Disclaimer

Ha a Mezzo tévét és a Spektrumot is 10 éve nézted utoljára mert azóta túl mainstream, vagy ha visszasírod az Ablak c. műsort, akkor tudd hogy az alábbiakat mi is tudjuk:

1) Nem, ez nem igényes műsor.
2) Igen, itt tart a hazai televiziózás.
3) Igen, erre van igény.
4) Igen, erről kell írni. 

Ja, és minden, a poszthoz érdemben hozzá nem szóló, offtopic, nyelvtannáci, gyalázkodó és/vagy személyeskedő kommentet figyelmeztetés nélkül törlünk. 

Írjon nekünk!

Olyat látott, hallott, olvasott, kattintott, amit eddig még soha? Van valami kínzó kérdése a sorozatokról, tévéről, médiáról, amire senki nem tud válaszolni? Írja meg nekünk!

Facebook oldaldoboz

Friss a Hogyvolton

Nincs megjeleníthető elem

Média és mozi az Indexen

Nincs megjeleníthető elem

Kulcsszavak

24 (312) a&e (133) abc (1958) ajánló (1699) amazon (112) amc (913) animációs (109) atv (217) axn (531) baki (261) barátok közt (144) baromság (130) bbc (403) beharangozó (281) beszól (314) blikk (338) bors (267) botrány (320) breaking (124) breaking bad (233) brit (512) bsg (258) bulvár (995) cbs (1865) celeb (108) cinemax (706) comedy central (518) cool (358) csaj (177) csi (159) cw (882) dexter (237) díj (247) discovery (249) discovery channel (111) doku (127) duna ii autonómia (111) duna televízió (1212) duna tv (169) dvd (302) előzetes (123) emmy (189) f/x (450) film (598) filmmúzeum (903) film (338) fnl (132) foci (171) fox (2048) fringe (163) fx (394) glee (227) grace klinika (173) gyász (206) hbo (2971) HBO (107) hbo2 (313) hbo comedy (125) himym (154) hír (2037) híradó (126) hírek (288) hírtv (126) history channel (116) homeland (123) horror (150) hősök (200) house (164) humor (140) idol (248) interjú (540) internet (484) itv (122) játék (146) jóban rosszban (119) kasza (229) kép (798) köztévé (140) kritika (618) lapszemle (169) lifetime (152) lista (178) lost (498) lóvé (164) lovetta (140) m1 (1692) m2 (991) mad men (109) magyar rádió (119) médiaipar (389) mgm (230) mokka (142) mtv (1149) mtva (264) nbc (2137) netflix (376) nézettség (1355) office (195) ortt (159) per (208) pilot (1034) pletyka (325) politika (310) premier (135) promó (268) rádió (341) reality (1934) reklám (323) remake (225) retró (287) rtl (635) rtl ii (146) rtl klub (2212) sajtóközlemény (116) sci-fi (158) scifi (207) sci fi (533) showtime (794) simpsons (115) sitcom (882) snl (276) soa (189) sorozat (11642) sorozathalál (123) sorozatpremier (266) spektrum (169) spinoff (114) spoiler (343) sport (320) sport1 (148) starz (214) survivor (218) syfy (382) szereposztás (1224) sztrájk (136) szülfel (109) talkshow (387) tbbt (233) tehetségkutató (228) tények (119) tévé (136) tévésorozat (148) the voice (100) tnt (390) trailer (182) trónok harca (758) true blood (215) tv (16483) tv2 (3194) tv6 (103) tv paprika (142) twd (307) twitter (119) újság (311) upfronts (107) usa network (316) való világ (100) vélemény (212) vetélkedő (301) viasat (551) viasat3 (647) viasat history (101) vicces (698) videó (3079) x-faktor (186) x faktor (111) youtube (240) zene (213) zone europa (356) Címkefelhő

Stahl után is van élet

Most a Buday!

2008. március 20. 12:06 kiricsizoltan 106 komment

Buday otthagyta Stahlt, meg a dobozba zárt meglepetéskajákat, és jól tette, mert ezt a mázsás testet bűn volt beszorítani abba a falatnyi konyhába és összezárni egy krémsajttal, meg egy Erős Pistával. Simán el tud vinni ő a hátán egy önálló, 25 perces főzőshow-t, és nemcsak a hűtőszekrény aljába lepotyogott szalonnahéjból, paprikacsumából és sólisztgyurmából tud remek kajákat főzni. Mondjuk az MTV-n futó új sorozat első részénél egyből megállt bennem az ütő, amikor láttam, hogy az alapanyagok bevásárlása valami teszkószerű műintézményben zajlik. Ha ez minden részben így lesz, akkor komolytalan az egész, akkor mehet a levesbe - gondoltam. De szerencsére a második részben töbszörösen korrigáltak, nemcsak hogy egy rendes piacon vásárolt be a séf, de Nagy Feróval még be is nyomott egy komplett menüsort a pecsenyesütőnél, ahogy minden igaz ember szokott, ha piacon jár. Vagy ha pecsenyesütő közelében. Vagy ha nem arra jár, de tök véletlenül mindig odasodródik. Lényeg, hogy a piacos, lacipecsenyés jelenet csúcs volt.

