Néha már émelygés fog el, amikor Stahl Judit becézgetni kezdi a marhafelsált, kéjesen sikongat egy-egy vastagabb cukkíni láttán, vagy egyszerűen csak behunyt szemmel hosszan nyögi, hogy „besamelmártás”. Jamie Oliver meg egyenesen az idegeimre megy, ahogy juj de cuki azon a robogóján, és juj de édes, ahogy csupasz kézzel tapicskol a fűszerolajban.
Gasztronómiai előadóművész-vonalon eddig Keith Folyd volt a kedvencem, aki persze csak elkészíthetetlenül bonyolult ételeket főzött egzotikus vagy egyenesen ismeretlen alapanyagokból (A legemlékezetesebb talán, amikor védett, északi-sarki madarakból készített indiai specialitásokat). Floyd viszont legalább nem becézgeti a húst, nem szerelmes a zöldségekbe, ellenben minden forgatás alatt tajt részegre issza magát az adásrendező legnagyobb bánatára.
Most viszont itt van Ramsay, aki még Floydnál is szerethetőbb, mivel úgy csinál főzőműsort, hogy egyetlen receptet sem diktál belénk, viszont legalább két tucatszor mondja azt, hogy „fucking”.
A Tv Paprikán vasárnap este debütáló Ramsay, a konyha ördöge tulajdonképpen nem is főzőműsor, inkább vendéglátóipari valóságshow. Ramsay, a gyűrött arcú brit mesterszakács epizódonként újabb és újabb éttermeket látogat meg, hogy kicsit rendbe szedje a konyhát, kiossza a mosogatófiúkat és a pincéreket, és üvöltözzön egy sort az inkompetens főszakácsokkal.
Sajnos a magyar verzióban a „fucking”-ok fele és a „shit”-ek közel egyharmada odalett, de még így is nagyon jó nézni, ahogy Ramsay emelt hangú előadást tart a vendéglátás alapjairól egy konyhában, ami olyan mocskos, hogy minden bizonnyal akár a Ráday utcában vagy a Liszt Ferenc téren is lehetne.
Ha evett már kihűlt, romlott, vagy egyszerűen csak ízetlen ételt puccos étteremben, ha találkozott már flegma pincérrel vagy volt már gyomorrontása egy tízezer forintos vacsora után, nézze meg a Ramsay, a konyha ördöge című vendéglátóipari tényfeltárást, és élvezze a kéjes perceket, amikor a szakácsok szembesülnek a saját mocskukkal. Persze Ramsay nem csak kioszt, de helyre is tesz, egy hét alatt hangulatos helyet varázsol az éttermekből, és még a konyhát is kitakaríttatja. Egy magyarországi turné vagy legalább egy adaptáció, azt hiszem, nagyon jól jönne.
A műsor első adása vasárnap este 20:40-től látható a Tv Paprikán
Kapi 2006.04.23. 15:16:37
richard60 2006.04.23. 15:59:55
A felvezetőben méltatlanul megfeledkeztél a Lázár-Géza párosról, a Benke Laci bácsiról stb..
A Floydról annyit megjegyeznék, hogy nem csak megissza az alkoholt, hanem egy részét(a kisebbiket) bele is dönti az ételekbe. Sőt, nem emlékszek olyan műsorára, amikor ne tett volna alkoholt az éppen főzött ételbe. Volt amit kipróbáltam, és nem rossz.
szabóZ · http://comment.blog.hu 2006.04.23. 16:11:27
xyz 2006.04.23. 19:09:55
Ákos 2006.04.23. 19:17:25
Nagyon várom a műsort. Azt hiszem torrenten is le fogom szedni az eredeti szöveg miatt.
plazmasas 2006.04.24. 05:13:11
A fozo-show-kat szeretem, de valahogy az osszes host izetlen - pedig valahogy ez lenne a lenyege ugye ... Az USA-ban a FoodNetwork-ot nezheted 24 oraban, de Mario Batali-n es Emeril Lagassi-n kivul egyszeruen nincsenek "ertelmes" szakacsok. Talan most kezdtek valamit a "Ham on the Street"-el, az OK, de nagyon szivesen megneznem Ramsay-t.
Mellesleg etteremben dolgozok, nalunk is elferne egy nagytakaritas sok-sok f*ck-olassal.
Kosz, hogy felhivtad ra a figyelmem. Talan irok a FN-ek, es talan "egy fecske nyarat csinal" alapon majd jol levetitik itt is Ramsey show-it.
plazmasas
xyz 2006.04.24. 07:39:52
Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2006.04.26. 17:55:06
richard60 2006.05.01. 20:03:53
Kiváló ellenpontja a benyalós, reklám ízű étterem-bemutató műsoroknak.
Kár, hogy a régi cikkekre nem sokan kattintanak rá, mert érdekes lenne olvasni, hogy ki melyik Mo.-i öt éttermet ajánlaná Ramsay-nak, vagy valamelyik hazai alteregójának. Habár a hazai változatnak kevés az esélye, nálunk nem tűrik ennyire az ilyen szabadszájú kritikát, még akkor sem, ha azt megfogadva egy üzlet forgalmát több mint 20%-al fellendítheti, vagy megmenti a vállalkozást.