A konyha ördöge a TV2 állatorvosi lova. Minden benne van, ami egy jól megcsinált, sima főműsoridős, normális nézettséget hozó realityhez kell, az alapötlete nem új, hanem egy többször átgyúrt, kismillió országban (Nagy étteremátalakítás néven többek között nálunk is) megfuttatott formátum, aminek minden gyermekbetegségét kiküszöbölték már, és még castingja is jól sikerült. És akkor jött a kommentelők által csak tévékettes átokként emlegetett, váratlan faktor, ami az egészet egy élvezhetetlen, értelmezhetetlen borzalommá tette.
Pedig egy étteremátalakítós műsorban nehezebb rontani, mint jól megcsinálni. Az alapfelállás az, hogy van egy séf, ügyes, okos, nagyszerű, elismert pali, az egész nemzet ismeri is tiszteli, letett már valamit az asztalra, és ha ő mond valamit, akkor annak hitele és súlya van. Ezt a szerepet a reality amerikai és brit verziójában Gordon Ramsay kapta, akinek az éttermei jelenleg 14 Michelin-csillag birtokosai, azaz valamit tud a szakmáról. Ha ő azt mondja Johnnak, a teszetosza főnöknek, hogy rúgja ki a picsába Tomot, a szakácsot, mert egy inkompetens fasz, akkor John kirúgja, és ha Gordon rámutat a nagymamától kapott nippgyűjteményre, hogy annak semmi keresnivalója az étteremben, mert a vendégek frászt kapnak tőle, akkor kihajítja őket, legfeljebb sírdogál mellé egy kicsit (legalább lesz egy jó vágókép).
Nálunk egy Bereznay Tamás nevű séf lett Gordon Ramsay, akiről mindenki azt mondta, hogy egy arany ember, kedves, barátságos és szerény, ehhez képest a műsorban úgy hozza az arrogáns, szókimondó és karcos formát, hogy ha ez csak felvett viselkedés a szerephez, akkor a palit azonnal le kel igazolni minden, most készülő magyar filmbe főgonosznak, mert pompásan tudja hozni a figurát. Ő az, aki miatt a második adást végigszenvedtem, ő az egyetlen értékelhető alkotórésze A konyha ördögének. Bereznay azonban nem tud mit kezdeni az egyértelműen gagyira vett műsorral, ami pontosan olyan, mint a Családi titkok című konstruált reality, csak ebben egy ember üvölt, és az amatőr színészek nem megcsalják egymást, hanem koszt hagynak maguk után a konyhában.
Rémes a narráció, amiben összefoglalják az eseményeket, hosszú és érdektelen a reklámszünetek elé betolt “ez lesz most”-teaser és feleslegesen hosszú az utánuk kezdődő “eddig ez volt” hogyvolt is. A második részre sem javítottak az olyan bosszantó hibákon, mint amikor a már átalakított éttermet bemutatva, a narrátorszöveg szerint este hétkor járunk, miközben kint verőfényes napsütés látható, a műsort viszont nem nyáron vették fel (a következő snittben már töksötét van). Erőltetett és mesterkélt minden olyan jelenet, amiben a séf megérkezik, és először szembesül a konyha állapotával - nyilvánvaló, hogy nem akkor járt ott először, és az is, hogy a konyhában már az előtte megérkező és becuccoló stáb csak elárulta a helyieknek, hogy jön valaki.
Ezek az idegesítő, a ritmust megtörő, a műsor hatása alól a nézőt kirángató hibák azért bosszantják a nézőt halálra, mert egyébként azok a részek, amikben Bereznay elborzad a konyha láttán, és leszaggatja a falról a gagyi csempét, működnek. Legszívesebben odamennénk vele együtt, és mondanánk mi is a magunkét, de persze a fotelből könnyű pofázni. Aztán jön egy olyan böszmeség, mint valamelyik szponzorcég megjelenése, de nem a háttérben, vagy a hűtőben egy joghurtosvödör formájában, hanem az előtérbe tolva, agresszívan, a melósok hátán öles betűkkel, hogy tudjuk, kik festik ki a kócerájt, sikálják le az évtizedek alatt a sütőbe ragadt koszt és újítják fel az elektromos hálózatot.