Tehát mindig van keretsztori, Buday főz a szumós edzőtársaknak, vagy a töki huszároknak, vagy a veresegyházi asszonykórusnak. A másik állandó kellék meg a sztárkukta, aki segít neki. Az első részben Bergendy István, a másodikban Nagy Feró. A koncepció meg ugyanaz, mint az ilyen főzősorozatoknál általában, nem az abszolút alapkajákat főzik meg, mert ez nem Juli-suli, inkább a középhaladó szintű háziasszonyok és háziurak a célközönség. Éppen ezért valamilyen szinten az alapfogásokat azért elmagyarázza a séf, de nem rántottcsirkét csinál minden adásban.

Ezzel a részével egyelőre nincs is semmi probléma, az viszont már necces volt, hogy Buday az első epizódban nem tudott egyszerre több helyre figyelni, főzni is, meg Bergendyvel is beszélgetni, ezért legtöbbször nem észlelte, hogy Bergendy éppen valamit mesél, simán félbeszakította, és időnként remek süketek párbeszéde-jeleneteket adtak elő ketten. A második részre ezen is sikerült valamennyit javítani, Nagy Feróval már döccenésmentesebben ment a show. Egyébként meg jó sokat spórolt az MTV azon, hogy nem neki kellett megcsinálnia Budayt, hanem szinte már készen vették át a TV2-től. Vagyis nem az MTV-nek kell felépítenie a semmiből, évek alatt, egy tévés rutinnal nem rendelkező séfből egy médiaszakácsot, hanem a brand már megvan, a rutin szintén megvan.

Szóval úgy tűnik, jól indult a főzőműsor, de mi inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy év múlva is nézhető lesz-e, hogy mennyi tartalék van ebben a koncepcióban, és hogyan fogják földobni, ha november környékére már kezd kifáradni a dolog.

Szombatonként 11:30-kor az m1-en. Korábbi adások megtekinthetők itt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.03.20. 14:30:54

Ideje lassan, hogy az M1-en valaki egy királydekkel a szája sarkában vezessen fitneszműsort.

kidpompeii 2008.03.20. 14:31:51

Nekem marad Kozi es Dome a kiraly.

Joshuk 2008.03.20. 14:38:30

Azt azért ugye tudjuk, hogy Stahl eredeti szakmája szakács. CSak úgy idepírítom. Ettől függetlenül Nigella hátán kúszott fel oda ahol most tart. Csodálom, hogy nem üvőltözte még senki a pofájába, hogy plágium amit művelt.

fáciha negra 2008.03.20. 14:39:15

Ideje volt hogy ott hagyja azt a köcsög stahl "foghagymagrezd" juditott.Egyszer egy szombati müsorában tojásrántotát csinált.Nagy ügyeség kelett hozzá.

Gestas 2008.03.20. 14:45:08

Azért,szerintem az elég durva sztereotípia,hogy szupermarketben csak szar dolgokat lehet venni,a jó kis piacokon pedig minden árú,mennyei!

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.03.20. 14:45:12

nigella meg felmászott a két duci hölgy hátán

úúútálom, ha egy főzőműsorban a szakácsnő stáljudit és nájdzsellalószn haja belelóg a kajába és nyilvánosan nyalogatja a középső ujját. fuj.

éljen floyd, akinek a kajái ehetetlenek, de a műsora nézhető

vagy van most a bíbíszín két digó pasi, hát az nagyon jó

a masterchef-ben mondta a tévés producer: ahhoz, hogy valaki a tévében főzzön, nem kell feltétlenül főzni tudni, annak érdekes személyiségnek kell lenni. staljudit egyik sem volt.

buday az viszont nem rossz, sőt

Gestas 2008.03.20. 14:47:19

Ja,és természetesen Gasztropuccs!

yokli 2008.03.20. 14:47:59

geistwald · geistwald.blog.hu/ 2008.03.20. 14:30:54

:DDDDDDDDDD

én sem nézek főzősműsorokat nő létemre (néha Jamie Olivert, mert tök érdekes zöldségei vannak), stahl judittól kiver a víz, félelmetes, ahogy huncutul mosolyog a nyers húsra, meg becézgeti a felkockázott hagymát, meg duruzsol a fehérborsnak, jaaaaj. + olyan szavakat használ, amik agykárosodást okoznak: zuttyintom, Hannuli, srb., brrrrrrr
meg kicsit az is röhejes, hogy "ugye mindenkinél van otthon egy kis fürjszemkivonat, és egy kis virgin-szigeteki pecsenyelépárlat és a spájzban biztos ott lapulgat egy kis laskára vágott aragula.

