki egyszer: szerda este munkából hazaesve állj neki marhalevest főzni. de mivel a húsleveskocka derogál, apríts 5féle zöldséget, tőlem a marhát is levághatod ott helyben, mert az a kurva egészséges stb + főzd azt a rohadt levest 2 és fél órán át hajnal kettőre kész is leszel a fasza egészséges húsleveseddel IDIÓTA. A technológia a mindennapi életet segíti pl. internet, repülőgép, húsleveskocka. Jó reggelt.
gyilkos fűegér 2010.07.08. 15:51:12
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 15:53:34
És az igényes - annyira cejizem hasznámi ezt a szavat - szakács természetesen az eccerű táplalevesbe tesz pár tikot, egy kakastot, 2-3 galambot meg egy fácánot is. Én mindég csikósparhelten főzöm, biofával táplálva a tüzet. És a halászlét is lazacból főzöm, a kolbászt pedig argentín bélszínből meg téliszalámíból csinálom, mert igényes vaok. Lekvárt természetesen kizátólag délamerikai meggyből főzök. Merám én nem vaok igénytelen proli ám.
don rafael 2010.07.08. 15:56:48
-vadvirág- 2010.07.08. 15:56:53
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 16:07:02
kavusc 2010.07.08. 16:19:07
guli 2010.07.08. 16:19:37
Táncos. Főképp akrobatikát is érintő több tánc- kategóriában, ahová elkél az erő is. Nem csak valami tinglitangli témában. Ma már vezető pontozóbíró is, elismert - bár nem a médiában mutogatott celeb.
Természetesen nem vagyunk vegák, és ahogy írtam, nem vagyok a szélsőségek embere. Tehát néha még chips is engedett volt (de csak akkor, ha az edző nem látta, mert egyébként bünti volt belőle).
A minőségi étkezés az, ha az optimális lehetőségekhez képest friss alapanyagokból, naponta frissen főzve (igen, én is napi 8 órát gürizek, és utána teszem fel a kaját, van úgy, hogy valóban éjjel zuhanok az ágyba, de ez az én vállalásom, nem mindenki bírja és tűri az ilyen életet), változatos étkezést biztosítok a szeretteim és magam számára.
És mindenféle gúnyos további hozzászólónak írom, hogy egy tanult, elismert háziorvos véleménye igen is legyen elfogadhatóbb, mint egy átlag emberé, akár még az enyém is.
Persze a jó kaja alapjában nem minden, mentális egészségre is szükség van, de ott sem hiszek a szélsőségekben, mert elváltként is tudtam profi táncost nevelni a fiamból, olyat, akinek - ha a sors is úgy akarja - egy honfitársával, meg néhány európai tánsossal egy profi csapat tagja lesz, és irány a jövő évi Las Vegasi vb... Ja, tulajdonképpen ennek már ehhez a témához nem sok köze.
alfabet 2010.07.08. 16:20:02
guli 2010.07.08. 16:22:08
Nem az a kérdés, hogy mióta divat főzni, hanem az, hogy mióta nem divat.
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 16:29:56
Jelzem ez a biovega meg biohús sztem egy rokonszenves ellenőrozhetetlen nagy hunbug.
És jöhet a pofánlecsó, évi 2-3 alkalommal nosztalgikus életérzésben megkívánom a porleveset grízgaluskával.
mildi 2010.07.08. 16:34:24
fagyasztott dettó.
ezeknek a cuccoknak annyi előnyük van a frissen vásárolttal szemben, hogy nagyon sok időt spórolnak meg. (pénzt azt nem nagyon, mert a minőséget meg kell fizetni ezek esetében is)
gondolom, aki prolizza a konzerveket, az hasonló véleménnyel van az anyukája által eltett savanyúságról és befőttről is (nabazz, az is konzerv!).
löncshúsra viszont tleg nincs mentség. az nagyon szar.
leveskockát vagy vegetát én forróitalnak szoktam. bögrében, telente. irodai körülmények közé ideális. (van egyébként tartósítószer nélküli vegeta, és abban nincs zsír, ellenben a kockával....tiszta diétás :D)
mildi 2010.07.08. 16:35:21
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 16:36:59
mildi 2010.07.08. 16:42:36
igen, észrevettem, csak későn :D
2010.07.08. 16:51:13
dub spencer 2010.07.08. 16:53:36
de itt nem a húslevesről van szó..