A cérna nálam a bevásárlás alatt szakadat el, mert a szuperséf és az éttermi melós kollégája egy ponton elhagyja a meleg akolt, és kiballag a Metróba, hogy bevásároljon az esti Nagy Megnyitó vacsorára, amihez a séf maga hívja meg a vendégeket (na persze). És miután Bereznay a műsor elején rém idegesítően arról pofázik, hogy minőségi alapanyagok, bekúrja a bevásárlókocsiba az Aro joghurtot, amit, már elnézést, de nem a Michelin-csillaggal vagy a minőség szóval azonosítunk. A java csak ezután jön: a púposra pakolt kocsit odatolják a kasszához, ahol négyezret fizetnek érte, mert a Metro OLCSÓ, sugallja a jelenet, ház baszdmeg, ennyire semmi nem az, de komolyan, csak húsból vettek simán 10 000 forintnyit (mutatták, mit, azért mondom).
UPDATE: a fenti szegmensről két kommentelőnk is azt írja, hogy benéztem, mert a sok cuccot külön fizették, a 4100 csak a csipesz meg a madzag volt. Kétszer is megnéztem, nekem nem volt világos, sajnálom.
Amikor pedig a konyhába visszaérve egy vadiúj sütőlapot állítanak be, és ez nem egy vágókép, esetleg egy vicces beszólás alanya, hanem egy reklám, és a forgalmazó embere a műsorban mondja el, hogy miért nagyszerű a termék, akkor majdnem belevágtam valamit a tévébe (a képen kiblőröztem a cégnevet). Ez pont olyan, mintha a Hacktionben egy zálogházba mennének be a zsaruk, és ott Klapka György fogadná őket a szokásos vámházkörútazásával.
A végére teljesen elvesztettem az érdeklődésemet, nem érdekelt, milyen kaját adnak Árpa Attilának és amerikaifutball-csapattársainak, azon is csak röhögtem, hogy a műsor elején javasolt pincéregyenruha hipp-hopp elkészült, és hímzés is került rá, és már nem is bosszantott, hogy az étterem menüjének átalakításáról egy szó sem esett, pedig ha valamiért, akkor pont a kajáért megy az ember egy ilyen helyre, és nem azért, mert a falra egy táblára krétával firkálnak vicces feliratokat (designötletből elégtelen). Kihagyott ziccer A konyha ördöge, amiben elpazarolnak egy valóban jól működő szereplőt, és mindent feláldoznak a szponzortermékek oltárán. Kár érte.
johnnylightning 2015.03.08. 10:33:42
Legvidámabb Balfasz 2015.03.08. 10:55:17
ekat 2015.03.08. 10:58:41
sixx · http://comment.blog.hu 2015.03.08. 11:01:39
StormST 2015.03.08. 11:17:48
Ráadásul pont ezen akadtál ki legjobban és pont ezt nézted be leginkább, vagyis persze bele lehet erőltetni, amit írtál, de csak ha tényleg ez a célod. A boltos jelenetnél nem az egészért fizetett 4100-at, hanem azokért, amikért visszament (csipeszek, zsinór, meg ilyesmik, amiket a berendezők kértek, amikor elindultak az étteremből), akkor jutott eszébe, hogy azokat nem vette meg, amikor már mindent bepakoltak a kocsiba, háttal a pénztárosnak. Szerintem csak az gondolja azt abból a jelentből, hogy nem fizették már ki addigra az egészet, aki azt akarja ebben látni, hogy hülyére veszik, nekem totál logikus volt, hogy az a 4100 arra a pár cuccra vonatkozott, amit ő vett, főleg mert a jelenet szerint a saját kártyájával fizet, a kaját meg nyilván nem ő veszi meg az étterem tulaja helyett...