na, asszem kicsit off lettem.
bírom én ezt a dagi arcot, de fogyhatna kicsit, különben nem azért kerül le novemberre z adás, mert unalmas lesz...

gastro, missing in action 2008.03.20. 15:00:55

Buday szuper, bár fogyhatna egy picit, de legalább hiteles:-)
Egyébként így leírva a műsor szinopszisa a Két Duci Hölgyröl van lopva..

Stahl tényleg Nigella kópia, bár én mindkettőt utálom..
Floyd az isten, a norvég halászos részen a haverokkal is könnyesre röhögtük magunkat, ahogy bebaszva a kondérba rakosgatta a hozzávalókat: rénszarvas, folyami rák, halaprólék, kacsa, meg még nem tudom mik, de vagy 25 összetevő -- utánozhatatlan!
Vagy a Gazpacho készítés a felmosóvödörben!
Muhaha

vmickey 2008.03.20. 15:03:49

A hurkás jelenetnél, kicsordult a nyálam a laptopomra ....

frontember76 · http://kemenyebbkeverek.blog.hu/ 2008.03.20. 15:04:28

Buday a Matteo étterem mesterszakácsa, és hatalmas arc, éppen ideje volt, hogy egész műsora legyen, mert méltatlannak találtam, ahogy egy Stahl-féle mézes-barackos-biojoghurtos-kókusztejes hányadék tumix után felolvassa, hogy Bonyhádról Telekiné úgy rottyantja meg a székelykáposztát, hogy hegyes erőset tesz a főzőlevébe, ezért övé a mai nyerő recept...

2008.03.20. 15:14:35

yokli, tök egyetértek!
egyszerűen teljesíthetetlen kérései vannak a stahlnak alapanyag ügyben, és én is félek, hogy a buday egyszer csak megfullad a saját hájától...nehéz lehet azért minden mp-ben 200kg-t cipelni..
A nagyferós műsort láttam és nekem nagyon tetszett, mert tök jó fej volt a feró, tök lelkes volt.

2008.03.20. 15:21:13

Lehet, hogy csak túllihegem, de mintha a Stahlnak még a sminkje is direkt úgy lenne csin mostanában mint Nigella-é. Csak túllihegem?:)

Hertelendi 2008.03.20. 15:22:23

Itt már mindenki főzhet, még ha hülye is hozzá. És Stáhl különösen hülye a főzéshöz(is). Persze az is igaz, hogy ő médiasztár. Mármint Magyarországon. Még könyveket is irt... vitték is a zuzdába

georg 48 2008.03.20. 15:22:36

Joshuk! A Nigella üggyel kapcsolatban nagy a csend. Tavaj állítólag körvonalazódni látszott egy per. Most mi ujság, nem tudni!

georg 48 2008.03.20. 15:24:49

Girhes ciculi! Elég infantilis lehetsz. Ha valóban azokat nézed, szedd össze magad! Pussz.

Valaki más 2008.03.20. 15:25:51

gordon ramsay, b..szameg!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.03.20. 15:26:58

Bede Robi a TVPaprikán is nagy király! Nem csak a receptjei okésak, de a stílusa is... Nagyon ott van...
A Budays műsor nagy hátránya, hogy a végén nem mutatták be a főzött kaja receptjét, így azért elég nehéz reprodukálni...

Valaki más 2008.03.20. 15:30:43

És egyébként pedig, ha főzőműsor kell, irány a TV Paprika

gastro, missing in action 2008.03.20. 15:34:55

Buday legalább technikailag is ott van, nem úgy, mint Stahl
Még Benke Laci bá' főz úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, csak, túl hagyományos... Bede Robiék is elég jók - szakmai részre értem...

Indijoe 2008.03.20. 15:39:33

"Azt azért ugye tudjuk, hogy Stahl eredeti szakmája szakács."
Én eddig úgy tudtam, hogy cukrász. Ő mondta egy régebbi műsorban.