arról hogy semmi gond a húsleveskockával, konzervvel, fűszerkeverékekkel stb. csak jót, s jól kell tudni használni, mint minden mást. a mindennapi élet megkönnyítésére, idő spórolására találták fel ezeket és kulturált használatuk megkönnyítheti az életet. nem sok egészségtelen van bennük. aki ismeri, tudja, hogy tartósítószert, adalékanyagot stb. sem tartalmaznak. persze nyilván tutibb lehet egy otthoni csirketelep, saját rét tele gombával, terasznyi dinnyeföld, szobai salátakert stb. de valljuk be, ez viszonylag nehezen kivitelezhető nekünk, cityben élőknek. kivéve persze "barb"-nak. számára mindez hétköznapi valóság.
ADAMBRÄU 2010.07.08. 16:55:42
negatív értelemben.
a cikk írója lefikázta a kiadványt,
ezek után a kommentelők lefikázzák
a cikkírót.
most akkor én meg lefikázom a fikázókat...
mondhatom hogy sznobk*cs*g*k vagytok?
ugye ezért nem (sem) jár moderáció?
Rosszindulatú Vászka 2010.07.08. 16:56:24
don rafael 2010.07.08. 17:36:02
ez az egész akarat kérdése. persze mindenki azt eszik, amit akar.
helci 2010.07.08. 18:03:45
Borokról nem is vitatkoznék, ritkán fogyasztok bort, nem is nagyon értek hozzá.
helci 2010.07.08. 18:22:07
"És jajj, milyen igénytelenség, de a húslevesbe is szoktam rakni leveskockát pluszban ízesítésül. (...) A húskonzervből pedig remek milánói szósz rittyenthető néhány perc alatt, óh minő borzalom, konzervgombával."
Elképzelni is borzalmas egy olyan húslevest, amin a leveskocka javít.
A löncshús-konzervgomba kombónak meg annyi köze van a milánói szószhoz, mint annak a fokhagymás-paradicsomos-olívaolajos bizonytalan állagú, pörköltszerű masszának, amit a magyar turisták őszinte elborzadására autentikus magyar gulyásként szoktak tálalni a föld távoli tájain.
Szóval, igen, igénytelenség, bármennyire a szívedre is veszed. A levesporok, kockák, instant-alapok legfeljebb élelmiszer-pótléknak jók, ha egy teakonyhás apartmanba mégy nyaralni, és spórolnál a koszton.
A löncshús meg arra, ha valamilyen okból haragszol a kutyádra. Mert a macska igényesebb, úgyhogy akkor se eszi meg, ha éhen döglik nélküle.
neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.08. 18:26:48
Anthony Warrel-Thompson egy-az-egyben ezt csinálja. Akkor tán mégis mesterszakácstól (?) lesték a trükköket?
helci 2010.07.08. 18:28:40
"próbáld ki egyszer: szerda este munkából hazaesve állj neki marhalevest főzni."
Marha egyszerű a megoldás, nem szerda este, munkából hazaesve kell három órás főzési idejű ételhez hozzálátni. Mert egy egyszerűbb levest és főfogást, pláne egy egytálételt mindenféle szétvegyszerezett adalék nélkül el lehet készíteni negyven perc alatt. Mert a kockalé se leves, ahogy a guminő se feleség.
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.08. 18:32:28
Amúgy a mélyfagyasztott zöldség szinte minden tápanyagát megtartja (és mivel szüret után szinte azonnal fagyaszják és nem áll hosszú heteket a kamionban/polcokon, sokszor még több vitamint is tartalmaz, mint a friss), szóval nem igazán sorolnám a mű élelmiszerek közé.
helci 2010.07.08. 18:35:51
A friss áru / mirelit téma megint más, vannak jó minőségű fagyasztott zöldségek, tengeri halat meg például máshogy nem is igen kapsz, ésszerű kompromisszum lehet, bár nyilvánvalóan a jó minőségű friss áru minden esetben veri a jó minőségű konzerváltat is. Nekem virág helyett fűszerek vannak az erkélyemen, de nem halok bele abba se, ha szárított kerül az ételbe.