Ettől még tény, hogy gázos a paypass reklámozás és a sok termékelhelyezés, de azért ez a baki pont nem volt ott... :)
de let e ... 2015.03.08. 11:19:04
kellys 2015.03.08. 11:21:25
user friendly 2015.03.08. 11:21:59
gyakorlatilag kétszer végignézhettünk egy-egy konyhai nagytakarítást. ki a tökömet érdekel ez?
a reklámok előtti/utáni "eddig ez volt" és "most ez lesz" teljesen fölöslegesen hosszú és rém idegesítő. legalább 5-6 percet vesz el a műsoridőből. na nem mintha még ennyi időben szeretném látni a konyhai zsíroldást és a koszos függönyök leakasztgatását :D
a 4100 Ft-os végösszeg a bevásárlásnál mindent vitt, ott tényleg a tetőpontjára hágott a néző hülyének nézése.
user friendly 2015.03.08. 11:42:04
a katona fehérben 2015.03.08. 11:45:39
StormST 2015.03.08. 11:49:00
sixx · http://comment.blog.hu 2015.03.08. 11:49:11
a katona fehérben 2015.03.08. 11:50:28
StormST 2015.03.08. 11:53:26
Igen, az üzletben megy vissza, de már a pénztár után, a kocsiba akkor rakják be a pénztár után az utolsó cuccokat. Akkor veszik le a szalag végéről az adag tojást, ami már átjött tisztán láthatóan a pénztáron...
A többiek ott állnak az ÚJRA megpakolt kocsival, a te képeden is látszik, hogy már a pénztár után van az a kocsi, nem előtte. Vagy még nem voltál METRO-ban és nem tudod hogy néz ki ott a fizetés, vagy csak simán azt akarod látni, amit leírsz...
ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.03.08. 11:54:56
tryclops 2015.03.08. 11:56:05
1, rothadó, mocskos szocreál csempe?
2, ellenfénnyel kombinálva bazmeg!
3, nem tudom mi látszik az ablakból, de kb a jászalsóbaktajenői távfűtőállomás lehet...
4, kevert fényeket ne is említsük, gondolom vágó se anyázott hangosan amikor fényelt.
5, kompozíció?? Van egyáltalán ebben a képben koncepció? Mégis mi a frászt akartak megmutatni? Minden kilóg és széttart, pfff.
Van ezeknek szemük? Vagy mindenki a TV2 akadémián (akadémia, lol) végzett???
pontÉn 2015.03.08. 12:01:02
Mc Master 2015.03.08. 12:05:51
Amúgy minden tiszteletem Sixxnek, ennyi xart végignézni, mint ezek a valóvilágok, én már befalcoltam volna.
A 4100 ftos kép meg olyan, mintha valaki adott volna egy ötezrest egy csoport hajlékonynak és azok elmentek volna bevásárolni. Az egésznek van egy ilyen "abandoned places" hangulata.
StormST 2015.03.08. 12:07:47
Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.03.08. 12:07:52
Az, hogy egy főzőlap kapcsán nem több termék leírását nézik át, árajánlatot kérnek, számolnak, hanem a cégvezető a kamerába mondja az előnyöket... na az furcsa. Pedig ugyanezekről az előnyökről, stb. beszélhetne a szereplő is, hogy ezért vagy azért választja a terméket. Nem az a kérdés, hogy róluk szól-e az a termék.
És lehet arról beszélni, hogy a "céges marketingesekkel nem lehet megértetni"... Igen furcsa az, hogy marketinggel foglalkozó oldalakon jelentős részben pont a céges marketingesek mondják azt, hogy ez ezt normálisan kellene csinálni.
És érdekes módon, ha megnézzük konkurens adók, műsorkészítő műhelyek műsorait, amik esetében szintén van termékelhelyezés, akkor mégis az derül ki, hogy ott nincs ennyire elszúrva.
Ráadásul, ha egy termékelhelyezés árt annyira a műsornak, hogy csökkenti a nézettséget, ezzel a reklámblokk, a többi termék elhelyezés, stb. értékét, és így hosszabb távon vesztességes, akkor mondhat akármit az érintett marketinges, nem kell vele szerződni. Mert nem éri meg.
Mc Master 2015.03.08. 12:07:59
Ismétlés 2015.03.08. 12:08:08
Ezek szerint még egy külön spontán elfelejtős sztorit is írtak, hogy lehessen a PayPass-t tolni :D Bár a szerkesztés borzalmas, mert nekem is az jött le elsőre, hogy az egészért fizettek 4100-at...
De éppen ezek miatt tipikusan az a műsor, ami alatt az ember olykor kínosan érzi magát, hogy ezt minek nézem...
sixx · http://comment.blog.hu 2015.03.08. 12:08:13
tusim 2015.03.08. 12:09:55
Én is végignéztem a mostani adást, dolgoztam és nem álltam fel a távirányítóért...