Girhes macska 2008.03.20. 15:43:57

georg 48 2008.03.20. 15:24:49
Próbáltam, de Nigella olyankor főz, amikor dolgozom. Floydtól hányok (bocs a rajongóktól), a TV-paprikáról annyit tudtam eddig, hogy a piacon lehet kapni és finom. Szombatonként 11:30-kor általában suliban vagyok és sajnos nem főzni tanulok. De azért igyekszem!

lepattanó korong 2008.03.20. 15:44:22

Basszus, ez főzőműsor? Egyszerűsíteni kell az ételeket, ahogy a Fickó is megmondta, F-fel. Nigella meg egy Hófehérkébe oltott angyal, imádom. ;-)

BRU 2008.03.20. 15:57:25

Én is utáltam (mint embert most sem szeretem) Sthal Juditot, és a műsorát bevallom nem is néztem soha, de tavaly Karácsonyra az ő egyik könyvét kaptam ajándékba. Ott porosodott a többi között a polcon, amíg egyszer unalmamban nem kezdtem lapozgatni. Bár a gondolattól is irtózom, hogy ezt írom, de az az igazság minden második recept kiválló és könnyen elkészíthető benne.
Azt én is osztom, hogy koppintás az egész, de ez a könyv tényleg jó.

georg 48 2008.03.20. 16:05:21

Girhes macska! Remélem nem sértettelek meg? Ha igen akkor bocsi.

steadman · http://steadman.freeblog.hu 2008.03.20. 16:07:42

Buday szerintem meglehetősen igénytelen. Én például elhűlnék, ha a csajom kezében meglátnám a fokhagymakrémet, ez a kiváló sztárszakács viszont rendszeresen használja.

És ne mondjátok, hogy azért, mert a fokhagyma nem volt benne a dobozban, mert a fokhagymakrém sem!

geris 2008.03.20. 16:19:32

Emlékeztek még egy egész régi Horváth Rozis főzőműsorra? Egyszer szűzérméket csinált, és megpróbálta beletolni a húsba a kolbászt :):):) LOL Én nem tudok főzni, de azt azért magamtól is láttam, hogy vmi zsinórral behúzni egyszerűbb lett volna. A vágás után valószínű így oldották meg :D

lacimaci666 2008.03.20. 16:22:04

tegnap voltam az éttermében, szerencsére céges vendégként, nem saját zsebre, egy rossz szavam sem lehet

Carnivora (törölt) 2008.03.20. 16:24:59

Kutya nem jár piacra a Tesco a realisztikus Zolika. A gusztustalan pecsenyés kajái a tökömet sem érdeklik ...

Stahl-t nem nehéz felülmúlni egy csomó kaját elkedz ehetőre készíteni aztán beleteszi a sok ehetetlen egzotikus hulladékot vagy fél liter piát ...

geris 2008.03.20. 16:28:15

Héé! Az a nigella az a bögyös barna csaj, aki általában fehér csiniruhában szeleteli a véres húst? :) LOL van olyan jó a stahl is simán :D

Stahl alapanyagok nyilván lol, de a J.Oliver se nagyon nyomott még olyan receptet, amiben ne lett volna legalább egy ismeretlen/ beszerezhetetlen alapanyag...mint az angol főzős műsorokban általában. (Pl banánlevél wehehehe, a skála piacon biztos van, sőt már lassan a cigók is azt árulják az aluljáróban a paprika helyett, nem?)

Egyébként nem óriási átverés, hogy kb csak _angol főzős műsorokat lehet nézni a kábeltvken (Nigella, Floyd, J.O, meg az az étteremhelyrerakós pasas)? Angol konyha!! lol!!

Carnivora (törölt) 2008.03.20. 16:30:35

Nekem ez a sztáros főzősb*szás tetszik a tv2-n.

QCa 2008.03.20. 16:32:24

Inkább gyertek a www.virtualmanager.hu -ra. Online forma1-es játék. Már ha szeretitek a Forma1-et is. Én igen! ;)

geris 2008.03.20. 16:32:55

Ja, és egyébként én doktor háuszos főzőműsort akarok!!! Mindjárt el is kezdek aláírást gyűjteni! :)

Tenoce · http://www.deezer.com 2008.03.20. 16:37:23

Nem lehetne az ilyen Forma1-es SPAM kocsogok hozzaszolasat torolni?

lajosss 2008.03.20. 16:39:39

En szeretem a Stahlt,rajtab latszott hogy szereti is meg elvezi is amit csinal,mellesleg jol is csinalja,
a magyar konyhanak igy is rosz hire van nem kellene meg egy ilyen egeszsegtelen kinezetu szakaccsal is rontani mint a
Budai,ez nem jelenti hogy nem csinalja jol.
so sok sikert mindegyiknek,

yokli 2008.03.20. 16:40:33

"Stahl alapanyagok nyilván lol, de a J.Oliver se nagyon nyomott még olyan receptet, amiben ne lett volna legalább egy ismeretlen/ beszerezhetetlen alapanyag..."

na jóvanjóvan, jóvanmá' ;), de ő nem is magyaroknak készíti a műsorát!

yokli 2008.03.20. 16:41:13

geris, hol kell aláírni?????????????????

