Disclaimer

Ha a Mezzo tévét és a Spektrumot is 10 éve nézted utoljára mert azóta túl mainstream, vagy ha visszasírod az Ablak c. műsort, akkor tudd hogy az alábbiakat mi is tudjuk:

1) Nem, ez nem igényes műsor.
2) Igen, itt tart a hazai televiziózás.
3) Igen, erre van igény.
4) Igen, erről kell írni. 

Ja, és minden, a poszthoz érdemben hozzá nem szóló, offtopic, nyelvtannáci, gyalázkodó és/vagy személyeskedő kommentet figyelmeztetés nélkül törlünk. 

Írjon nekünk!

Olyat látott, hallott, olvasott, kattintott, amit eddig még soha? Van valami kínzó kérdése a sorozatokról, tévéről, médiáról, amire senki nem tud válaszolni? Írja meg nekünk!

Facebook oldaldoboz

Friss a Hogyvolton

Kulcsszavak

24 (312) a&e (133) abc (1958) ajánló (1699) amazon (112) amc (913) animációs (109) atv (217) axn (531) baki (261) barátok közt (144) baromság (130) bbc (404) beharangozó (281) beszól (314) blikk (338) bors (267) botrány (320) breaking (124) breaking bad (233) brit (512) bsg (258) bulvár (995) cbs (1865) celeb (108) cinemax (706) comedy central (518) cool (358) csaj (177) csi (159) cw (882) dexter (237) díj (247) discovery (249) discovery channel (111) doku (127) duna ii autonómia (111) duna televízió (1212) duna tv (169) dvd (302) előzetes (123) emmy (189) f/x (450) film (598) filmmúzeum (903) film (338) fnl (132) foci (171) fox (2048) fringe (163) fx (394) glee (227) grace klinika (173) gyász (206) hbo (2971) HBO (107) hbo2 (313) hbo comedy (125) himym (154) hír (2037) híradó (126) hírek (288) hírtv (126) history channel (116) homeland (123) horror (150) hősök (200) house (164) humor (140) idol (248) interjú (540) internet (484) itv (122) játék (146) jóban rosszban (119) kasza (229) kép (798) köztévé (140) kritika (618) lapszemle (169) lifetime (152) lista (178) lost (498) lóvé (164) lovetta (140) m1 (1692) m2 (991) mad men (109) magyar rádió (119) médiaipar (389) mgm (230) mokka (142) mtv (1149) mtva (264) nbc (2137) netflix (376) nézettség (1355) office (195) ortt (159) per (208) pilot (1034) pletyka (325) politika (310) premier (135) promó (268) rádió (341) reality (1934) reklám (323) remake (225) retró (287) rtl (635) rtl ii (146) rtl klub (2212) sajtóközlemény (116) sci-fi (158) scifi (207) sci fi (533) showtime (794) simpsons (115) sitcom (882) snl (276) soa (189) sorozat (11642) sorozathalál (123) sorozatpremier (266) spektrum (169) spinoff (114) spoiler (343) sport (320) sport1 (148) starz (214) survivor (218) syfy (382) szereposztás (1224) sztrájk (136) szülfel (109) talkshow (387) tbbt (233) tehetségkutató (228) tények (119) tévé (136) tévésorozat (148) the voice (100) tnt (390) trailer (182) trónok harca (758) true blood (215) tv (16484) tv2 (3194) tv6 (103) tv paprika (142) twd (307) twitter (119) újság (311) upfronts (107) usa network (316) való világ (100) vélemény (212) vetélkedő (301) viasat (551) viasat3 (647) viasat history (101) vicces (698) videó (3079) x-faktor (186) x faktor (111) youtube (240) zene (213) zone europa (356) Címkefelhő

Gordon Ramsay: jobban főzök anyámnál

Rizottóban mondom el

2009. augusztus 26. 13:01 sixx 231 komment

A Viasat3 műsorán augusztus 20-án indult el egy újabb Gordon Ramsay-műsor, ezúttal a Hell's Kitchen (A pokol konyhája) című reality, amiben szépreményű szakácsok vetekednek azért, hogy Las Vegas egyik éttermének ők lehessenek a főszakácsai. Ehhez semmi mást nem kell tenniük, mint meggyőzni képességeikről a világ egyik legismertebb tévés szakácsát, Gordon Ramsay-t, ami azért nem egyszerű feladat.

A reality az USA-ban a Fox műsorán látható, és évek óta biztos pontja az évadnak (két kiadással is jelentkezik évente), átlagosan 6-7 milliós nézettséget ér el, és a 18-49-es korosztályban is szépen teljesít. Emailben tettük fel kérdéseinket a káromkodós szakácsnak, és kaptunk rájuk néha kissé szűkszavú, de káromkodásoktól mentes válaszokat.

C:c:Tényleg ennyire nehéz a rizottót elkészíteni? (A Hell's Kitchen egyik visszatérő eleme az elcsezsett rizottó miatt üvöltő Ramsay képe.)

GR: Nem, egyáltalán nem, csak türelem kell hozzá. Merőkanálból kell adagolni hozzá a húslét, és az a lényege, hogy soha ne ússzon benne a rizs. A többi már gyerekjáték.

Élvezi, amikor leüvöltheti valakinek a haját? Igazán akkor látszik elemében, amikor kiabál.

Az az ugazság, hogy elég gyakran dühbe gurulok, de olyankor sem vagyok igazságtalan a delikvensekkel, ugyanolyan őszinte véleményt hallhatnak tőlem, mint amikor nyugodt vagyok. Ezen már nemigen fogok változtatni, ez van. Azt hiszem, azért megy fel bennem a pumpa, mert az igazán jó szakácsokhoz hasonlóan én is a tökéletességre törekszem, és idegesít, ha valaki hanyag.

Hol szeret jobban forgatni, az USA-ban, vagy Nagy-Britanniában? A Kitchen Nightmares című étteremátalakítós sorozatának két kiadása is létezik.

Mindkét hely más, nem tudnék választani a kettő közül. Az amerikaiak kimutatják az érzelmeiket és nagyon nyíltak, de általában sokkal ellenállóbbak a változásokkal szemben, mint a britek.

Gondolt arra, hogy más országokba is eladják a franchise-jogokat? Mondjuk Magyarországra?

Soha ne mondd, hogy soha! A produkciós irodám folyamatosan keresi az új lehetőségeket.

Járt már Magyarországon? Mi a véleménye a magyar konyháról?

Átutazóban voltam már Budapesten, és mint oly sok más turistát, engem is lenyűgözött a város szépsége, de sajnos nem töltöttem el annyi időt ott, hogy kipróbálhassam a helyi ízeket.

Próbált már valaha tipikus magyar ételt főzni? Mondjuk töltött káposztát?

Arra még soha nem került sor, hogy elővettem volna egy "100 magyar recept" című könyvet, és abból főztem volna, nem, de pörkölteket, ragukat imádok főzni. Könnyen elkészíthető, ízletes, tápláló és viszonylag olcsó étel, az ilyeneket nagyra értékelem. Mi az a töltött káposzta?

Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve.

Ez jól hangzik. Ha a hús jó minőségű, akkor finom lehet. Egyszer kipróbálnám, az biztos.

Az tudja, hogy amit a világ nagyrésze "gulyásként" ismer, annak semmi köze a magyar gulyáshoz? Az ugyanis egy húsban és zöldségben gazdag leves.

Igen, hallottam, hogy a goulasch az nem az a tésztás pörköltszerűség, amit mindenütt lehet enni, de sajnos még nem kóstoltam. Téli estékre ideális fogás lehet.

A műsora nyertesei tényleg egy első osztályú szálloda konyhafőnökei lesznek? Vannak ennyire jók?

A műsor jelenleg a hatodik évadnál tart, és igen, találtunk kivételes tehetségeket a jelentkezők között. Persze azok, akik már az elején kiesnek, egy hot dog-árus mellett sem nagyon kaphatnának munkát, néha elképesztő, mennyire tájékozatlan és ügyetlen emberek jelentkeznek a műsorba. A döntősök azonban minden eddigi évadban kitűnő szakácsok voltak, akikre tényleg büszke lehetek.

