Megérkezett a hazai kínálatba is a főzős realityk stréber, eminens jó tanulója, a Mesterszakács, amiben tényleg, és valóban, és igazán. És nem celebek röfögnek egymás tányérjába, és nem fog kiderülni senkiről, hogy civilben pornós, maximum annyi, hogy civilben szalmonellás. És csak úgy röpködnek a Michelin-csillagok, mint a legyek, alig győzzük kapkodni a fejünket. Szegény János, a keceli autókereskedő a tökös lecsójával annyira magányos lett a sok thai, meg olasz, meg improvizatív kaják között hirtelen, mint Ábel a rengetegben. Itt minden szereplő minimum Jamie Oliver, meg Michelin-csillagos sztárséf szeretne lenni, és a show alcíme sem csak annyi, hogy gasztroreality (sutyerákoknak), hanem egyenesen "Amatőr konyhaművész-bajnokság". Rögtön az elején szögezzük le, hogy a reality eredetije a Masterchef, erről itt írtunk, és nem pedig a Ramsay-féle Hell's kitchen, sok kommentelőnk keverte a két műsort. Úgyhogy sem Gianni, sem Bíró Lajos nem akarja eljátszani Ramsay-t.
A Mesterszakács tipikusan az a reality, amiben hosszú előjáték után kanyarodnak csak rá a lényegre, a helyzet a jövő hét közepe-vége felé lesz izgalmasabb, részben a csütörtöki kiesések miatt, részben, mert akkorra már látszik, hogy kik a bénák, kik a nagypofájú nullák, és kik azok, akiknek drukkolhat a néző, egyszóval, hogy milyenek a karakterek, és hogy egyáltalán jól működött-e a casting. Ugyanis egy adásra, ami ráadásul kábé csak húsz perces, egy versenyszám, azaz egy főzés jut, ebből pedig nem mindig derül ki, hogy kit válogattak be azért, mert valóban tud főzni, és kit csak ágyútölteléknek, meg izgalomfokozónak, konfliktusforrásnak. Az első kiesésekig még kénytelenek vagyunk beérni a napi főzőversenyekből leszűrt tapasztalatokkal.
Az első napon a klasszikus dobozos próbatétellel szívatták a játékosokat, egy dobozban adva van három alapanyag, amit mindenképpen fel kell használni (de lehet hozzá még szabadon válogatni). Egyébként ez a versenyszám lesz minden hétfőn. Második nap pedig kedvenc tojásos ételüket kellett megfőzni a versenyzőknek, ami beugratós feladat, ugyanis, ha kedvenc, akkor annak nagyon jónak kell lennie, és a zsűri eszerint is értékel. Már ebből is látszik, hogy a show egyáltalán nincs túlbonyolítva, a két műsorvezető végigkóstolgatja a kész kajákat, két mondatban elmondja a véleményét (szerencsére nem csámcsogás közben, mint a BBC-s eredetiben), meg persze még a főzés elején odamennek idegesíteni a versenyzőket olyan dumákkal, hogy "Ebből mi is lesz?", "Hát majd meglátjuk." Az egész olyan, mint az általános iskolai technika órák, amikor a barnaköpenyes tanár a foglalkozás végén körbejárt, és megnézte, ki hány ujját fűrészelte le, kinek a feje szorult a satuba, aztán leosztályozta a mosószeres flakonból készült vízimalmokat.
Mondom, a műsor nincs túlbonyolítva, ugyanis műsorvezetők feladata még csak nem is a kőkemény szívatás, a folyamatos beszólás, vagy a játékosok személyiségének fasírtba darálása, ripacskodniuk sem kell flitteres zakóban, és ez az eredeti verzióban sincs másképp. A műsorvezetők dolga nagyjából az, hogy tudjanak beszélni, értsenek a kajákhoz, időnként megeresszenek egy-egy csípősebb megjegyzést, és képesek legyenek dönteni, ki fog kiesni, ki élvez védettséget. Ez Bíró Lajosnak és Gianninak gond nélkül megy is, Bíró Lajos kellőképpen hiteles is, és ha valaki nem kíváncsi Giannira, akkor elég csak akkor fölhangosítania a tévét, ha Bíró beszél. Egyébként meg Gianninak sem jut akkora szerep, nem ő határozza meg a show hangulatát. A hazai verzió viszont mintha vizuálisan szegényesebb és ötlettelenebb lenne, mint a kinti Masterchef szériák.