Gestas 2008.03.20. 16:44:00

geris 16:28:15
Az utolsó bekezdéseden már én is sokat gondolkodtam.Anlia,mint gasztronómiai nagyhatalom,legalább is a TV-k szerint.Nevetséges!Hol vannak a Francia,Olasz,Kínai,"sztárszakácsok",hmm?

Carnivora (törölt) 2008.03.20. 16:44:46

A tv2-n nagy ez a főzőműsor kutyalábasba főz a népeknek :D:D:D

Gestas 2008.03.20. 16:46:18

Anlia,az természetesen,Anglia.

gastro, missing in action 2008.03.20. 16:49:20

nem véletlenül van ennyi angol főzősműsor!
Elég rendesen rendberakták az angolok éttermi kultúráját (és ugy a konyhakultúrájukat is) ezek a sztárszakácsok...

geris 2008.03.20. 16:50:57

yokli

kedd délutánonként tervezem, hogy lestandolok pár órára a Ferenciek terén az aluljáróba. Ja, és megpróbálok majd eladni pár banánlevelet is :)

J.O-val az a baj, hogy az egész világnak készíti a műsort, de nem hiszem, hogy bárhol a világban (kivéve Anglia) meg tudják főzni a receptjei 30 szászalékánál többet... És amióta jól meghájasodott, azóta már nem is az igazi na, mintha elvesztette volna a húdeegészségeseket főzök ám imidzst. Kár. Egyébként most a TV paprikás utazgatós "180cm de 52 kg vagyok és sokat cigizek és bármit megeszek" fazon műsora a kedvenc!

És senki se bántsa a szép kövér Budayt, mert tudvalevő, hogy egy férfi 90 kg alatt csak karácsonyfa dísz :D Pláne, ha szakács!

Carnivora (törölt) 2008.03.20. 16:51:54

Gasztrophil Justin Case 2008.03.20. 16:49:20

Te sem mostanság jártál angoléknál ... a original angolok továbbra is sz*rt zabáznak :D

geris 2008.03.20. 16:54:20

Gasztrophil Justin Case 16:49:20

Rendbe rakták, rendbe rakták. A tv-ben, meg a puccos éttermekben is tuti király a kaja. De én azért inkább bízoma kint comi-chefkedő cimborám beszámolóiban :) Elég gusztustalan a kaja, és általában csak só bors. De az még a süteménybe is :D:D

gorilla 2008.03.20. 16:54:57

Neeem, a legjobb, amikor a norvég halászhajót a Floyd bácsi majdnem felgyújtja, meg amikor az Around the Med egyik részének a végén egy kis epilógust nyomat, és miközben dicséri a bort, amit iszik, alig bír egyenesen nézni...
:))
A Stahl műsora az unatkozó férjeknek való, amíg asszony takarít... :)

geris 2008.03.20. 16:59:13

gorilla!

ja, azért floyd az floyd. De már ráuntam kicsit :$

"A Stahl műsora az unatkozó férjeknek való, amíg asszony takarít... :) "

Attól félek, hogy ez inkább az ún. emancipált nőknek szól, aki nézi a stahlt, amíg a férj főz/takarít. :D Budayt kell nézni amíg az asszony takarít! Az a piacos hurkakolbász csinálja meg a hangulatot a szombati ebédhez, nem az olivaolaj :)

yokli 2008.03.20. 17:10:35

geris 2008.03.20. 16:50:57

ok. legyen rajtad house-os kitűző, h megismerjelek, nehogy a hóvirágos nénit zaklassam

"És senki se bántsa a szép kövér Budayt, mert tudvalevő, hogy egy férfi 90 kg alatt csak karácsonyfa dísz :D Pláne, ha szakács! "

nyihhhhihihihihiiiiii :DDDD

gastro, missing in action 2008.03.20. 17:15:15

carnivora, geris

hát igénytelen emberek mindenhol vannak - ez áll a magyar konyhakultúrára is...
én nem tudom, hova jártok Ti ott vendégségbe?!?!?!:-D

geris 2008.03.20. 17:44:30

gastrophil 2008.03.20. 17:15:15

félek, nem oda, ahova te :D:D

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.03.20. 17:49:08

kinek kell szólni hogy anutám - aki nem szereti a babakék lakókocsit - kapjon egy főzőműsort a tévében?

jó, Mámi nem egy nájdzsellalószon, és kicsit soványabb mint a buday, nem alkoholista mint floyd, tök elérhető dolgokból főz, nem úgy mint dzsémioliver,nem lógatja a haját a kajába mint a stál és még sorolhatnám.

a lényeg, hogy itt mindannyian megőrülnétek a főztjéért!!!! mert végül is az a lényeg nem?