A műsorban nem egyszer előfordul, hogy az étterembe érkező vendégek éhen maradnak, mert ön annyira ideges lesz, hogy bezárja a konyhát. Megérkezéskor szólnak a vendégeknek, hogy lehet, éhen maradnak?

Mindent elkövetünk, azért, hogy a vendégek megkapják, amit rendeltek, de benne van a pakliban, hogy a játékosok nem tudják elkészíteni az ételsort, vagy nem olyan minőségben, hogy azt az asztalra engedhessem. Ilyenkor elnézést kérünk a vendégektől, akikket természetesen előre tájákoztatunk erről az eshetőségről is.

Mi az ön kedvenc étele? Mi a a legnehezebben elkészíthető étel?

Az örök kedvencem a sima marhasült zöldségkörettel, utána almás pite. Egyszerű, de iszonyú finom. Londoni éttermemben olyan ételek szerepelnek az étlapon, amiket elég nehéz elkészíteni, például a homárral töltött ravioli, ami nagy odafigyelést és képzettséget igényel. A végeredmény viszont kiváló, az étterem látogatói nagyon szeretik.

Mindenki esküszik a mama főztjére. Ön is?

Anyám almás pitéjét nagyon nehéz reprodukálni, de nekem már egyre gyakrabban sikerül. Azt hiszem, jobban főzök, mint az anyám.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bee4 2009.08.27. 09:21:38

Nekem sikerült már (nem sokszor) Michelin Csillagos éttermeben ennem. NEM reklámértékre osztják a csillagot. Mellesleg Gordon prágai étterme télen kapott Michelin Csillagot, Kelet-Európában talán a másodikat (a szintén prágai Four Seasons Hotel étterme után)... szerintem ez nem véletlen. Itthon is lehetett volna, de azt az éttermet bezárták, mert sajnos a minőség nem olcsó. Persze ez nem jelenti azt, hogy máshol nem lehet jót enni, de ne keverjük a dolgokat, ez nem csak erről szól, hanem pl. arról is, hogy egy étterem tudja hozni hosszú távon a színvonalat.

Wiccamami 2009.08.27. 09:21:56

Az őseim Magyarország legtávolabbi részeiből származnak, így én a zalai, a Győr-környéki, a szabolcsi töltött káposztát is el tudom készíteni; mind más, még abban is van különbség, hogy nyáron vagy télen készítjük. Úgy hogy felesleges itt bizonygatni, hogy hogyan is kell készíteni, melyik az igazi. Az a szép a szakácskodásban, hogy mindenki másképp csinálja. (Ettem Szabolcsban olyan töltött káposztát, amiben kukoricadara volt és laskagomba, és mindez paradicsommal és tejfellel leöntve, brr!) A Gordon meg egyébként tök jó fej, azóta különösen bírom, amióta elolvastam az önéletrajzi könyvét. Csak éttermekben dolgozó séfekről ír; nem piszkálja a többi TV-s szakácsot (J.Oliver, meg Nigella, Giorgo). Szóval drágáim vegyetek vissza egy kicsit, nem kéne a kommenteknek mindig csak a mocskolódásról szólni - tisztelet a kivételnek.

Gigalamer 2009.08.27. 09:23:47

Ne vitatkozzatok azon, hogy milyen az igazi gulyás, hanem kóstoljatok meg pár százat és válasszátok ki azt, ami nektek tetszik. Két hét múlva ismét összeverődnek Szolnokon a gulyás főzés mesterei és analfabétái, ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző verziót.
Részletes program, fesztivál történet és egyebek az alábbi linken:
www.magyargulyas.hu/

Ps.: GR for president!

murunga 2009.08.27. 09:29:39

re: Wiccamami
hát azért a műsorában volt nagy konkurens 'TV-s szakács' könyvégetés a Temze parton...és a jémi olivérnek is rendszeresen (ba)szólogat a nagy látatlanba...
gr nem csak egy szakács, hanem egy igazi marketing/franchise gépezet. sok-sok megrendezett jelenettel, de hát ettől szórakoztató...

magyar kajablogok (valaki hiányolta):
buvosszakacs.blog.hu/
chiliesvanilia.blogspot.com/
...

Wiccamami 2009.08.27. 09:32:47

@ati27: Kedves ati27! A székely káposzta egy egészen más ügy, egy híres emberről kapta a nevét és úgy készül hogy kockára vágott húsból pörköltet kezdünk készíteni, és amikor már kellően puha a hús, a leöblitett (vagy nem) savanyú káposztával folytatjuk a főzést készíg. Erre jöhet a tejfel (aki szereti), meg lehet rátenni sült szalonna szeletet. De semmi köze a töltött káposztához. Nagyon finom étel.

Bobby Baccala 2009.08.27. 09:33:54

én bírom ramsayt :)

a svábok a töltött káposztát galuskának hívják, de csak annyiban különbözik, hogy kisebbek a gombócok

Wiccamami 2009.08.27. 09:35:59

@murunga: Igazad lehet, nem láttam az összes műsorát, most szabin voltam és így ráértem kicsit TV-t nézni. Egyébként a magyar kajablogok nagyon jók, sok jó recept van rajtuk, és tényleg nagyon jó stílusban írnak.

rattenfanger 2009.08.27. 09:36:19

@Cukorszáj: Tök mind1, szar alapanyagot nem rakok semmibe, ez asszem lehet egyfajta alap, ehhez nem kell celebritás-szakácsnak lenni.

tucsi 2009.08.27. 09:36:54

szerintem mi még tudunk főzni
én is jobban főzök mint anya de nem jobban mint a dédi és a lányaim is megtanulnak mindent otthon...
voltak cserediákként Londonban családoknál
ott a menü 7ből 3szor kifőzött tészta leveskockával!
szóval nekünk inkább van konyhaművészetünk

ostapbender 2009.08.27. 09:42:30

monkfish-t (nemt'om magyarul hogy van)
angyalcápa :) és csak 1 szótár köllött hozzá...

Agresszív Nyúl 2009.08.27. 09:43:21

Hmmm! Teszett a cik és teszik a fickó! Azt hiszem, ha lesz időm, megnézem a műsorát!

Tesco árufeltöltő 2009.08.27. 09:43:24

A töltött káposzta török eredetű, úgy ahogy a töltött paprika, vagy a lecsó is. Igaz az szerb közvetítéssel jutott el hozzánk. Szintén török eredetű az őrölt pirospaprika is (török bors).

Az oly sokak által szeretett rántott hús, pedig osztrák.:)

alumi 2009.08.27. 09:47:19

Tojást a paradicsomos húsgombócnál érdemes használni. Ott tényleg fontos, hogy ne essen szét. A töltött káposztánál, és paprikánál sztem elhagyható.

Érdekesség, de amúgy már ettem töltött paprika levest! Szörnyű! Borzalmas!

BOB 2009.08.27. 09:52:25

@pistola: csak eppen neki Michelin-csillagbol tobb van, mint egy atlagos teveszakacsnak fakanalbol. Mar ha tudod es erted, mi az a Michelin-csillag.

BOB 2009.08.27. 09:54:00

@Artemis: Rosszul tudod. Nincs Magyarorszagon Michelin-csillagos etterem. A Costes nagyon hajt most ra, meglatjuk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.27. 09:55:54

Te jó ég, hát azért kaptál ilyen válaszokat, mert baromi rossz kérdéseket tettél fel.

Gondolod, hogy egy ilyen szakácsot érdekel a neve nincsen magyar konyha? Még jó, hogy nem kóstolt helyi ízeket Budapesten, rögtön meglett volna a véleménye, ne aggódjatok. Megkapta volna valahol a tescos húsból az elcseszett pörköltet... te jó ég!

