A Bors június elején dobta piacra gasztronómia lapját, a Bors Menüt, amit csak azért nem neveznék magazinnak, mert a papír minősége egyszerűen nem engedi meg ezt a kifejezést. Persze, nincs azon mit csodálkozni, hogy egy kiló kenyér árába kerülő, két havonta megjelenő újságot a lehető legolcsóbban akar kihozni Pallagi Ferenc. Inkább azon, hogy Ózsvári-Kovács Eszter főszerkesztésével egész jó kis lapot sikerült összehoznia.
A receptfüzet a Borshoz képest meglepően visszafogott, nincs benne sem Stohl végzetes balesete estéjén elfogyasztott menüje, sem pedig az, hogy mit evett Zalatnay Cini a börtönben. Egyetlen celeb került bele (ha a nyári borokat ajánló Pallagi Ferencet nem számítjuk annak), Joshi Bharat, aki kedvenc indiai ételének elkészítésére tanítja meg a konyhatündéreket.
A fűszeres csicseriborsó és a csapati elkészítése azóta izgat, hogy pár hete meggondolatlanul vettem egy csomag csicseriborsót - de csak Joshi tudott rávenni, hogy nekiálljak. A TV2 sorselemzője ugyanis azt ígérte, hogy ha 12 órán át áztatom, akkor röpke 15-20 perc alatt meg is fő a hírhedten kemény borsó.
De Joshi hazudott, a csicseri este tíztől másnap este hatig is hiába ázott, még legalább egy-másfél órát kellett főzni, miközben a receptben megadott 20 dkg hámozott paradicsomot is kétszer kellett pótolnom, hogy legyen miben puhulnia. A végén már legszívesebben Joshit is beletettem volna a lábasba. Azt viszont el kell ismernem, hogy a kenyérlepénye nagy sikert aratott a gyereknél.
Ennyivel viszont nem elégedtem meg, találomra kiválasztottam egy másik receptet is a lapból, méghozzá a csábítóan hangzó juhtúróval csavart cukkinit. Nemcsak azért volt csábító, mert imádom a juhtúrót, hanem mert 30 perc elkészítési időt írtak hozzá, ami az indiai megpróbáltatás után már a szememnek is jólesett. A recept, mely abból áll, hogy a hosszában felvágott cukkinit planchán megsütjük és juhtúróval megkenjük, majd feltekerjük, csak egy helyen hibádzott. A juhtúróhoz az én ízlésem szerint nem petrezselyem, hanem kapor illik, azzal is készítettem el, így viszont tökéletes előétellé vált.
Bár több szúrópróbát még nem tettem, de felteszem, hogy a többi recept is használható, vagy legalábbis ötletadónak pont jó azokra az esetekre, amikor a tanácstalan háziasszonynak a munkahelyétől az otthonáig tartó buszozás alatt kell kitalálnia, hogy mit tegyen az asztalra. A receptek leírása egyszerű, a fotók hellyel-közzel gusztusosak (bár azt azért tegyük hozzá, hogy amelyik ételfotó gyönyörű, az a valóságban ehetetlen), és végül az ár-érték arány is megfelelő: 42 oldalon 70 receptet kapunk 180 forintért.
Pályaelhagyó autóversenyző 2010.06.18. 11:25:10
Paó 2010.06.18. 11:59:29
Nem mellesleg, egy nő, aki főz. nagy ritkaság ez manapság. 22-32éves korosztályban biztos. Én férfiként, tudok főzni. Megkérdezném a fiatal hölgyeket, hogy miért kell arra büszkének lenni, hogy nem tudnak főzni.
efzsé 2010.06.18. 12:18:29
Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2010.06.18. 12:20:03
borisz 2010.06.18. 13:43:25
vasszűz 2010.06.18. 14:06:37
Bár munka után főzzön az, akinek hét anyja van.
Teru 2010.06.18. 19:44:32
kavusc 2010.06.20. 14:10:01
gratula
kavusc 2010.06.20. 14:35:09