A szereplőkről egyelőre nem sok derült ki, de az első pár adásból annyi dereng, hogy túl szélsőséges karakterek nincsenek a játékosok között. Van egy klasszik háziasszony (Éva), aki szerintünk elég sokáig el fog jutni, még a döntőig is simán, az exvízipólós lány (Kata) szintén ígéretesen startolt, a keceli vadászmester ugye szerepe szerint "A konzervatív" vonal, "A magyaros ízek" helyi képviselője, de gyenge láncszem, vadpörkölt meg halászlé valószínűleg nem sokszor lesz feladat, úgyhogy hamar el fog vérezni. Jánosban, a keceli vadászmesterben amúgy is csalódtunk, mert azt nyilatkozta, hogy Benke László a kedvenc tévés szakácsa. És van a kummantós brigád, akik ham and eggsszel, meg tojássalátával próbálják átvészelni a "nehezebb" feladatokat.
Egyébként meg vicces, hogy mindenki Jamie Oliverhez szeretne hasonlítani, ezt a dumát a Casting című műsor szereplői is elsütötték, a magyar Ramsay valahogy senki nem akar lenni.
Hétfőtől csütörtökig minden nap 19:40-től a Viasat3-on. Minden epizód előtt az előző epizód ismétlése is megtekinthető.
Káosz Professzor 2009.10.29. 14:18:29
chilii · http://chilii.blog.hu 2009.10.29. 15:11:57
bontókalapács...... http:/ /sportblog.blog.hu 2009.10.29. 15:48:43
political ideology 2009.10.29. 15:55:13
Bamba Barack 2009.10.29. 15:58:52
janosbacsi 2009.10.29. 15:59:44
Passenger 2009.10.29. 16:04:23
lifelike 2009.10.29. 16:05:18
innentol nalam kampo
Host 2009.10.29. 16:09:32
political ideology 2009.10.29. 16:10:01
lehet egyiket sem...
Passenger 2009.10.29. 16:12:08
GONOSZ 2009.10.29. 16:13:21
Az egész úgy béna ahogy van.
Nem értem mitől, de amikor ez a csatorna készít vmi, koppintott (licence) műsort, mindig béna lesz.
Lásd, kúl a verda, nagy étterem alakítás?
most meg ez.
Az első részben az egyik bemutatkozásnál pl, a hangot is elrontották, a suta kameramozgások szinte mindig lekésnek arról amit esetleg érdekesnek találhatnánk. Azonban ez mind semmi ahhoz képest, hogy milyen visszafogottan örülnek a szereplők. Valaki mondta nekik, hogy nem ám vidámkodni!??? Kínosan szar!
Sajnálom a Bíró Lajost, amiért ott kell lennie!
RobinGood 2009.10.29. 16:15:54
Kicsit lassú és unalmas az a fél óra, de nem annyira rossz mintha "celebek" főznének.
Amúgy azt mondja már el nekem valaki, hogy miért kellett a második napon négy játékost megjelölni, miután a harmadikon megint megjelöltek másik négyet és azoknak kell bentmaradási főzőversenyt csinálniuk?
Amúgy nem túl következetesek szerintem, mert pl az a csaj aki a fenti képen is szerepel egy az egyben elcseszte a kedvenc kajáját mégsem lett megjelölve, míg a vizilabdás Katának (de ciki, hogy nem tudom ki is ő) aki védettséget szerzett azt monták tegnap, hogy ha nem lenne védett most meg lenne jelölve a négy rosszba, mert elcseszte a túrógombócot, amit akkor főzött először. Arról nem is beszélve, hogy azt a Tibor gyereket meg agyon dícsérték aztán mégis berakták a négyrosszba.
political ideology 2009.10.29. 16:18:55
BarneyStinson · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/353-fiat 2009.10.29. 16:25:04
malaryanbeast 2009.10.29. 16:34:51
Laci a tojássalátás "kummantó"
malaryanbeast 2009.10.29. 16:35:59
elismerésem ;)
regression 2009.10.29. 16:36:57
Lehet hogy nem egy pörgős műsor, meg nincsen egymás jelölgetése (ergo nincsen intrika), meg nem üvöltözik senki, de nekem ez nem is hiányzik.
grupi 2009.10.29. 16:38:37
Mindkettőnek egy a vége: - elmegy az ember kedve attól amit lát.