Az újságíró által feltett kérdések a szokásos magyar önértékelési problematikát mutatják. Mindenesetre szánalmas...

alumi 2009.08.27. 09:57:02

@Lensver: a Lepcsánka is szerintem echte magyar, bár lehet páran levernek érte. És van egy másik, aminek nem ugrik be a neve, de régen a juhászok készítették bográcsban.
Lebbencstészta, krumpli, szalonna, kolbász, hagyma, pirospaprika.
A lényeg, hogy jó sok hagyma kell bele, és amikor összerottyan a tészta és a hozzávalók, és elfővi a vizet, akkor a bogrács falához hozzápirítjuk picit a tésztát. Ettől még pikánsabb íze lesz. Ez csak bográcsban finom. Kicsit olyan, mint egy továbbfejlesztett krumplis tészta. Amúgy a Hortobágyon főzték sokat tudtommal. Vizitúrán csináltam meg egyszer. Az egész napos evezés után úgy habzsolták, mintha sosem ettek volna.:)
Ha valakinek beugrik a neve, megköszönném, ha leírná.

pollio 2009.08.27. 10:00:34

@EMU: Öreg, kívánom neked szívből, hogy az angol konyha remekein éljél életed végéig (steaket kivéve)! Mashed peas és jacket potato meg fish and chips legyen eledeled!

ati27 2009.08.27. 10:02:03

@rattenfanger: "Töltöttkáposztára - "Ha a hús jó minőségű, akkor finom lehet"
Ez ám a nagy meglátás.
Sose csináljunk romlott húsból töltöttkáposztát emberek!"

Nem igazán erről van szó. pl A ***** akciós húsok pl a 5-10 éve lefagyasztott készletekből származnak. Másrészt a "nagyüzemileg" tartott állatokat néha hormonkezelik, hogy gyorsabban nőjenek, a takarmányozásuk meg "hallisztel" meg egyéb dolgokkal pótolják/egészítik ki. Pl csirke "tömegtermelés" úgy történik, hogy braziliában felrakják anaposcsirkét a hajóra, és elindulnak európába, közben a tengerből fogják a halat és azzal "takarmányoznak" Na így lesz a csirkehúsa halszagú. Ellenpélda: Réges régen tartottunk mi is állatokat, disznó csirke nyúl. És a takarmányozás is saját termésből történt. Sokszor a legkomolyabb gyomirtás a kapazin nevű szer volt. (mondjuk mire 2-5 hold kukoricát megkapáltál sokszor 2 alkalommal is...:) ) No azoknak a húsoknak teljesen más íze volt, elhiheted..

BéLóg 2009.08.27. 10:04:21

Sajnos sokan nem képesek felfogni, hogy "Anglia" nincsen, ellenben van Nagy Britannia (ha így akarjuk) de inkább Egyesült Királyság...
Azok, akik (tán a közelség miatt?) sosem tudnának lesvábozni egy bajort, fríznek nevezni egy szászt, simán "leangolozzák" a skótokat, íreket.

Egy alkalommal brit :-) vendégünkkel étteremben ültünk és a pincér rendkívül kedvesen angolul megjegyezte, hogy az "angol úriembernek" tud hozni angol nyelvű étlapot. Akkor én megjegyeztem, hogy az "angol úriember skóciából jött". A vendég rámnézett és megkérdezte, ezt miért mondtam. Elmondtam "nagyjából" hogy hát az angolok Angliából jönnek, Skóciából viszont a skótok!
Ettől kezdve olyan barátságba keveredtünk és annyi pálinkát meg mindent ittunk, hogy még ma is emlékszem rá! Kitárgyaltuk a skót történelmet, királynőket, francia kapcsolatukat, "skótszoknyát" (életetek védelmében nehogy le-rock-ozzátok a kilt-et!!!!!), a haggish és a májashurka közti esetleges azonosságokat és különbségeket, Edgar Wallace népi hőst, skót vicceket dögivel, satöbbi, satöbbi.

Az ember igenis legyen tekintettel más népek dolgaira és ha maga elvár valamit, tegyen ellenkezőleg is.

Ami meg a magyar illetve kelet-európai Michelin csillag hiányát illeti, az ÉN ismereteim szerint nem azért nem kapunk (kapnak) egyet sem, mert ne lenne jó étel vagy jó szakács, hanem azért, mert a Michelin csillag egyik alapfeltétele, hogy a szóbanforgó kiváló étel előállítását BÁRMIKOR és BÁRMENNYISZER meg kell tudni ismételni, amely például Magyarországon azért lehetetlen, mert képtelenség még ugyanattól a beszerszési forrástól is AZONOS MINŐSÉGŰ alapanyagot kapni HOSSZÚ-HOSSZÚ ideig!
Michelin csillagot ugyanis nem a "bíráknak" készített egyszeri káprázatos menüsorért adnak!

Geeza 2009.08.27. 10:07:07

Nem tudom, hogy miért kell nyomni ezt a sok sz@r külföldi főzőműsort... Ez a GordonRemzi meg az DzsémiOlivér csak kiskukta lehetne Stahl Judit vagy Lacibácsi mellett. Az angolok annyit tudnak a gasztronómiáról a magyarokhoz viszonyítva, mint a fociban fordítva... Kíváncsi lennék, hogy az angoloknál mikor megy a TV-ben magyar focimeccs közvetítés... na kb. annyit kéne foglalkozni a szar főzőműsoraikkal nekünk...

pollio 2009.08.27. 10:08:28

@Tesco árufeltöltő: Török eredetű??? Tudtommal a paprika amerikai eredetű! Colombus előtt ismeretlen volt Eurázsiában, csakúgy, mint a paradicsom, a krumpli meg a kukorica (tengeri) - hacsak nem az oszmán törkök fedezték fel Amerikát, amiről mi nem tudunk.

Egyébként kíváncsi lennék, milyen volt a magyar konyha Colombus előtt, paprika nélkül. Az ilyen recepteket valószínűleg Erdélyben érdemes keresni...

Geeza 2009.08.27. 10:12:06

@pollio: a paprika a világ több táján is ismert volt, Ázsiában is. (Nyugat-) Európába Kolumbusz hozta amcsiból, de hozzánk a törökök hozták Ázsiából.

pollio 2009.08.27. 10:28:40

@Geeza: en.wikipedia.org/wiki/Capsicum, aszongya "native to the Americas". Tegyük fel, hogy ez igaz. Namármost akkor hogy jutott el a törökökhöz, meg Ázsiába? Vagy Colombus után, vagy nem ő fedezte fel Amerikát, vagy a "native to the Americas" nem igaz.

Ugyanakkor ha tényleg rosszul tudom, és ismert volt korábban Ázsiában a paprika (és nem Amerikában őshonos növény), akkor akár már a honfoglaló magyarok is simán ismerhették, nem kellett, hogy mások hozzák be Magyarországra. Arról nem beszélve, hogy a Honfoglalás előtt ugye elég szoros kapcsolatban álltunk török törzsekkel - igaz, ezek nem az oszmán törökök voltak.

cöcke 2009.08.27. 10:29:18

Bocs,ha már írta valaki előttem,de ezt nem hagyhatom szó nélkül! Tényleg ilyet szóltatok,hogy a töltött káposzta TOJÁSOS???? ONMÁJGÁD! :D Semmilyen formában nem kell bele tojás, szerintem összekevertétek a töltelék receptjét a fasírt összetevőivel :D.
De,h a Hell's Kitchenhez is hozzászóljak, elképesztő,mekkora sutyik szerencsétlenkednek a műsorban, ilyenkor bánom,hogy nem USA-ba/UK-ba születtem.:)

Lord heckman 2009.08.27. 10:30:20

Tojás mióta kell a töltöttkáposztába? Na persze mindenhol máshogy csinálják egy picit.. a gyökér meg nem is hallott róla.. derék. Mondjuk ő sem azért híres, mert jókat főz, hanem mert ordibál meg bazmegol.. sajnos... a Dzsémioliver legalább szakácskodik, hamár szakács.

Bor és Vad · http://www.boresvad.hu 2009.08.27. 10:32:26

Ramsayt lehet szidni, lehet szeretni, de az elvei és a szórakoztató-faktora miatt minden tiszteletet megérdemel!