Xerxész és Leónidasz 2008.03.20. 17:53:39

Gordon Ramsay F...er. És nem is angol :)

Anubisz (törölt) 2008.03.20. 17:54:16

Stahl-nak akkor törném le a kezét, mikor minden egyes műsorában zsíros-vajas, mindenféle szósztól mocskos kézzel nyitogatja a fiókokat, sütőt... Meg a "ducigezerdfokhagyma, a belakanalazom" szövegtől hányok... De egy tisztességes székelykáposztát még nem főzött..:)

Nigella aranyos, a ausztrál faszinak olyan vigyora van, hogy észbontó, és ezek legalább többet tudnak mint az állandó és rohadtul unalmas muffinok...

bosszantó 2008.03.20. 18:00:28

Nem bízom a sovány szakácsokban...

NemAnonim 2008.03.20. 18:03:06

gordon ramsay!!! az egyetlen, ami médiatörténetileg is értékelhető!!!

UK
en.wikipedia.org/wiki/Ramsay%27s_Kitchen_Nightmares
US
en.wikipedia.org/wiki/Kitchen_Nightmares

vagy:
en.wikipedia.org/wiki/The_F-Word
A major component of the programme is Ramsay's "Get Women Back in the Kitchen" campaign. In a self administered survey he found that three-quarters of women couldn't cook, with some 78% never cooking a regular evening dinner. Women found cooking to be a chore, whereas men found it to be an enjoyable activity. Ramsay claimed that women "know how to mix cocktails but can't cook to save their lives."

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 18:07:42

látom sok okos főzni tudó ember írt ide kommenteket...ennyi baromságot régen olvastam egy helyen. fikázni azt mindeki tud, de érdemben hozzászólni, már nem nagyon.
megjeygezném, hogy amiket sthal, vagy jamei oliver főz, ahhoz az alapanyagot bármelyik szupermarketben meg lehet venni, csak körül kell nézni. tudom hogy ez azoknak az embereknek nem tünt fel, akinek a konyhaművészet a pörköltnél kezdődik, és a töltött káposztánál végződik.
az angol konyhát fikázóknak meg megsúgom, hogy a magyar konyhánál igénytelenebb és elmaradottabb nincs európában. csak mi szeretjük azt hinni, hogy a magyaros ételeket mindenki szereti. pl. a nagy világvárosokban, kb. tizszer annyi mongol grill-étterem működik, mint magyar konyhát vivő étterem. pedig a mongol gasztronómiáról nem nagyon hallani:)

stahl műsora, annyira koppintása nigella műsorainak, hogy abban is főznek.
stahl judit többet tett a magyar gasztro-kulturáért, mint a tv paprika összes félművelt ócska szakácsa, bederobival, és a serényivel az élen.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 18:11:46

ha már a tv paprika szakácsai szóba kerültek.
kifozde.blog.hu/2007/09/12/tv_paprika_avagy_mi_a_szart_eszunk_ma
bocs, hogy magamat ajánlgatom, de itt bővebben kifejtettem a véleményem a paprika tévé szakécsairól.

irrelevant 2008.03.20. 18:15:49

Hát nekem Stahl és az ausztrál faszi (Bill) ugyanaz a kategória: látványkonyha, minél drágább alapanyagok sznob összekotyvasztása, Bill hollywoodi mosolyától még a hideg is kiráz. Csinált az egész ember. Annyi a különbség, hogy Stahlnak még egy normális konyhája sincs, olyan, mintha egy lakótelepi lyukban főzne.

geris 2008.03.20. 18:21:23

Toma

1. Neked is nagyon megy az építő kritika, látom...

2. Milyen minőségben kaőpod meg azokat az alapanyagokata a teszkóban, hmm?

3. Banánlevelet melyik teszkóban lehet kapni, mert egyébként tök jó volt az a J.O.-s halas recept.

4. Miért gondolod, hogy a te szubjektív véleményed értékesebb a mi szubjektív véleményünknél?

5. "megsúgom, hogy a magyar konyhánál igénytelenebb és elmaradottabb nincs európában" - tehetek én róla, hogy anyukád/apukád ízetlenül főzött kiskorodban? egyébként pedig LOL és no comment

meg még tudnék mit írni, de sajna mennem kell, remélem majd a többiek...

irrelevant 2008.03.20. 18:21:42

Bombadil Toma: nemtom mikor voltál utoljára Angliában, de ott egy átlag vendéglőben csak sótlan, ízetlen, szagtalan szart kapsz, ha normálisat akarsz enni, akkor indiai, görög, vagy istentudja milyen kajáldába kell menned.