Gianni valóban nem képernyőképes. Nagyképű, tehetségtelen, majmoló, minden alapot nélkülözve. A pénz és a háttér nem lehetne domináns. Láttunk már a kulináris műfajban olyant aki gasztronomiai szakértőnek kiáltotta ki magát, azt átéltük már a sthál-jelenséget, és most itt a nyakunkon egy Ramsay-t utánzó/másoló (lásd csupaszív Ramslay) affektáló pöcs.
Főzés, konyha, étterem, Lindl reklám, ugyan már!
Nem hiszem, hogy nincs tehetséges értelmes és tudással bíró magyar e helyett a ripacs Gianni helyett.
regression 2009.10.29. 16:42:01
tomarill 2009.10.29. 16:46:41
Amúgy meg tényleg valami halvány örömet mutathatnának (vagy legalább megkönnyebbülést) azok, akiket nem jelöltek!
ShanklyGates 2009.10.29. 16:52:04
Minden tiszteletem Bíró Lajosé, főleg ha hitelvesztés nélkül jön ki a húsdarálóból.
regression 2009.10.29. 16:55:52
Én mindenesetre bizalmat szavaztam a műsornak, nézni fogom rendszeresen. Főleg azután lesz izgalmas, hogy a béna alsó 50%-tól elbúcsúztunk.
nadivereb 2009.10.29. 17:08:25
regression 2009.10.29. 17:10:10
grupi 2009.10.29. 17:19:27
Érdemben nem is mutatott fel semmit ez eddig.
Volt egy bukott műsor-kezdeményezés, és erre ráhúzták még ezt, valamint a bulvár médiát, és a reklámokat. Ennyi a fickó, és különben semmi.
Ennek még külhoni meghasonlása sem ismert.
johnplayer 2009.10.29. 17:25:57
Nagy várakozással ültem elé ennek a műsornak is, Dzsanni "elég" jó volt a sofőrökkel, lássuk mit tudunk?
De nem ez lett, hanem:
Mit nem tudunk!
- Filmet készíteni, felvenni. A minimum az, hogy ételt csakis természetes színben fényképezünk, hogy a pörkölt ne sárga legye a képen! Operatőr = 0 Borzalmas.
- A portrémódot olyan embereknél, és csínján alkalmazzuk, akiknél fennáll az érdekes, karakteres arc vagy szépség ténye, valamint a minimális higiénia igénye, és lágyítsuk, ha tiszta rücsök a feje valakinek, az ápolatlan sörteszakáll sem elegáns.
- A hang a szokásos. Nem tudunk hangosítani. A 70 éves Tobis-Klang jobban szól mint a most felvett műsor, és nem csak a motyogó közreműködők hibája, hanem elsősorban a hangmérnöké, és a rendezőé. Főképp a 2-3. generációs kontraszelektált bagázs hibája, akik most műsorokat gyártanak. Ott a milliós keverőpult és erre úgy szól...
A képminőség csapnivaló volt, tiszta zajos, szemcsés de ezt írjuk a nem megfelelő műsorszórás rovására.
- Az ételekről alig tudtunk meg valamit. Miután főzőműsor, azért ez...
- A műsor szerkezete is érdekes: betódul 6 ember - valamit főz - két mondat - kitódul - betódul a másik 6 ... stb.
Folyamat, látvány, dramaturgia semmi.
Vicc, humor, csipkelődés, vagy valami érdekesség, beszólások? Minek?
Az, hogy a kóstoló szakács milyen, leírtátok. Én étel közelébe nem engedném, bármilyen híres is. Ki is? :)
regression 2009.10.29. 17:37:41
regression 2009.10.29. 17:41:12
kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2009.10.29. 17:46:47
mindenestre lesz majd utánlövés, ha kell, akkor helyesbítek, addigra már jobban kiderül, ki milyen szakács.
Ronald 2009.10.29. 17:48:39
Ha minden magyar vendéglőtulaj legalább így értene - akkor másképp nézne ki a magyar vendéglátás.
És nem kell ahhoz főszakácsnak lenni, hogy lezsűrizz egy kaját.
A berepülőpilóták se szoktak repülőket tervezni - de megitélni a minőségüket - azt tudják.
Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2009.10.29. 18:01:17
nadivereb 2009.10.29. 18:15:45
gastro vazze 2009.10.29. 18:34:02
na álljon meg a bringakerék! Volt már egyáltalán valamelyikőtök a Pomo d' oro-ban? Gianni ELÉG sűrűn ott van, és elég jól csinálja. Még akkor is, ha csak 10-15%-os tulajdonrésze van benne (az irish cat-es Tornóczky férj a főtulaj), úgy csinálja, mintha 100%-ban az övé lenne! Vendéglátást tanulni lehet tőle. Ha oda mész enni és ő is ott van, 80%, hogy oda fog menni az asztalodhoz megkérdezni, hogy minden rendben van-e a kajáddal.
Féllaikusként (mert valóban nem szakács, de kóstolt már eleget kitünő kaját) simán tud mondani véleményt, valószínűleg többet tud hozzátenni, mint ti. Bíró Lajos meg ott van igazi szakmának mellette!
Azt örömmel látom, hogy itt nem kell ripacskodnia Gianninak és nincs rá idő sem. Ami az egyik bajom a műsorral, hogy rövid, kétszer ilyen hosszúnak kellene lennie egy résznek, bár én egész álló nap tudom nézni a főzős műsorokat, bármilyet:)
Cathcart_ezredes 2009.10.29. 18:36:59
Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.10.29. 18:47:58
Egész jó kis műsor ez, kár, hogy a játékosok nem nagyon kockáztatnak.
Gianni is és Bíró is teljesen rendben van.
Lez · http://lezlands.blog.hu 2009.10.29. 19:06:00
krumplishow.blog.hu
malaryanbeast 2009.10.29. 19:30:55
a kummantós bandát meg azért kértem ki magamnak és a "kollégáknak" is, mert ha az arcodba fröcskölik hogy készíts KEDVENC, hanegsúlyozom saját kedvenc tojásételt, nyílván az ember ezt próbálja a legtálalhatóbb módon összehozni a NYERSANYAGOKAT is figyelembe véve ugye..
Meg persze hogy védem a többieket is, Jó banda, jó társaság, szeretjük egymást is, itt nincs egymás fúrása meg intrikálás mint a "valóvilág" típusu "butaember" show-k ban.
Ha valakit meg érdekel hogy ki miért van ott ahol van és mi miért olyan amilyen, tessék megkeresni bátran a viasatot vagy a show & game produkciót, rendes srácok, szerintem
nem fognak elzavarni hogy "nemmondunksemmitmertüzeltititokéshátna"
lantraman 2009.10.29. 19:33:08
Azért az eredményei elismerésre méltóak: mesterszakács és cukrász, meg egy csomó olimpiai érem, szerintem elég sokat letett már az asztalra!
lilabori 2009.10.29. 20:09:45
regression 2009.10.29. 20:27:10
grupi 2009.10.29. 20:39:32
Gianninal mégis jobb, és képernyő képesebb.
A mű-digó ezek szerint hányadék lehet már csupán.
Az is.
Az egész produkció gyenge, s hogy magad idézzem, FOS.
Petibá 2009.10.29. 21:12:48
1, Bíró Lajos tavaly az ország séfje lett, az étterme az év étterme is volt már, de az elmúlt években mindig ott van az első 10-ben, de inkább 5-ben. Az legalázatosabb, legmaximalistább konyhafőnökök egyike az országban. Alázattal és feltétlen tisztelettel ejtse ki a nevét mindenki, aki a gasztronómia iránt fogékony. Ez az ember VALÓBAN teljesített.
2, Gianni egy olyan jelenség, amire ebben az országban valamiért mindig szükség van: egy ürge, aki nem tud jól magyarul és más ország akcentusával töri a nyelvünket elemi darabokra. Ezen felül más médiaképessége nincs és soha nem is lesz. Talán azért sikeres ez a polyácaság itthon, mert a magyarok nem tudnak idegen nyelveket és ettől aki szintén bénán beszél egy nyelvet, azt szeretjük, mert ő sem okosabb nálunk. Tehát Giannival egy hülyét erőltettünk ismét magunkra és csináltunk belőle médiasztárt, ahogy egy fasznevű franciából, bár az is csak egy Kuki, mert a méretei és tudása ennél nem több és még sorolhatnám. Magunknak köszönhetjük, hogy dilettánsokat emelünk piedesztálra...