Az ilyen tévés szakácsok nélkül még mindig a pörkölt-gulyás-tejfölös csirke háromszögben mozogna az átlagos (étterembe keveset járó) magyar fantáziája. Szerintem.

gatsy 2009.08.27. 10:35:59

@BéLóg: Mellesleg angol ember van, ugyanis Nagy-Britannia Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.
Mellesleg senkire nincs ráírva, hogy honnét jött, ergo a pincérrel ezért k***va felesleges kötözködni. Ő a nyelből indult ki, ha amerikai lett volna, akkor is angolnak fogja nevezni, mivel egy köznapi beszélgetésben nem fog senki olyan szókapcolatot használni, hogy az "angolnyelvű úriembernek". De annyit elértél, hogy beletúrházzon a levesetekbe...
A Wallace meg William volt.

A beszerzési forrásokban viszont igazad van.

ethan blow 2009.08.27. 10:42:17

nemsokára megnézhetjük, hogyan sikerült lenyúlni (megvenni?) az ötletet a Viasat 3-nak, ahol Gianni ugyanezt fogja csinálni, csak nem ugyanígy, hanem szarabbul (megint)

Euthanatos 2009.08.27. 10:42:54

LOL, Laci bácsi meg Stahl Judit...az ilyenek miatt van ma az, hogy a magyar konyhát nagyjából a burkina faso-ival jegyzik egy szinten.

Lord heckman 2009.08.27. 10:44:14

@EMU:

Kedves EMU!

Az ékezetes betűkből arra következtetek, hogy valószínűleg Magyarországról írsz, így jó eséllyel itt is élsz. Tudom, hogy elég jól fizet a szadesz, engem is be akartak szervezni, de hidd el, ez nem jó meló (aki nem tudná: EMU egy mesterségesen feszkót generáló ember, akit különböző politikai csoportok azért fizetnek, hogy mindenféle fórumra járjon, és magyarellenes megnyilvánulásokat tegyen... sok ilyen ember van, úgy havi 20-40 ezret adnak, és megadott számú fórumhozzászólást kell produkálni).
Csak ugye mindig kilóg a lóláb, hogy ha annyira rühelled, mi a rákos hétszentségért esz még mindig itt a fene? 20 éve nyitva a határ ombre! Lehet kitakarodni futólépésben!

BéLóg 2009.08.27. 10:46:03

@gatsy: A pincér igen udvarias volt és igen kedves, de tévedett, és én -- remélem elhiszed -- igen udvariasan és semmiképpen nem kioktatóan mondtam amit mondtam. Lehet hogy ezt nehéz elképzelni, de szó sem volt semmiféle kötözködésről.
HISZEN én is tudtam, hogy nincs a vendég homlokára írva. A korrekció nem is a pincérnek szólt! Tudok én mosolyogni is!
(Egyébként ketten négy vendég számláját és jattját csináltuk aznap este, talán nem gondolták hogy "haragszunk" vagymi. Például a velőscsontra amit előételként a skót úriembernek ajánlottam és nagy meglepetésemre ő elfogadta és meg is ette, talán nem köptek...)

Wallace William, okés az Edgár egy krimiíró, bocs.

G46 2009.08.27. 10:48:44

Üdv!
@primula: az az öhöm, nekem is kenutúrás ismerősök mesélték :)
Nem bírtam ki, felhívtam anyámat, nálunk nincs tojás a káposztatöltelékben.
Aki a középkori magyar ételekről akar többet tudni, az olvassa el a Zrínyi Miklós szakácskönyve c. művet. Nekem középiskolában előadást kellett belőle tartani, érdekes mű.

MintaMókus 2009.08.27. 10:49:01

a töltött káposztába kell tojás, különben nem áll össze a gombóc és nélküle elég száraz lesz az íze, lásd még fasírt.
a gulyás és a gulyásleves ugyanaz, ha valaki esetleg nem tudná. persze amikor kajáról beszélünk és nem foglalkozásról. Merugye gulyást pont olyan gyakran eszünk, mint cigányt (a cigánypecsenye általánosan használt neve).

tucsi 2009.08.27. 10:53:12

@MintaMókus: dehogy ugyanaz! a gulyásba nem kell csipkedett tészta ésatöbbi
ne tedd bele az istenért csak a levesbe:)

drazsebora 2009.08.27. 10:56:50

Nem is kell liszenszet venni, elég csak lekoppintani. Ha GR nem ismerné a magyar konyhát, el kéne küldeni Gianni étterem átalakító-showjának egy-egy részét :-D
Garantált, hogy még a maradék kedve is elmenne a magyar konyhától, látva olasz hungarikumunkat. Csak tudnám, ki eszik meg fél kiló kenyeret hagymával és debrecenivel szendvicsként! - mint ahogy az egyik részben kitalálta ez az igen képzett mesterszakács
video.viasat3.hu/a_nagy_etteremalakitas_giannival
/csak erős idegzetűeknek/

pollio 2009.08.27. 10:59:20

@Bor és Vad: Attól, mert a Te fantáziád csak eddig terjed, még nem kéne általánosítani...

Amúgy Mr Ramsay _éttermi_ séf, az étteremnek, szemben a vendéglővel, szerintem meg az a lényege, hogy azért megyek oda, hogy olyat egyek, amit otthon nem tudok meg nem is akarok megfőzni.

Szóval hiába főz a Ramsay vagy akárki nemtommilyen tengeri halat a TV-ben, marha érdekes, de nekem ez semmilyen ötletet nem ad. Én ugyanis otthon olyat nem fogok főzni, mert kezdődik azzal, hogy ha kimegyek a Nagycsarnokba, nem tudom megvenni az egzotikus hozzávalókat. Meg aztán egy pusztai ország lovas népétől viszonylag természetes, hogy fantáziája nem terjed ki pl. mindenféle tengeri herkentyűre. Ha elég nyitott, akkor elmegy éttermekbe, és kipróbálja az ilyesmit, azért vannak az éttermek. Innentől kezdve viszont ennek a műsornak a célja: reklám!

Vegyél meg olyan alapanyagokat - vagy vetess meg az étteremmel - amiket világos módon importálni kell, hogy finoman fogalmazzak. Nincs is ezzel semmi gond, és nem kulturális-gazdasági gyarmatosításunk része, ha Mr Ramsay és a hozzá hasonlók ismerik a magyar konyhát, és ezért külföldön is méltán népszerű műsoraik külföldi honpolgárokat is sarkallanak arra, hogy kipróbálják a magyar konyhát, legalább olyan arányban, amennyire mi vagyunk nyitottak a különféle számunkra egzotikus ízek iránt.

Lord heckman 2009.08.27. 11:02:18

Az, hogy jelenleg a Francia és az Olasz konyha az atyaúristen Európában és a világon is, abban csak kis szerepe van annak, hogy ezek a "konyhák" alapból finomak, és az emberek többsége szereti. Ilyen alapon 100 nemzetől 99 nek a konyhája lehetne hasonlóan világhírű. Ez is mint minden más pénz, és menedzselés kérdése. A franciák és az olaszok erre rágyúrtak... pénzt munkát, időt nyomtak bele, és persze mázlijuk is volt, mint ahogy minden ilyenhez mázli is kell... ennyi. Én elég sokfelé jártam már a világban, elég sok konyhát végigcsócsáltam már, és mindenhol lehetett dögivel olyan kajákat enni, ami simán pariban van a méregdrága michlencsillagos francia gasztrocsodákal. Én speciel életem legjobb kajáit Magyarországon, és Albániában ettem. Persze a franciáknál is burkoltam olyanokat, hogy majd elélveztem, de ez egy olan dolog, hogy a jó alapanyagok, a kreatív, tehetséges szakácsok nem nép és konyhafüggőek, pedig attól jó a kaja. Egy mezei tökfőzeléket is meg lehet úgy csinálni, hogy a kirájnő hetekig szépet álmodik tőle, és a legextrább szarvasgombás bélszines lazacoskaviáros nyolccsillagos akármit is el lehet úgy készíteni, hogy a kutyám is kiköpi. A magyar konyha egyébként vitathatatlanul nagyon gazdag. Persze a francia is, meg speciel a kínai is, de pölö az olasz, vagy a délszláv ételek között messze nincs ekkora választék, habár mindkettőt imádom, mert az a "kevés" kajájuk, ami van, az nagyon jó. Amúgy eddigi tapasztalataim alapján mi édességekből vagyunk igazán jók, ennyi féle édességnek nevezhető dolgot még sehol nem láttam (még franciáknál sem, pedig ott is sok van), mint idehaza. Görögöknél volt még sok, de miután végigettem egy csomót, rájöttem, hogy azért sok, mert ugyanazt megcsinálják 26 különböző formában.