Viszont aki a vendégeit sonkakrémmel felütött kutyakajával várja, annál szuicid hajlamoktól mentes ember azt mondja, hogy már vacsorázott.
belekotyogok 2010.07.08. 18:39:50
helci 2010.07.08. 18:47:48
"a kolbászt pedig argentín bélszínből"
Az lehet, hogy van olyan rossz, mint a löncshús, a bélszín ugyanis erre tökéletesen alkalmatlan.
@guli:
"Nem az a kérdés, hogy mióta divat főzni, hanem az, hogy mióta nem divat."
Pontosan. A 'vendégváró' húshulladék falatok meg a gyömbéres sült tofu közötti rés (rés? szakadék!) között vannak a hétköznapi 'válogatott finomságok'. Stahl fölé lő, a blikknőkszarja meg alá. El kell kérni a nagyitól a receptfüzetét.
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.08. 18:48:35
Vagy: idény szerinti zöldségeket - brokkoli, krumpli, hagyma, cukkini - felkockázok, hozzá aprítok némi füstölt lapockát vagy főtt karajt. Egy pohár tejfelt egy kicsit felhígítok, sajtot reszelek bele és ezzel a szósszal leöntöm az egészet. Be a forró sütőbe 20-25 percig. Rizzsel finom.
Vagy: csirke darabokat leöntök egy ízesített joghurtos szósszal (a joghurtba kerülhet curry, kurkuma, kardamom, paprika, ami épp van otthon) és betolom a sütőbe. Ez a luxus változat, mert ez teljes 45 percig puhul. Közben rizst párolok hozzá.
Vagy egy sima krumpli- és hagymalevese, amiben sós vízzel összefőzöm a krumplit, póréhagymát, majd az egészet turmixolom és tejfellel vagy joghurttal lágyítom. Miközben fő, lehet pár szem gombát pirítani betétnek.
Persze egyik sem pörkölt tarhonyával, de hétköznap este talán nem is kell.
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.08. 18:51:27
Vagy: idény szerinti zöldségeket - brokkoli, krumpli, hagyma, cukkini - felkockázok, hozzá aprítok némi füstölt lapockát vagy főtt karajt. Egy pohár tejfelt egy kicsit felhígítok, sajtot reszelek bele és ezzel a szósszal leöntöm az egészet. Be a forró sütőbe 20-25 percig. Rizzsel finom.
Vagy: csirke darabokat leöntök egy ízesített joghurtos szósszal (a joghurtba kerülhet curry, kurkuma, kardamom, paprika, ami épp van otthon) és betolom a sütőbe. Ez a luxus változat, mert ez teljes 45 percig puhul. Közben rizst párolok hozzá.
Vagy egy sima krumpli- és hagymalevese, amiben sós vízzel összefőzöm a krumplit, póréhagymát, majd az egészet turmixolom és tejfellel vagy joghurttal lágyítom. Miközben fő, lehet pár szem gombát pirítani betétnek.
Persze egyik sem pörkölt tarhonyával, de hétköznap este talán nem is kell.
(ha kétszer ment, akkor elnézést, a blogmotor pedig mondjon le.)
neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.08. 18:53:06
Szó sem volt halakról. Viszont erősen konzervipari lobbit éreztem a dologban.
helci 2010.07.08. 19:12:02
Ez szerintem hülyeség a paradicsomot egyszerűen nem lehet úgy feldolgozni, hogy verje a frisset, bár a csávó angol, ott meg mi terem meg, el tudom képzelni, hogy vegyszerrel érlelt, világ másik feléről zölden utazó szarnál jobb egy jó minőségű konzerv. Pont ezért hoztam fel a tengeri halat, sütöttem-főztem olyan tengeri árut, amit reggel vettem a halászoktól, hát azt éppenséggel lehetetlen utánozni a jégen bevándorló budapesti kínálatból.
"Viszont erősen konzervipari lobbit éreztem a dologban."
Jó eséllyel az is. De például a cukorborsókonzervek az átlagos piaci kínálatnál jobbak, mert azt héjában szállítják, és úgy járja meg a nagybanit legalább egy éjszaka, pedig akkor a legjobb, ha szedés után rögtön bontod és feldolgozod.
neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.08. 19:37:22
TyToo 2010.07.08. 19:37:49
helci 2010.07.08. 22:05:00
Ne is mondd, még hét hosszú hét a legközelebbi hajnali halpiacig ...
-vadvirág- 2010.07.08. 22:26:24