A magyar konyha fikázása pedig azoknak a kedvenc sportja, akiknek a gasztronómia az ötcsillagos éttermeknél meg a sznob borszakértésnél kezdődik...

bosszantó 2008.03.20. 18:24:46

Bombadil Toma azért nem kéne azt a magyar konyhát fikázni. Én nem tudom miért lenne jobb beállni a sorba és azokat a kajákat csinálni ami európában menő??
Amúgy meg ha európában nincs igénytelenebb és elmaradottabb a magyar konyhánál, akkor ajánlom menjél egyél akár az osztrákoknál, akár a németeknél vagy szlovákoknál. De nemzeti konyhát vivő étteremeben!
Nem fikázni kell, hanem ismerkedni vele. Pl nem csak pizza, hanem lepény is van a világon és nem csak abból a szaros és rohadt drága ruccolából lehet salátát készíteni, hanem pl a rendesen őshonos medvehagymából is..
De mostanában olyan nagy divat azt fikázni ami van és felmagasztolni ami másoknak van!
Remélem a fűszerpaprika helyet is őrölt chilit használsz mert az a menő. Te hozzáértő.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 18:48:38

a magyar konyha nem erendeően szar, hanem az évtizedek alatt sikerült lezüllesztenie a magyar vendéglátásnak. régebben sokkal változatossabb és kreatívabb volt, mint manapság.
pont itt van a felelőssége a bederobi féle alakoknak, hogy az egyébként sem túl magas gasztrokultúrát, még mélyebbre taszítják. stahllal ellentétben, aki hirdeti, a jóminőségű alapanygok szükségességét, és nem vegetával és gulyáskrémmel főz.

bosszantó/geris
a kommented minden állításomat igazolta köszönöm:)

kunkorcsiga 2008.03.20. 18:52:52

Hétvégén főzök. Jön valaki kamerával?

yokli 2008.03.20. 18:59:26

"stahl műsora, annyira koppintása nigella műsorainak, hogy abban is főznek.
stahl judit többet tett a magyar gasztro-kulturáért, mint a tv paprika összes félművelt ócska szakácsa, bederobival, és a serényivel az élen."

jiiiihhhhhiííííííííííííhhhíhí
nyihhhíííííhhíhíhíhíhíííííííí
muhahahahahahahaa

NemAnonim 2008.03.20. 19:02:12

Bombadil Toma: riszpektm bár Stahlban nem értünk egyet... :-) és grat. a bloghoz!

Igen, szerintem is évtizedek kitartó munkájával sikerült a "rósejbni+panírozott_akármi - brassói - pörköltből_bármit_csinálok (gulyás, babgulyás, tokány, hortobágyi..)" szintre eljutni, a magyar konyhakultúrában, és a visszaút sem ígérkezik rövidnek...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 19:02:15

jav: eredendően

"otvospeter 2008.03.20. 18:21:42
A magyar konyha fikázása pedig azoknak a kedvenc sportja, akiknek a gasztronómia az ötcsillagos éttermeknél meg a sznob borszakértésnél kezdődik..."

tévedsz!
én nem fikázom, (bár lehet, hogy úgy tűnik), én el vagyok keseredve. hogy itt tartunk. a magyar konyha sokkal többre hivatott, de az elmult évtizedek begyöpösödöttsége, és a mindenjóahogyvan mentalitása tette tönkre. nézd meg egy magyar étterem kínálatát, nyomát sem találod igazi jó magyar ételeknek, (nekem ez a hobbim:gyűjtöm a régi magyar recepteket) csak a pörkölt-halászlé-töltöttpaprika háromszögben mozognak, vagy a mediterrán konyha magyrított/butított verzióját adják, és semmi kreativitás. tisztelet a kivételnek!

T.leo 2008.03.20. 19:06:36

a reklámban anno ez volt egészséges magyar termékekből főz juci. ja. bors, oliva oreganó szerecsendió meg stb. egy pacalpörköltet nem főzött a szerencsétlen, mert az nem fekszi a kényes gyomrát? az ujjait meg levágnám.:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 19:09:21

oOOo
én nem azt mondtam, hogy a stahl a szakácsművészet csúcsa, de sajnos a magyar kínálatból, ő a legjobb. és ez egyben, a többi műsort is minősíti. stahl legalább nagy hangsúlyt fektet a friss és jóminőségű alapanyagokra, és a főzőiskolájában is erre tanit. a többi műsorban, a "szakácsok", szemrebbenés nélkül használnak előre reszelt parmezánt, vegetát, leveskockát, stb. amit egy szakácsnak a kezébe sem szabadna vennie. nem azt mondom, hogy egy háziasszony otthon ne használja, de egy szakács az igenis főzzön alaplevet, és ne leveskockából csinálja...