uff

báttya 2009.08.27. 11:03:05

Egyébként érdemes megnézni a Szakácspárbaj c. játékfilmet Jason Lee, Irene Jacob és Eddy Mitchell főszereplésével (ha még nem láttátok).
Kicsit amerikais-nyálas, de szórakoztató leképezése a Michelin csillagos, séfes, francia éttermes világnak.

hibrid 2009.08.27. 11:04:08

Akik itt töltöt káposztával kapcsolatban gombócról és tojásról beszélnek:
Namármost sok mindennek adhatunk töltött káposzta nevet vagy ismerhetünk valamilyen ételt töltött káposztaként gyerekkorunkból, attól az még nem lesz az. Tojás az állag miatt? A töltött káposzta töltésének a LÉNYEGE pont az, hogy tudni kell sok-sok elkészítés után, hogy a káposztába a tölteléket milyen szorosan tekerjük, hogy a rizs duzzadását éppen felvegye, viszont elég zárt legyen ahhoz, hogy az ízek bennmaradjanak. A tojás teljesen funkciótlan, sőt, éppen hogy lehetetlenné tenné a megfelelő állag elérését. Elhangzott itt a darált hús is: Csak akkor teszünk darált húst a töltöttkáposztába, ha épp nagyon lusták vagyunk. A húst szintén elsősorban az állag miatt apró kockákra kell felvágni, egyébként nem lesz a töltelék elég laza.
És bármilyen meglepő volt itt valakinek, a hús-rizs arány nyersen tényleg 1-1-nél jó, mire megfő a rizs, ez 1-3 lesz.
A jó töltöttkáposztához: Kis káposztafejek minél vékonyabb levelekkel, hús apró kockákra, ideális esetben kacsamell, 1-1 rizs-hús, lehetőleg kicsiket tölteni.
Innentől százfélét lehet készíteni.
Ha komoly férfiembereknek készül egy jó kis csákányozás mellé, csinálhatjuk kifejezetten borsosra, kockázhatunk bele füstölt sonkát, sőt a fazék alját megágyazhatjuk füstölt oldalassal és káposztanyesedékkel.
Paradicsomosan se szentségtörés, sűrű házi paradicsomlével, a főzés utolsó perceiben önteni bele, én boltit nemigen tennék bele.
Aki hordóban savanyít káposztát, egész leveleket is savanyíthat, és kipróbálhatja úgy, hogy savanyított levélbe tölti.
Tejföl is opció, más jellegű étel lesz teljesen, sokan nagyon szeretik, de igazából rátelepszik nagyon, gyerekeknek ideális.
Szóval mind nagyon finom, de tojás...

Lord heckman 2009.08.27. 11:07:09

@MintaMókus:

mi áztatott kenyeret vagy zsömit teszünk bele összetartás gyanánt :)

Én speciel babgulyás párti vagyok :) a leves/tálétel problémáról meg annyit, hogy mi gyakran csinálunk haverokkal babgulyást, ami persze levesnek indul, de a végére valahogy mindig olyan főzelékszerű lesz :) Sebaj, az íz a lényeg, abban meg nincs hiba :-)

Wiccamami 2009.08.27. 11:08:43

@Geeza: Ha jó sokat nézed a Stahlt, akkor megláthatod, hogy már kb. 2 éve csak ismétel, és a legjobb receptjeit a Nigellától vette kölcsön, hogy úgy szépen mondjam. A lánya lassan érettségizik, és a vasárnapi műsorban még mindig csak 4-5 éves... És ha már etted a Laci bácsi kajáit, akkor nem nagyon vagy kiváncsi őrá sem.

Wiccamami 2009.08.27. 11:11:40

@pollio: Azt olvastam a múltkor, hogy a nagyon régi receptekben gyömbért és borsika füvet (ezt hívják csombordnak is) használtak, igy érték el a sokak számára oly kedves erős ízeket. Erdélyben tényleg még főzik a nagyon régi magyar ételeket. Finomak.

MintaMókus 2009.08.27. 11:13:41

@hibrid: jó kaja amiről írsz, de szvsz nem ez a töltöttkáposzta. halkan jegyzem meg, hogy egyébiránt kishazánkban autentikus kajáról vitázni tökéletesen értelmetlen. ahány ház, annyi szokás, és (talán szerencsére?) soha senki nem is próbálta meg sztenderdizálni. kivéve talán a Venesz nevű szörnyszülöttet, akinek köszönhető, hogy ma nálunk szinte az összes "madjarosch"-nak mondott kaja téglapor színű piros:)

@tucsi:
az a pörkölt, vagy paprikás szerintem, de nem akarok veled ezen feszülni, nem vagyok hozzá eléggé "felkészült":)

Lord heckman 2009.08.27. 11:15:46

@hibrid:

kacsamell? megint újat hallottam, de kipróbálom :)

Apám pölö 3 féle állat húsából csinálja. Egyébként én pölö úgy szeretem, ha savanyított káposztába tekerik (na ezen megint lehet vitázni, hogy édes vagy savanyúképoszta, én utóbbit szeretem jobban). Ráadásul én speciel addig szoktam borsozni, amíg el nem feketedik. Ezen a többség persze megrökönyödik, de én úgy szeretem....

pollio 2009.08.27. 11:18:07

@Euthanatos: Nem, szerintem a Gordon Ramsay féle főzős műsoroktól, ahol a magyar konyha helyett a külföldi konkurenciát próbálják a magyarokkal is - szó szerint - megetetni. Elég nagy kár, hogy vevők vagyunk erre, meg pl. a sushi-ra, ami nagyon ügyes vendéglátós trükk arra, hogy hogyan adjunk el kurva drágán főtt rizst.

Miért van az, hogy pl. Athénban hemzsegnek a tavernák egymás hegyén-hátán, és már a fülemen is souvlaki meg stifado meg kleftiko meg xtapodi meg mittudomén jött ki, addig Budapesten komolyan el kell kezdenem keresni, ha egy jó kis magyaros vendéglőt akarok találni? Szerintem nem azért, mert a magyar konyha szegényebb lenne, mint pl. a görög.

pollio 2009.08.27. 11:20:40

@Euthanatos: amúgy kipróbálnám a burkina fasoi konyhát! Biztos érdekes!

@Wiccamami: Nagy kedvencem a savanyú vetrece!

Lord heckman 2009.08.27. 11:20:45

@MintaMókus: Ez mindenhol így van... Sok olasz ismerősöm van, és náluk a "páásztá" nemhogy ahány ház, annyi szokás, de a mámmá nak az a legnagyobb szégyen, ha valaki tök ugyanúgy csinálja mint ő, mert ott az a menő, ha a mikrokörnyezetben mindenki ízről felismeri, hogy "igen, ezt a spagettit az xy csinálta"

audion 2009.08.27. 11:21:59

e-mailben kiküldött kérdésekre és arra kapott válaszra hogy lehet kérddezz-felelek interjú? (csak érdekel, no offense ;))

amugy jófej a ramsey, meg még főzni is tud. valahogy a jamie-nél jobban kedvelhető figura. csak hát sokminden ecsúszott üzletileg nála, bebukott pár dolgot, eladósodott kicsit, bezárt 1-2 éttermet. ha jól tudom most kezd kilábalni és visszafizetni tartozásokat.

donleo80 2009.08.27. 11:24:46

@EMU:

Kedves Emu!

