Disclaimer

Ha a Mezzo tévét és a Spektrumot is 10 éve nézted utoljára mert azóta túl mainstream, vagy ha visszasírod az Ablak c. műsort, akkor tudd hogy az alábbiakat mi is tudjuk:

1) Nem, ez nem igényes műsor.
2) Igen, itt tart a hazai televiziózás.
3) Igen, erre van igény.
4) Igen, erről kell írni. 

Ja, és minden, a poszthoz érdemben hozzá nem szóló, offtopic, nyelvtannáci, gyalázkodó és/vagy személyeskedő kommentet figyelmeztetés nélkül törlünk. 

Írjon nekünk!

Olyat látott, hallott, olvasott, kattintott, amit eddig még soha? Van valami kínzó kérdése a sorozatokról, tévéről, médiáról, amire senki nem tud válaszolni? Írja meg nekünk!

Facebook oldaldoboz

Friss a Hogyvolton

Nincs megjeleníthető elem

Média és mozi az Indexen

Nincs megjeleníthető elem

Kulcsszavak

24 (312) a&e (133) abc (1958) ajánló (1699) amazon (112) amc (913) animációs (109) atv (217) axn (531) baki (261) barátok közt (144) baromság (130) bbc (403) beharangozó (281) beszól (314) blikk (338) bors (267) botrány (320) breaking (124) breaking bad (233) brit (512) bsg (258) bulvár (995) cbs (1865) celeb (108) cinemax (706) comedy central (518) cool (358) csaj (177) csi (159) cw (882) dexter (237) díj (247) discovery (249) discovery channel (111) doku (127) duna ii autonómia (111) duna televízió (1212) duna tv (169) dvd (302) előzetes (123) emmy (189) f/x (450) film (598) filmmúzeum (903) film (338) fnl (132) foci (171) fox (2048) fringe (163) fx (394) glee (227) grace klinika (173) gyász (206) HBO (107) hbo (2971) hbo2 (313) hbo comedy (125) himym (154) hír (2037) híradó (126) hírek (288) hírtv (126) history channel (116) homeland (123) horror (150) hősök (200) house (164) humor (140) idol (248) interjú (540) internet (484) itv (122) játék (146) jóban rosszban (119) kasza (229) kép (798) köztévé (140) kritika (618) lapszemle (169) lifetime (152) lista (178) lost (498) lóvé (164) lovetta (140) m1 (1692) m2 (991) mad men (109) magyar rádió (119) médiaipar (389) mgm (230) mokka (142) mtv (1149) mtva (264) nbc (2137) netflix (376) nézettség (1355) office (195) ortt (159) per (208) pilot (1034) pletyka (325) politika (310) premier (135) promó (268) rádió (341) reality (1934) reklám (323) remake (225) retró (287) rtl (635) rtl ii (146) rtl klub (2212) sajtóközlemény (116) sci-fi (158) scifi (207) sci fi (533) showtime (794) simpsons (115) sitcom (882) snl (276) soa (189) sorozat (11642) sorozathalál (123) sorozatpremier (266) spektrum (169) spinoff (114) spoiler (343) sport (320) sport1 (148) starz (214) survivor (218) syfy (382) szereposztás (1224) sztrájk (136) szülfel (109) talkshow (387) tbbt (233) tehetségkutató (228) tények (119) tévé (136) tévésorozat (148) the voice (100) tnt (390) trailer (182) trónok harca (758) true blood (215) tv (16483) tv2 (3194) tv6 (103) tv paprika (142) twd (307) twitter (119) újság (311) upfronts (107) usa network (316) való világ (100) vélemény (212) vetélkedő (301) viasat (551) viasat3 (647) viasat history (101) vicces (698) videó (3079) x-faktor (186) x faktor (111) youtube (240) zene (213) zone europa (356) Címkefelhő

A halászlé, a kadarka és Lévai Ferenc

Halra magyar!