3, A műsorba Gianni helyett egy olyan kaliberű séf kellett volna, aki már bizonyította, hogy képes verbálisan is megjelenni a képernyőn és vannak ilyenek az országban bőven, elég csak végignézni a Paprika műsorait, de még sorolhatnám a neveket. Gianni lehet, hogy tenyérbemászóan tud smúzolni, de ez nem szakmaiság és nem vendéglátási, pláne nem konyhaművészeti nívó, csak szimpla figyelmesség. Ezt nem kellene keverni a vendéglátás elitizmusával, mert ez az alapszint.
4, Benke Laci bácsit ne hozzuk ide, mert a magyar gasztronómia szégyene, hogy őt tekinti a többség a gasztronómia elitjének. Jobbára ezért is tart itt a magyar vendéglátás, hogy a környező országokban jobb és olcsóbb ételeket kapunk, mint itthon. Nem kell Prágába és Bécsbe menni, elég Pozsonyba elugrani és már ég is a pofánkról a bőr.
5, Nem kellenek sztárok és celebek egy műsorba, hogy sikeres legyen. Bőségesen elég, ha valaki hiteles a saját szakmájában és korrekt tájékoztatást tud adni arról, hogy valami mitől jó és mitől pocsék. Nem szeretném példaként ide citálni a már emlegetett Benke Laci bácsit, mert szerintem szakmai szégyen, de a tételt az ő sikere tökéletesen igazolja. Tehát tessék igenis felvonultatni a hazai top séfeket, hogy kritizáljanak egyes alkotásokat és sztároljuk ezeket az elhivatott embereket, akik VALÓDI színvonalat képviselnek itthon. Ha majd ők lesznek sztárok az országban és nem Benke Laci bácsi féle nímandok, akkor majd lehet, hogy nívósabb vendéglátásunk lesz, mint most és nívósabb főzőműsorok, mint a mostaniak.
kcu 2009.10.30. 10:44:56
kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2009.10.30. 11:58:02
mostmár értem, hogy érted.
a tojásos feladat meg szerintem nehéz volt, csak egyszerűnek látszott.
a krumplics · http://krumplishow.blog.hu 2009.11.02. 15:56:03
plüsskooglee 2009.11.04. 11:36:30
Bár az a szakács, aki az ujjával nyúl az ételbe, nem is fog elvárni semmi ilyesmit.
És az ország legjobb séfje sem teszi szóvá... (mármint a bodros, hosszú fürtöket)
murunga 2009.11.10. 09:25:40
dzsánni meg no komment kategória - olasz étterem menedzsernek biztos jó
Magellan 2011.01.13. 01:58:00
Masik zsuri botrany!!! Biro Urnal ebedeltem tavaly nyaron eletem legroszabb halaszleveset ettem az o konyhajarol kikerulve!!Egy idosebb felszolgalo a kinti asztaloknal burogatta ossze az enyemet egy bogracsba salynos lattam gusztustalan!Ok beszelnek Michlein csillagrol hallatlan fogalmuk nincs, a magyar kozonsegnek minden eledhato mert fogalmuk nincs mit takar az ahitott csillag orulet....!Ja a legjobb az etterembol a libamaj brulee volt hat ha a Michleintol jottem volna a kepebe vagtam volna egy sult libamaj krem helyett egy nehez sult libamajat kaptam karamelizalt cukorral, egyszeruen szarvolt megfajdult a hasam eletem legroszabb ebedje volt.Aztan Gianni arra mar nem mondok semmit felforr az agyvizem, Michel Juniornak kepzeli magat vagy minek?! Botrany na hol a tisztelet az emberek fele baszki?
Nem a segebol rantotta ki oket ha ok nem lennenek musor se lenne meg penzed abbol a hulye elcseszett musorodbol! Elnezest a szavaimert de nem birtam megallni mindenki Gordon Ramsey-nak kepzeli magat es nincs mogotte semmi oneki van multja megkuzdott etre
es tobb Michlein csillaga van, szoval van mire tragarkodnia:) en ugy latopm.Azert mertem ezeket a sorokast leirni mert szakmabeli vagyok hat eve kint nyomom, es dolgoztam az ahitatott Michlein rangos etteremben tudom mi a sztendert stb. de ez mar sokkolt ez a fajta hulyeseg, bocsanat megegyszer!!!