A magyar konyha nem csak a fűszer paprikával készült ételekből áll. Csak egy pár páldát irnék ide:

Brassói aprópecsenye, Gödöllői töltött csirke, Csülök pékné módra, Sertéssült jóasszony módra, Rácz ponty, Töltött paprika, majdnem az összes főzelék, Csikós tokány, Borsos tokány, Savanyú vetrece, Szalon tüdő, Vadas marha, Frankfurti leves, Ujházi tyukhúsleves, szinte az összes raguleves, stb......

Ja és a sütemények sem paprikával készülnek.

Pl: Dobos torta, Rigójancsi, Rákóczi túrós, Vargabéles, Stiriai metélt, Ludláb, Mágjarakás, Fatörzs, Sarokház, kapros-túrós rétes, stb.........

A fenti felsorolásból is látszik, hogy elég tájékozatlan vagy a magyar konyha terén, ezért jobb lenne ha olyan témában nem nyilvánulnál meg amihez nem értesz.
A hozzá szólásaidat olvasva inkább az a ciki, hogy élnek ilyen emberek az országban.

hibrid 2009.08.27. 11:26:59

MintaMókus: pont erről beszélek. Attól még, hogy nálatok valamilyen gombócokat hívnak töltött káposztának, attól még nem az a töltött káposzta, a töltött káposzta az káposzta, amit megtöltesz:)
Lord heckman: sokféle húsból jó, de mindenképp valamilyen vörösből, a kacsamell azért jó, mert fantasztikus íze mellett a kockák sem esnek szét, viszont épp eléggé megpuhul a főzési idő alatt.

Lord heckman 2009.08.27. 11:32:41

@donleo80:

ne bántsd már, ebből él szegény ...
(lásd fentebb)

ju offa 2009.08.27. 11:38:28

mocskos módon megéhezhetem

cöcke 2009.08.27. 11:40:53

@MintaMókus: a fasírt,meg a töltött káposztatöltelék véletlenül sem ugyanúgy készül,hidd el nekem,vagy te a t.k. töltelékébe is teszel zsemlemorzsát, a fasírtba meg rizst? :D Attól,hogy mind a kettő darált húsból készül nem ugyanaz.:)
"Tojás az állag miatt? A töltött káposzta töltésének a LÉNYEGE pont az, hogy tudni kell sok-sok elkészítés után, hogy a káposztába a tölteléket milyen szorosan tekerjük, hogy a rizs duzzadását éppen felvegye, viszont elég zárt legyen ahhoz, hogy az ízek bennmaradjanak. A tojás teljesen funkciótlan, sőt, éppen hogy lehetetlenné tenné a megfelelő állag elérését."- és ez így is van.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.27. 11:42:00

Nincs jobb a hideg kovászos uborkával szervírozott kacsazsíros kenyérnél.

Ez ugye nem fúziós konyha?

Wiccamami 2009.08.27. 11:45:25

@Primula: Slambuc a neve, legalábbis amit én ettem, az a leírásodra igencsak hasonlít. A TVpaprikán láttam viszont egy lett szakácsot, aki echte lett ételnek mondott egy kaját: lepcsánka volt, bár a közepére darálthúsos-hagymás keveréket tett, tovább sütötte, majd befedte még egy kis lepcsánkával... megfordította, sütötte tovább, majd odatette a magyar srác elé, hogy "igazi lett különlegesség!"

ehran 2009.08.27. 11:57:00

@Tirpákia rózsája: Hm, mielőtt az ízlését vitatod, talán próbáld ki amiket készít, nem? Én megcsináltam azt a monkfisht - ördöghal, ha már hozzáértésről beszélünk ugye - és nagyon jó lett, nem volt ideje megégni és megkeseredni.

Villy 2009.08.27. 11:58:36

Villy: Nem ismerem Gordon Ramsay-t!

Diktaturha 2009.08.27. 12:01:05

@EMU: gondolom feleslegesen írnám le neked, hogy azt a sok fröcsögő gennyet, amit írtál VISSZAUTASÍTOM a világszínvonalon konyhaművészetet művelő szakács barátaim és kollégáim nevében, akik európa neves éttermeiben tanultak és tanítanak és művelik, finomítják a magyar gasztrokultúrát. Nem javaslom, hogy bújj elő körülnézni jobb helyeken a buckádból, ahová beástak azok, akik már nem bírtak elviselni, jól vagy te ott ahol vagy és maradj is ott végleg te görény.

ehran 2009.08.27. 12:05:15

@Bambano: Na ez érdekes, érdekelne, hogy hány és pontosan mely csillagos helyeken tett többszöri, személyes látogatásod során alakult ki ez a markáns véleményed. Szerinted miben tértek el pontosan az adott helyek a Michelin ítéletétől?

Wiccamami 2009.08.27. 12:07:00

@pollio: Aranyos vagy, de a savanyú vetrecében nincs savanyú káposzta, viszont tényleg nagyon finom! Úgy látom többen ki vannak akadva a külföldi főzős műsoroktól, de nem látom hogy valaki is nézné a TVpaprikát. Ott nagyon jó magyar szakácsok vannak, pl: Bede Róbert, a Zsolt meg a Zoli is. Igazán jók a receptjeik, semmi külföldi baromság, elkészíthetőek, nem is drágák - igaz, hogy a legtöbb műsor 2006., 2007-ben készült. Nekem 1/2 éve van hozzáférésem ehhez a csatornához, meg a Spektrumhoz, hát ezeket nézem. A családom nagy megelégedésére "honosítok" recepteket. Mert ugye az nem vitás, hogy más íze van a borsikával készült sültnek, meg más a feketeborssal, vagy a színes borssal készültnek... Mint írtam már, sokféle töltött káposztát tudok elkészíteni, de a legjobbnak azt tartom, amikor savanyított levélbe tölrtjük a legalább kétféle darálthúsból rizsből és igen, tojásból készült tölteléket, amit fűszerezünk borsikával, piros paprikával (édesnemes), kevés fokhagymával és vöröshagymával; majd savanyítot káposztával rétegezve a nem túl nagy töltelékeket, a tetejére pedig egy füstölt első csülköt téve addig főzzük, amíg puha lesz. Na, akár meg is kövezhettek... Én ezt szeretem az általam ismert 8-9 féle közül a legjobban.

ehran 2009.08.27. 12:12:21

@Diktaturha: Engem viszont komolyan érdekelne, mely éttermekről van szó, mi ismerősökkel szoktunk járni különböző forrásokból ajánlott éttermeket megismerni, minden új javaslat érdekel.

ehran 2009.08.27. 12:17:07

@scaffolder: Ennek némiképp ellentmond a különböző országokban nemzeti jellegű éttermeknek kiosztott csillagok száma, javaslom pl. a távolkeleti régió tanulmányozását e témában.
Ismeretek nélkül miért is fogalmazunk meg ilyen véleményeket?

Wiccamami 2009.08.27. 12:17:36

@audion: Azért az mindenképpen mintaértékű, hogy 26 éves korától kezdve honnan indult és most hol tart. Van a környezetetekben ilyen ember, aki 16 évesen a maga lábára állt, 26 évesen már vállalkozott, és kiépített egy vállalati kört? (Ne gyertek az olajosokkal, meg más fémgyűjtőkkel...) Szerintem a modora ellenére, nagyon jó fej, és melyikőtök vállalná el, hogy napi 16, vagy 18 órát dolgozzon, közben kockára teszi az egész család egzisztenciáját... (Felvállalva, hogy másoknak munkát, családoknak kenyeret ad...) Van amikor sikerül neki, van hogy nem. De talpra állt, van hitele világszerte. Jó magyar szokás, hogy csak a sikereket irigylik, de a mögötte lévő hihetetlen melót, agyi és idegmunkát azt persze nem. Továbbá, aki nem bírja a fickót, F-fel, az keresse meg a távirányítón a kikapcs gombot, vagy nézzen valami mást...

ehran 2009.08.27. 12:20:17

@Bambano: A Michelin azt is mondta, hogy azok az éttermek már nem "érdemelnek meg csillagokat, rosszabbak lettek", vagy csak gazdasági okokból nem éri meg nekik ott fenntartani az apparátust? Nem mindegy.

pollio 2009.08.27. 12:21:01

@Wiccamami: :) Nem is a káposztára írtam a savanyú vetrecét, hanem az erdélyi receptre! :) TV Paprikát én is szeretem!

blackbarika 2009.08.27. 12:25:37

Mi otthon rakunk tojást a darált húsba, meg füstölt sonkát szoktunk beletenni külön. A gombócokat becsomagoljuk a levélbe, de a többi része az savanyú káposztából készül, és jó sok tejföllel esszük. (Fejér megyében)

GR meg hatalmas, úgy vettem észre hogy mindig jogosak a kifakadásai, olyanért soha nem ordít amiért nem kell. Ráadásul elég egyenes fazon, bár őszinte legyek a vendéget nem lenne pofám elküldeni a pi*ába, még ha GR-nek hívnak is. Nem tudom ez a show-nak szól-e, vagy a való életben is így viselkedik velük, de azt minden vendéglátós tudja hogy első a vendég, plusz belőlük él.