2008. december 29. 13:04 kiricsizoltan 11 komment

Jó előre kiszúrtuk a 24-i műsorban a Halra magyar!-t, halászléfőző műsor nem túl korán, 14:50-kor, amikor már elvileg mindenki nekigyürkőzött a hallevesnek. A címből első blikkre úgy tűnt, hogy ez csak egy 20 perces főzőcskézés lesz, pontyból összedobnak valamit, aztán a szakácsok a végén belemondják a kamerába, hogy Jó étvágyat kívánunk! Ehelyett meglepetésünkre egy kifejezetten jól szerkesztett, változatos műsort kaptunk, tipikusan olyat, ami előtt ottragad az ember, a hal meg majd besózza magát a konyhában önszorgalomból.

A műsorvezető Lévai Ferenc volt, aki a TV Paprika Halországából került valahogy az MTV-re (nem véletlen, hiszen ezt a műsort is a Mojo Productions gyártotta), és persze, hogy a beköszönő szöveget egy csónakban evezve mondja el. Lévai egyébként az a fajta tévés szereplő, aki raccsol, néha szétmossa a szavakat a szájában (a Novicsot például Mobisnak mondja, mindegy), de mégsem ellenszenves figura, a néző különben sem a profi tévést, hanem a sztorizó, poénkodó, borozgató, főzőcskéző halászt látja benne. A műsort nyilván nem ő vitte a hátán, hanem a szerkesztés és rendezés dolgozott a kezére alaposan, vagyis Lévai személyiségére rá tudtak építeni egy 60 perces adást. Ugrás után videó.

Az azért jó húzás volt, hogy az egyszerű főzőcskézésnél kicsit többet gondoltak ki a műsor készítői, két helyszínen, a vízparton és a konyhában mutatták be a halászléfőzés szent rítusát. Bejátszóként volt egy kis nyári varsázás, meg őszi dobóhálózás, az utóbbi különösen tetszett, mert a szoknyaháló az egyik legérdekesebb halászeszköz, és nem is egyszerű használni, külön koreográfiája van. És volt még egy hevenyészett halászattörténeti áttekintés a halászati múzeumban, ez mondjuk felejthető rész volt, de azért színesítette a műsort. Nem maradt ki a borkóstolás sem, mit igyunk halételekhez. Vagyis a helyszíneket folyamatosan váltogatták, túlléptünk így a sima főzőcskézős műsorok keretein néhány horgászbotnyival az ismeretterjesztés és a laza, karácsony délutáni szórakoztatás felé. Plusz még a végén a nemzet horgásza, Koncz Gábor (alias Borús Demeter) is megjelent az ebédlőasztalnál, aki anekdotázott egy sort a Dunai hajós forgatásáról.

 

A lényeg persze a halászlé volt. Ezt láthattuk "szabadtűzi" (értsd gázláng) és konyhai változatban, mindent, amit az arányokról és alapelvekről tudni akarsz, de sohasem merted Novics Györgyöt egy halászlé főző versenyen megkérdezni. Azt ugye nem kell mondani, hogy a bajai stílus került előtérbe megint.

Mondjuk néhány hiba azért becsúszott, de mivel a műsor szórakoztató volt, ezért ezek elnézhetőek. Azon kicsit röhögtem, hogy Novics György jobban szeret szabad tűzön is gázláng felett bográcsozni, mint fa fölött. Ez mondjuk még nem hiba, csak bizarr vonzalom. De ebben a műsorban a szél miatt amúgyse tudtak volna fával tüzelni, és Novics ettől még biztos jó halászlét főz. A halászattörténeti eszmefuttatások viszont elég felszínesek voltak, és tulajdonképpen se füle se farka nem volt az egésznek. Jobb lett volna, ha mondjuk a halászléfőzés történetét, fajtáit tekintjük át. Elég fura megközelítés, hogy a szerzetesrendek azért fogyasztottak sok halat, mert "a kereszténység szent állatként kezelte a halat, tette ezt azért, mert ő már tudta egészséges mivoltát ennek a halállománynak". Az, hogy a hal szent állat lenne, és ezért ették volna, ha nagyon erőlködünk, akkor még védhető kijelentés, de azt még a hülyegyerek is tudja, hogy a középkorban elsősorban a vallási előírások, a böjt miatt fogyasztottak rengeteg halat a szerzetesek (és nem csak ők), természetesen ehhez hozzájött, hogy ahol volt hal, ott dögivel volt.