Hát nem számítottam másra a termékmegjelenítések terén,
de ezt a feladatot jobban is megoldhatták volna!
A legfontosabb kérdés, hogy hogyan működhet egy étterem olyan konyhával, mint amilyet a műsor eljén láthattunk!!! Hány ilyen hely lehet még?!
Ez az ami nem pénz kérdése!
Mc Master 2015.03.08. 12:14:00
Ismétlés 2015.03.08. 12:16:39
Szóval a diszkrét termékelhelyezést még gyakorolni kell idehaza...
GGG54 2015.03.08. 12:18:12
Leone_510 2015.03.08. 12:36:02
köszi sixx jól összefoglaltad a műsort és hiszek neked, eddig sem néztem ezután meg pláne
Frederick Zoller 2015.03.08. 12:51:20
7esbusz 2015.03.08. 12:51:46
kis.herceg 2015.03.08. 12:59:23
user friendly 2015.03.08. 13:00:35
gondolom, ezzel az izgalmat akarják fokozni, csak az a baj, hogy az izgalom, mint olyan, tökéletesen hiányzik a műsorból, a nullát pedig nehéz fokozni :)
kis.herceg 2015.03.08. 13:11:02
2015.03.08. 13:24:52
Most belegondoltam mennyire szar meló lehet, ha valaki a tv-t kell néze majd fikázza. De hát ki ezt, ki amazt tesz meg a megélhetésért.
Darth Revan 2015.03.08. 13:42:07
www.youtube.com/watch?v=i1NfWIaYed8
szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2015.03.08. 14:00:13
BotloB 2015.03.08. 14:24:25
Ordít róla, hogy ugyanaz a banda csinálta, mint akiknek a Családi titkok-jellegű torzszülötteket is köszönhetjük. Ugyanaz a semmitmondó narráció, a spontaneitás, életszerűség teljes hiánya. És mégegy adást is meg fogok nézni, csak hogy lássam, hogy állandó-e a szárnyaló színvonal, ezek meg majd azt hiszik, hogy valódi igény van rá, és ugyanígy folytatják...
idiesel 2015.03.08. 14:30:51
A műsort azzal kellett volna kezdeni, ha tényleg valóságsó, hogy képen töröljük a balf@sz tulajdonost és megkérdezzük, hogy ennyi melót egy emberre? (A fiát nem számítom szakácsnak, bár Ferit se nagyon)Sajnálja a pénzt a szakácsokra, de nincs megelégedve és reformálni kell? Vicc :D
mate2003 2015.03.08. 14:37:39
a főnök/tulaj mind a két helyen egy-egy tutyi-mutyi-letyme-tyütyünek volt beállítva, így aztán az egész étterem olyannak is tűnt...
Szerintem, maga a műsor meg sok sebből vérzik...
sixx · http://comment.blog.hu 2015.03.08. 14:40:52
2015.03.08. 14:49:27
Dave_bloghu 2015.03.08. 15:01:35
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.03.08. 15:02:58
Mit vártál? Ez egy nagy reklám.
Asszony a TLC-n néz hasonló szarokat, azok is borzalmasak. Nem gondoltam, hogy lehet tovább rontani.
Dave_bloghu 2015.03.08. 15:06:51
Moria 2015.03.08. 15:20:03
gabardin 2015.03.08. 15:30:09
Nick Leeson 2015.03.08. 15:48:12
Ugyanis itthon nincsenek olyan éttermek úton útfélen, ahol mindenféle flancos kaják, szuper szakácsok, tőkeerős éttermek, és professzionális személyzet rendelkezésre állnak. Ott kezdődik, hogy az éttermek nagy része ugyan úgy működik mint minden MAGYAR vállalkozás, jóformán elvegetál a kereslet nélküli, adókkal és rendeletekkel agyonnyomott légkörben. Szerintem két kezemen meg tudnám számolni, hogy hány helyen tudnak egyik napról a másikra egy akkora beruházást megjátszani, hogy a konyha összes gépét kicserélik, és egy alapos felújítást is beiktatnak. Egészen egyszerűen NINCS ennyi pénz az átlag étteremben! Így maradnak a szponzorok, reklámok, stb.