Wiccamami 2009.08.27. 12:33:17

Azt írja a Gordon, hogy jobban főz, mint az Édesanyja (akit, egyébként a könyve szerint nagyon is imád); ezt én is elmondhatom, nem dicsekvésképp, de Édesanyám nagyon szerette a főztömet; sőt, Anyósom szerint az általa ismertek közül a legjobb főzelékeket én főztem. Sajnos már egyikük sem él. Amikor Olaszországban jártunk, és kisvendéglőkben ettünk valami finomat, én bizony elkértem a receptet (nem volt nehéz, a lányom nagyon jól beszél olaszul), azóta is készítem őket, bár sok vendégem nem is tudja, hogy olasz kaját eszik. Szeretik. Több éve rokonok felnőtt gyerekei voltak itt Új-Zélandról, és külön kérték, hogy főzzem meg a híres magyar töltött káposztát, akkor több félét is főztem, mindnek elkérték a receptjét, és megkérdezték báránycombból készíthetik-e, mert hogy ők azt a húst szeretik a legjobban. Egyébként a némakacsa mellehúsából legfinomabb, na csak úgy mondom... már ha hozzá tudtok jutni.

Lord heckman 2009.08.27. 12:34:38

@Wiccamami: ebben nincs semmi különös... Tudod ez olyan, hogy ha az "anya" szóból elveszel egy karaktert, 3 at pedig megváltoztatsz, a "sör" szót kapod :-)

ennyi erővel a baklava is ugyanaz, mint a rétes, csak darálnak bele diót, lapjában teszik le, nem tekerik, mézesfahéjasdiós izét tesznek bele, nem meggyet, mákot, almát, túrót, meg máshogy sütik... stb. így a kovászosuborka is majdnem szilvapálinka, csak más növényből van, meg az egyiket savanytják, másikat meg erjesztik. :-) Szóval sok olyan van, hogy hasonlít bizonyos elemeiben a két étel, mégis más.

blackbarika 2009.08.27. 12:35:31

@BéLóg: A pincérnek honnan kellett volna tudnia hogy skót nem pedig angol? Főleg ha annyira nem perfekt hogy rögtön felismerje a skótos angolt.

blackbarika 2009.08.27. 12:40:35

@blackbarika: Bocsi már láttam hogy kifejtetted.

Lord heckman 2009.08.27. 12:42:04

Michelin csillagról meg annyit, hogy ott nem csak a kaja minőségét, ízét nézik, hanem azt is, hogy hogyan szervírozták, hogy néz ki, milyen maga az étterem, milyenek a bútorok, milyen a zene, a kiszolgálás stb. Így például egy jókis piacos lacipecsenyés soha nem fog csillagot kapni, holott esetleg baromi jó a kajája.

ehran 2009.08.27. 12:52:07

@Lord heckman: Amennyire én tudom, legnagyobbrészt még mindig maga az étel esik latba, a csillagok között (tehát hogy 1-2-3) számíthat már ilyesmi is. De legjobb tudomásom szerint létezik egyszerű (mondhatni "kockásabroszos")kisvendéglő pl. az olaszoknál is egy csillaggal.

ehran 2009.08.27. 12:54:01

@Lord heckman: Na ezt se hallottam még, hogy az olaszoknak kevés ételük lenne.

Karnamantra 2009.08.27. 13:05:22

Én már másfél éve nézem a Paprikán, olvastam az életrajzát. Nagyra tartom, és pont az fogott meg benne, hogy amilyen szenvedélyes, olyan eredményes, igazságos és segítőkész.

És az én kedvencem pont a töltött káposzta! :) De az fontos lett volna a riporternek kiemelnie, hogy mindez savanyított káposztából van, és édespaprikával fűszerezik.

Karnamantra 2009.08.27. 13:05:57

(olvastam az életrajzát = önéletrajzi könyvét)

Lord heckman 2009.08.27. 13:06:00

@ehran: magyarhoz képest.. amúgy peresze nem kevés.

Karnamantra 2009.08.27. 13:10:47

@Lord heckman: Ma sétáltam el az egyik népszerű, körúti étterem konyhájának pinceablaka mellett a mellékutcában, dohányoztak a szakácsok...

ehran 2009.08.27. 13:19:49

@pollio: Az okfejtéseddel teljes mértékben egyetértek addig a pontig, hogy azért megy az ember étterembe, hogy olyat egyen, amit otthon nem tud elkészíteni (ezért is rejtély nekem, miért mennek rántotthúsért és pörköltért étterembe a népek, de nem kötözködöm, az ő dolguk, ők fizetik).
De azzal már vitatkoznék, hogy a tévés szereplésüknek semmi értelme; GR-től jómagam is megcsináltam már egy-két tucat receptet, holott nem vagyok akkora konyhai fenomén, és nagyon jól sikerültek, igenis lehet tanulni belőlük. A receptjei jó részéhez egyébként simán beszerezhetőek a hozzávalók, de ma már a tengeri herkentyű része sem ördöngősség (legalábbis a fővárosban, vidéken nem ismerem a helyzetet): Metro, Vásárcsarnok, Óceán delikátesz,... Egyébként ennek a "pusztai lovasnépnek" is volt valaha tengere, és javaslom néhány, száz évnél régebbi szakácskönyvünk átfutását, mekkora választék volt bennük hal, kagyló, rák, csiga receptekből (tengeriek is szép számmal).

ehran 2009.08.27. 13:25:08

@Lord heckman: A magyarhoz képest nekünk is kevés ételünk van ma.... Javaslom egy Czifray és egy mai receptkönyv összevetését.
De azért megkockáztatom, nincs nagyságrendi különbség az olasz és magyar ételek száma között, kár erre hivatkozni. Tájételeink ma már alig-alig léteznek, velük ellentétben - jó példa mondjuk rá az itt felmerült töltöttkáposzta-vita, de nem sok hasonlót tudnánk mondani (lecsó, pörkölt, 1-2 leves,...).

Veg_ 2009.08.27. 13:41:49

"Mi az a töltött káposzta?
Káposztalevélbe töltött tojásos-rizses-húsos étel, bizonyos helyeken tejföllel leöntve."
Ez a debreceni töltött káposzta! A normális mellé főznek még egy halom apritott savanyukáposztát is. Spec izlések és pofonok, tehát nálam tényleg kell a tojás, mert nem szeretem a káposztalevelet, amitbe töltik, és anélkül szétesne, de ha beletöltik, nem kötelező tartozék a tojás. A debreceniből, ahol nagyon kevés káposzta van, és hengeresre töltik, tuti kihagyják. És milyen a bizonyos helyeken tejföl? Az kéremszépen tartozék :-P

doondee 2009.08.27. 13:49:19

Igazán jókat enni elit vendéglőkben még soha sem sikerült.
És bár lehet,hogy nem a gasztronómia csúcsa,de a kényes magyar gyomromnak a leginkább megfelelőaz olyan kis kifőzde,ahol néhány ételből áll a napi választék,de azt mondhatni nagyban főzik.
Három példa jut eszembe hirtelen:a Klauzál téri Kádár,a Keresztúri út elején és a csepeli temetőnél találhatóak.