A borkóstolós résznél pedig nem kerülte el a figyelmünket, hogy csak a kadarkizmus irányzata képviseltette magát, pedig vannak, akik a sillert javasolják a paprikás halételekhez. Nem biztos, hogy borajánlóhoz gyakorló borászt kell hívni, akinek maga felé hajlik a keze, jobb lett volna borszakértőt, aki szélesebb horizonton gondolkodik. De egyezzünk ki döntetlenben: még mindig jobb, ha kadarkát iszik a magyar a halászléhez, mintha jelenlegi nemzeti italunkat, a pillepalackos Csaplárosnét. Ráadásul még mindig szép számmal vannak olyanok, akik abban a hitben élnek, hogy a primitív, "halhoz és csirkéhez mindig fehérbort" szabály szerint kell kajálni, és még a csirkepörköltbe is fehérbort öntenek, mert az a "szabály". No, az ilyenek agyából csak szép lassan, és ilyen műsorokkal lehet kifújni a nagy-nagy ködöt.

Akinek nem indul a fenti videó, megtekintheti a műsort itt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kardics 2008.12.29. 14:04:24

Azért a sós kanállal jól beszopatta a Lévait:))

totyóka 2008.12.29. 14:59:48

Szeretem ezt a hapsit,sok JÓ müsorát láttam,SŐT még tanultam is tőle
GRATULA!!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.29. 17:31:07

a halászléhez, meg tényleg a kadarka a legjobb...:))
a gázlángot, meg azért szeretik jobban a bogrács alá, mert ellenőtizhető a tűz erőssége, míg a fatüzelésnél ezt nem nagyon lehet szabályozni, mert sok a változó (hasábméret, nedvességtartalom stb...)
én is bírom a lévait nagyon. hitelesebb fazont, aki képernyőképes is, nem nagyon találhatnának ehez a témához.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.29. 18:03:36

Jaj, ezt a fickót láttam a múltkor valamelyik kis tévén főzni, nagyon tetszett! Toros káposztát készített halból, simából meg füstöltből, teljesen odavoltam a gyönyörűségtől. Nagyon szimpatikus ember, csak a nevét késtem le, de most jól megjegyzem.

Der Beste 2008.12.29. 19:18:59

Véletlenül kapcsoltam oda, de ottragadtam.
Kiváló műsor volt, főleg a dobóhálózás tetszett.

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2008.12.29. 21:25:35

@Bombadil Toma: persze, tudom, mondta is, hogy miért szereti a gázlángot. de számomra gyanús minden ilyen elhajlás az ortodox tanoktól.

egyébként a felső barnabásnak nem okoz gondot a fa:

www.mtv.hu/videotar/?id=28795

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.29. 22:00:55

@kiricsizoltan: azért én is az "ortodox tanok" híve vagyok, ha bográcsolok akkor csakis fával tüzelek:))
de megtudom érteni, hogy egy tévéfelvételhez célszerűbb a gáz. márcsak azért is mert nem füstöl:))

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2008.12.29. 23:33:35

@Bombadil Toma: persze, jó volt ez így, csak nem tudtam megállni, hogy ne tegyek egy megjegyzést erre a gázlángra :)

polgár jenő (törölt) 2008.12.30. 17:29:03

:D:D:D:D:D


ez a csávó anniyra béna.....

CoolBrady 2009.01.02. 22:10:57

Én is csak véletlenül kapcsoltam erre a műsorra, és már nem is hagytam ott. Kimondottan élvezetes volt a ritmusa és az anekdotázások is. Nem bánnám, ha hasonló produkciók születnének nagyobb számban.

bauer 2009.01.05. 13:51:17

Feri bácsit én is nagyon megkedveltem a Halországban. Amióta nézem, sokkal több halat eszek.
Teszik a környezet is, ahol főzöget.

Szerintem is egy hiteles ember! Az ilyennel szívesen kezet ráznék!
süti beállítások módosítása