Whatever90210 2015.03.08. 16:05:47
jogalany 2015.03.08. 17:19:17
jogalany 2015.03.08. 17:21:12
A tisztaság, a minőségből nem engedünk az nem pénzkérdés és a minősaég alatt ne a drágát tessék érteni.
ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.03.08. 18:20:45
Hát ezt akkor muszáj lesz leszednem a netről, hadd kacagjak én isch, kikockázom ezt a xart bmeg :))
Zolisef 2015.03.08. 18:25:14
Parajpuding 2015.03.08. 19:02:37
Teshow 2015.03.08. 19:31:25
Bence0621_98 2015.03.08. 19:33:52
Egon Bondy 2015.03.08. 19:54:45
Gordon Ramsay angol műsorában is a takarítás és a külalak állt a középpontban. Mondjuk az étel nem is állhatott: hamburger, fish&chips, roast beef yorkshire puddinggal. Az első részben valamennyire még szó is volt a jobb alapanyagokról, friss dolgok használatáról itt semmi. Az első részben még elhittem, hogy a konyha is megtart valamit a tanultakból, itt egyáltalán nem. Kíváncsi vagyok a 3 részre, ha ott is valami előre nem bejelentett vendégek miatt kell minden összecsapni, akkor félek, hogy ez az elbaszott és elúszott forgatások dramaturgiai mentőöve lesz, csak az már nagyon átlátszó.hu lesz.
rambo13 2015.03.08. 20:55:16
www.metro.hu/public/Bereznay%20Tamas
sixx · http://comment.blog.hu 2015.03.08. 21:41:19
sixx · http://comment.blog.hu 2015.03.08. 21:41:57
Vittore. 2015.03.08. 22:44:25
Vittore. 2015.03.08. 23:21:00
Megdobbent 2015.03.08. 23:28:53
nem akar az ökörcsorda legelni 2015.03.08. 23:47:24
Az eredeti formulával ellentétben engem sem varázsolt el a műsor, persze kiválóan megmutatja, hogy azokon a helyeken, ahol nincs fizetőképes kereslet, miként csúszik le hazánkban egy nem a felsőközéposztályt megcélzó étterem (azok pedig jelenleg is sokszor teltházzal mennek, így egy ilyen műsor érdektelen a számukra, ahogy egy jól menő étterem is érdektelen a másor számára). A 700-900 forintos menük esetében ugyanis nem nagyon marad anyagi mozgástér a minőségi alapanyagokra és a megfelelő technikai eszközökre. Persze ettől még 200 forint értékű szivaccsal és egy kiló 50 forintos sóval vagy 150 forintos ecettel legalább a mocskot meg lehet szüntetni, de ehhez egy kicsit adnia kellene magára az étteremnek.
Ha az étlapot kellene megváltoztatni és feltölteni jól fogyó ételekkel, akkor alighanem minden helyen gyroszt, hamburgert meg lángost kellene árulni, ezek mennek jelenleg sok vidéki nagyvárosban.
A termékelhelyezés már a Familía Kft esetében is inkább ellentétes hatást váltott ki nálam, semmint az adott termék fogyasztására ösztönzött és én érzem magam kellemetlenül a műsor készítői helyett minden alkalommal, amikor a pofámba akarják tolni a Sparos energiaitalt vagy a telenoros tabletet, telefont.
A felújított, megreformált éttermeknél bekövetkező pozitív vagy negatív fordulatot is inkább be lehet mutatni egy olyan országban, ahol az emberek hetente vagy akár hetente többször járnak étterembe és egy-egy étterem sikere nem azon múlik, hogy van e egyáltalán fizetőképes kereslet bármilyen étteremre a környéken.
Edd China 2015.03.09. 01:00:45
Gigu 2015.03.09. 01:28:55
Nick Leeson 2015.03.09. 06:40:52
Gour (törölt) 2015.03.09. 06:45:42
jog-ász 2015.03.09. 06:55:46
Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2015.03.09. 07:22:43
kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2015.03.09. 07:30:52
"Tűzvonalban főcímzenéje megy"
Én azt a zenét hallottam már korábban, benne van egy majd 15 éves mozitrailerben is ;)
Bármire Megoldás 2015.03.09. 07:41:42
quisum 2015.03.09. 08:20:26
Eleve kevés a jó a la cartos szakács, rengetegen csak menűzni tudnak, olcsó alapanyagokkal kell dolgozni, hogy haszon is legyen. A műsor említést tehetne a szakácsok fizujáról, mert egy minimálbéres, kicsit zsebbe fizetős helyen bizony olyan a szakács is.