Veg_ 2009.08.27. 13:52:24

@phare: Hát ez szörnyen hangzik, ennél még a debreceni is jobb, pedig aprókáposzta nélkül szinte ehetetlenül fojtós...

murunga 2009.08.27. 14:03:58

Wiccamami mikor lehet hozzád kostólóra menni???

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2009.08.27. 15:09:53

Elnézést kérek az előbbi felszólalásomért kicsit kevertem a szezont a fazonnal de persze tanulunk a hibáinkból.
Ismerőseim mondták h M-csillagot kapott de mivel ők is keverték ezért maradt meg nálam is a rosz a info.
Tehát róla lenne szó és nem az étteremről:
www.deol.hu/main.php?c=8577
Köszi a kiosztást bár lehetett volna más hangnemben is.

Geeza 2009.08.27. 15:10:52

@Wiccamami:
Na látod, ha az említett Stahl és Lacibácsi még csak nincsenek is toppon az itthoni konyhaművészetben, mit akar itt ez a remzi...
@pollio:
Ez az egyoldalú tájékozottság eredménye... az angol/amerikai wikin mire számítasz, megtalálsz minden információt? Nézz utánna rendesen...

cöcke 2009.08.27. 15:41:14

Ramsay a gasztronómia Csernus Imréje :D vagy Csernus a pszichológusok Gordon Ramsay-je :D.

BéLóg 2009.08.27. 16:11:11

@8630: Hát, éppen ez az én szívfájdalma is. EU-ra vagymi hivatkoznak, például asszem éppen a balatoni hal kapcsán, de ki ne látott volna olasz, spanyol, francia, német kikötőt, ahol a halat kézzel-lábbal :-) fogva öntik kosárba, akármibe, s viszik szinte még csapkodva a vendéglőkbe!

Nem is iagzán értem, hogy nincs olyan halas szakmában jártas ember, cég akinek lenne egy jóképességű ügyvédje, és szétperelné az olyan baromságokat, amelyek meggátolják hogy friss keszeget, csukát, pontyot, fogast, harcsát ehessek a Balaton partján hekk helyett.

ehran 2009.08.27. 16:15:00

@Artemis: Ez jó ez a cikk. :) Minden elismerésem Mile Józsefnek, máshonnan is hallottam, hogy tehetséges, jó szakács, bár még nem kóstoltam a főztjét, de nincs szándékomban kétségbe vonni.
Viszont azért a cikkíró azon megfogalmazásához, miszerint jelenleg ő a világ legjobb szakácsa (ex katedra), kíváncsi lennék hogyan viszonyulnának hazai és nemzetközi mértékadó gasztronómiai szakértők, mondjuk akik ismerik Ferran Adria, Joël Robuchon, Heston Blumenthal, Thomas Keller, stb. munkáját is. :D Sőt igazából kétlem, hogy akár Mile József is saját magát tartaná a világ legjobb szakácsának, ehhez nagyon el kellene lennie telve magától, amit én kétlek.

ehran 2009.08.27. 16:17:33

@BéLóg: Amennyire én tudom, a hekk elterjedésének a Balaton körül leginkább anyagi okai voltak. www.diningguide.hu/lexikon/etterem-informacio-2658

BéLóg 2009.08.27. 16:23:39

@ehran: Sajna nem (vagy nem csak). Az általam tudni vélt rendelkezések értelmében a "kifogott hal útja a vendéglőig" valamiféle hűtött-felügyelt-izóellenőrzött-bizonylatolt-zárolt-duplánmosogatott-nemtommégmi módon mehet csak, amire a vendéglős azt mondja hogy "b...d meg a halad nyuszika..." és a szerencsétlen horgászhalász IS!

A gasztromókus bemegy metróval :-) az ósanteszkóba', leakasztja a hekket azt süti is. Senki nem fog a saját pénzén ántsz alkalmazottakat eltartani vagy duplájára növelni a konyháját, mert mondjuk a harcsasperma nem keveredhet a keszegtejjel, mert rögtön megbüntetik mondjuk "tiltott genetikai kísérletekért".

Mert azt hiszem, nagyjából ilyen rendelkezéseket kéne betartaniuk.

Mondom, sehol egy belevaló jogász, akinek kedve lenne egy nagy népszerűséget hozó adok-kaptok :-) -hoz?

ehran 2009.08.27. 23:12:09

@BéLóg: Ha a vevők keresnék, szerintem lenne a nehézségek ellenére is. De gondolom már megszokták a hekket. Én is azt hallom ismerőseimtől, hogy a keszeg túl szálkás, a harcsa túl zsíros,... :)

BéLóg 2009.08.28. 13:51:06

@ehran: Nem tudnának annyit fizetni, amennyibe a fenti termék-az-előállítótól-a-vevőig lánc kerülne, hidd el!

sapuh 2009.08.28. 17:42:31

@Lord heckman: az olasz konyha kevés étellel rendelkezik???????? sikerült összehoznod az év viccét :)))))

"olasz konyháról" beszélni eleve marhaság, mert minden tartománynak, sőt, néha vidéknek megvan az egészen jellegzetes saját konyhája. és mindenhol iszonyú büszkék a saját szalámijukra, sonkájukra, tésztaféléikre, sajtjaikra; emellett egyik vidéken a gesztenye iszonyú jó, máshol a rizs vagy a kagyló vagy az articsóka, és lehetne sorolni a végtelenségig.

nálunk is voltak régen regionális konyhák, ha nem is akkora változatosságban, de most már tisztelet a kivételnek, mindenhol ugyanazt a tömegparadicsomot, almát, szilvát termelik, nagyüzemekben nevelik műkaján a napfényt sosem látott állatokat.
míg ellenben franciaországban egyszerűen nem találsz rossz minőségű, "gazdaságos" élelmiszereket a sarki kisboltban sem. ott nem is volt 40 év szocializmus

sapuh 2009.08.28. 17:49:18

@amodent: itt a csillagos garda.

sosem ettem ott, de egy 25 oldalas étlap általában nem ígér sok jót. meg az sem, hogy noha a hely pizzeria, olasz neve van, részben olaszos kajákat kínál az étlapján, de emellett rostélyost, babgulyást, krumpilfőzeléket, meg persze tortillatekercset is. aki mindenhez ért, az általában nem ért semmihez igazán...

HelenaRubinstein 2009.08.31. 17:07:24

@Rékuc: Szia Rékuc :) Én is nagyon szeretem Gordon-t és a műsorait, köztük a HK-t is. Azonban most nincs tv-m ezért nem tudom megnézni. Szeretném megkérdezni, hogy honnan szedted le? :) Bithorlon néztem ott nincs :( Beloadon sincs:( Nagyon, nagyon hálás lennék,ha elárulnád, hogy honnan töltötted le :) üdv. Helena

JudasPapja 2009.09.01. 23:50:21

@Lord heckman: te tiszta hülye vagy.....olvasd el mégegyszer mit írtál aztán bujkálj el....

Erzsébet Czebe Tóth 2015.01.26. 10:24:21

@Geeza: Egyet értek....ha jól tudom Gordon R.és Jamie O. is olasz szakácsoktól tanult...Akkor meg miről is beszélünk????
Most meg Jamie Oliver megy az olaszokhoz az észt osztani...
Legközelebb a halakat tanitja úszni:-)))))))
Nem is értem, hogy nekünk miért is kellenek ezek az angol főzicskés műsorok??????
Mindenki többre menne vele ha elmenne vidékre összelapátolni csak a családi recepteket...addig mig valaki még emlékszik, hogy a nagyija vagy nénikéje hogyan is készitette......
Én már rosszul vagyok erre a mindenre kiterjedő anglomániától
Egyetlen ismerősömtől sem hallottam még arról, hogy valami igazán finomat ettek volna a ködös Albionban a sült halon és sült burgonyán kivül......
A jó csabai kolbász ellen az volt a kifogása az angoloknak, hogy IZE van......tehát nem az, hogy jó vagy nem jó, hanem IZE van.
Akkor maradjanak csak a szárazborsós pitéjüknél és a faggyús karácsonyi puddingjuknál....mi meg maradunk a saját erceptjeinknél