Pont a múltkor hallottam egy olyan eget rengető bölcsességet, hogy a biokaja hülyeség, mert a levegő úgyis szennyezett, meg az ipari társadalom mérgei mindenbe beszivárognak és így tovább. Ez persze értelmetlen felvetés, mert a bio nem azt jelenti, hogy 100%-os tisztaságú, ezt nem is várja senki el, a kérdés inkább az, hogy mit jelent az, hogy bioélelmiszer, mitől lesz valami bio, és ki szavatolja ezt. Ha minden igaz, a TV Paprika új, saját gyártású, tizenkét részből álló sorozata pont ezekre a kérdésekre adja meg a választ, bemutatnak biogazdaságokat, biotermékeket, azt, hogy hogyan nevelik, gondozzák a bio-állatokat, hogyan termesztik, szüretelik, tartósítják a bio-növényeket, és persze az is kiderül, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnie egy bioterméknek.
A sorozat csütörtökönként 21 órakor látható, a Szép új bio-világ első epizódja ma (csütörtökön) a TV Paprikán.
A csatorna egy másik saját gyártású sorozatot is útjára indít a héten, méghozzá egy másik divatos témában: Magyarország esete a bűvös Michelin-csillagokkal. Közhely ugye, hogy hazánkban nincs Michelin-csillagos étterem, persze a csúcsgasztronómia az átlagpolgárt nem érinti, ettől még lehet jókat zabálni, a probléma csak annyi, hogy szeretjük magunkat gasztronómiai nagyhatalomként látni, pedig ez nincs így. De ne legyen félreértés, az Előszoba című sorozat nem az önostorozásról szól, hanem épp ellenkezőleg: azt a 16 magyar éttermet veszi sorra, melyek kimondva is a csillag várományosai, vagyis egy ajánlást kaptak a Michelin Guide-ban. Az epizódokban részletesen bemutatják e helyek jellegzetességeit, gasztronómiai irányultságukat, a séfeket, és 2-3 tipikus fogást, melyek az adott helyet leginkább jellemzik. A műsorvezető Karakas Csaba lesz.
Az első adás most szombaton (július 4.) kerül adásba 21 órától.
Aki esetleg nincs képben a Michelin-csillagokról, annek itt egy gyorstalpaló: "A világhírű Michelin Guide mára az igényes étteremlátogatók megkérdőjelezhetetlen kalauza lett. Az évről évre frissített és bővített kiadvány olyan éttermeket, vendéglőket, bisztrókat ajánl Európa és a többi földrész nagyobb városaiban, melyekben a turisták biztosan nem csalódhatnak. A Michelin-csillagocskák (egytől háromig) egyben óriási rangot és nívót jelentenek egy-egy étteremnek. Aki rendelkezik ezzel a kitüntetéssel, gyakorlatilag fix vevőkört tudhat magáénak, hiszen ki ne lenne kíváncsi egy Michelin-csillagos helyre. Hazánkban sajnos egyelőre nincs ilyen étterem, a legközelebbi büszke intézmény Prágában található – igaz, ott mindjárt kettő is."
valaki ül kint a szárnyon 2009.07.02. 16:01:52
Hát elég sajnálatos és szégyenletes :(
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.02. 16:29:01
idén először kapott étterem (costes) annyi pontot az étterem- és borkalauztól, ami már egy m. csillagnak megfelelő. remélem a michelin tesztelői is így látják majd. csak az első csillagos étterem nehéz, utána már könnyebb lesz a többinek...
1116001 2009.07.02. 16:29:01
kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2009.07.02. 16:42:38
comment.blog.hu/2009/04/17/mi_a_helyzet_a_nagy_nyitassal