Fiam Pesten szakács, egyedül viszi az étterem konyháját, nem túl nagy hely, de kínosan ügyel a tisztaságra és a napi szintű friss alapanyagokra. Itt nyilván vmelyest az árak is magasabbak, de azért van vendég.
Az egyik barátja állást keresett és elkísérte pár helyre. Kívül csilivili étterem, a konyha egy horror több helyen is. Pl. döglött egér az olajsütőbe, /vagy valakinek ez volt a kedvence?/, pizzázóban penészes mártások stb.
Egyébként ha egy szar konyhájú étterem tud működni, ott nyilván olyan a vendégek igényszintje is. Számtalan kommentben olvasni /máshol/, hogy nagy legyen az adag, oszt annyi. Minőségről kevés szó esik.
...vagy olyan hely ahol 1600 Ft-ért annyit ezel amennyit bírsz. Na itt lehetnek minőségi dolgok.
cukkmukk 2015.03.09. 08:37:30
-Sarq- 2015.03.09. 09:53:31
Megérnének egy misét az étterem tulajdonosok is. Az elsőben mintha debilek (de legalább jó szándékúak) lettek volna, a második meg egy igénytelen disznó volt. Az alkalmazottak is...A csávó a műsor után elmegy, mert nem tud alkalmazkodni a változásokhoz. Ahelyett, hogy örülne, hogy az ölébe hullott egy kulturáltabb, jobban szervezett munkahely. Nem, ő inkább megsértődik és elmegy gondolom egy kifőzdébe moslékot főzni. Gondolom az úri közönség is hasonló lehetett ezeken a helyeken, összenő ami összetartozik: tehetségtelen vezetők, képzetlen, buta alkalmazottak, még igénytelenebb vendégkör. Kis magyar rögvalóság.
Nem igénylem a michelines bohóckodást, de valami közepes szinten meghúzott, átlagos igényesség ráférne már erre az országra, nem csak a vendéglátásban.
Reszelő Aladár 2015.03.09. 11:22:48
Amúgy egy dzsuvás, alkalmatlan konyhában nem lehet minőségi dolgokat előállítani, az Aro joghurt kérdéses, bár nem hinném hogy egy joghurtos csirkemell pácban annyira átjön az íze. Ha a hús szar, az bosszantóbb...
A csapos közbeszól 2015.03.09. 12:15:09
Borbás Marcsi műsorában a kezdetekor (még a HÍRTV-ben) a magyar boros gazdákon ment végig (vagy fordítva), de aztán átkerült a műsorával együtt az állami TV-hez, amit ugyebár a mi pénzünkből tartanak fenn.
Egyébként meg eddig egy előzetest sem láttam ebből a műsorból, de most már legalább belenézek.
Nem tudom ki hogy van vele, de nálam az erőszakos termék megjelenítés az esetk 99,99%-ban reflexszerű elutasítást vált ki. Ha nem így nem lenne, akkor 2 naponként mehetnék valami teljesen ingyenes termékbemutatóra, ahol még ajándékot is kapnék.
mthrfckr 2015.03.09. 12:54:47
sajnos szar a műsor úgy ahogy van. a második részben azért már talán több kaját láttunk, de még így is lófasz volt. nem lát az ember folyamatokat, nem látjuk, hogy tanítja az embert valamire. elmennek a metróba vásárolni?! hát ahhoz nagy tehetség kell. :D
na, meg ez a kamu faszság, hogy jön árpa attila a csapatával?! há ki veszi be ezt a baromságot? mekkora mák, hogy pont egy (már) tv2-s arcnak a törzshelye, nem egy rtlklubosnak! :D
de talán abból a szempontból viszont jó a műsor, hogy a nézők rádöbbennek, hogy milyen konyhákból kapják a 900 ft-os ebédmenüket.
spinks 2015.03.09. 18:52:55