bosszantó 2008.03.20. 19:10:52

Bombadil Toma pedig nagyon fikázónak és nem elkeseredettnek tűnt amit írtál.

franjof 2008.03.20. 19:11:11

nem komalom a fozomusorokat de a stal annyira irritalo hogy el kell kapcsolni

az kulon zavaro hogy a nigellat utanozza pedig az meg eppen nezheto

NemAnonim 2008.03.20. 19:12:30

Toma: azért ha gyűjtöd, akkor publikálhatnád is :-) speciel a japán tempura sem az a hozzávaló, amitől a hortobágyi csikósok elszunynadtak délután.

---
Hogy honnan züllöttünk, arra az örök klasszikus:

youtube.com/watch?v=Bjo0wnEGJPI

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 19:17:21

bosszantó
lehet, hogy első indulatomban, nem fejeztem ki magam pontosan...

oOOOo
egy külön blogot szánok rá, ha lesz egy kis plusz időm. mert meg is kell azokat főzni:))

kertész 2008.03.20. 19:18:39

oOOOo
Köszi a videóért.

NemAnonim 2008.03.20. 19:19:29

az a baj ezzel a Szindbád jelenettel, hogy mindig muszáj megnéznem elejétől végéig...

:-D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 19:20:40

hát ez az! krudy idejében még volt éttermi/gasztro kutúra. volt honnan lecsúsznunk!:))

NemAnonim 2008.03.20. 19:24:46

a részletek...
"ha a vendéglős ad magára..."
"a szárnyas után?"
és az a tálalás, a mustáros edények...
és ami a legdurvább, hogy a KAJA mindeközben NEM tejszínbe forgatott pirosszőlőszem mentalevéllel, hanem a _rendes_ ételek... és mégis van stílusa...
ez persze nem csak Krúdy, hanem Fábry is, aki ezt meg tudta rendezni. Sértődés ne essék, de EZT a kultúrát nem kapod meg Stahl-tól. Pedig... pedig összességében semmi rendkívüli nincs benne, csak minden a helyén...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 19:42:20

oOOOo
"de EZT a kultúrát nem kapod meg Stahl-tól. Pedig... pedig összességében semmi rendkívüli nincs benne, csak minden a helyén... "

ez igaz. (stahl alapvetően az olasz konyhából merít.)
de sajnos mástól sem!:))
legjobban ez hiányzik. a magyar polgári éttermi kultúra (bocs az állandó ismétlést). az hogy legalább vasárnaponként étterembe járjanak az emberek. tudom ezt nem tehetik meg a legtöbben, de még aki igen, az sem teszi. az is igaz, hogy nem is lenne hova mennie, mert nincsenek már ilyen kisvendéglők. régen mindenkinek meg volt a törzshelye, ahol a pincér tudta, mit szeret a vendég stb...huszonkettes csapdája:(
amúgy ez a jelenet, nagyon ott van!:))) ezerszer is meg tudnám nézni, sose unom meg. csak megéhezek:))

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.03.20. 20:28:54

oOOOo!

Egyetértek veled! Gordon Ramsay a király!
Azért 3 michelin csillaggal tudhat valamit.
Azt kellene nézni. Tényleg mindenhol az egyszerűségre törekszik. A Kitchen Nightmare egyenesen zseniális.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.20. 20:39:25

az előző kommentem, temészetesen KO-nak szólt nem oOOOo-nak:))

Rigoletta 2008.03.20. 20:56:44

Azt én is útálom, ha valaki főz össze-vissza libeg a haja és szopogatja az ujját. Bede Robi rettenetesen mesterkélt, viszont Serényi Zsolt ételeit nagyon szeretem.

GGG77 2008.03.20. 21:38:07

Teszem hozzá életemben nem főztem még semmit sem tévés recept alapján, tudod ki fog jegyzetelni...

Angelo_ 2008.03.20. 21:45:13

Jó lesz megnézni, hogy mit tud a Budai műsorban, kíváncsi leszek. Jó hogy ki tudott lépni a Stahl árnyékából miután megtanította főzni Juditkát.

öccá · http://dogsigns.blog.hu 2008.03.20. 22:40:09

A nőt én sem csípom, de néhány receptjét próbáltam már, és tényleg használhatóak.

phzs 2008.03.20. 22:50:54

"ez persze nem csak Krúdy, hanem Fábry is, aki ezt meg tudta rendezni."

Kedves K.O.!
A Szindbádot HUSZÁRIK ZOLTÁN rendezte.
Uff.
Ki az a Fábry?

brodaclop 2008.03.20. 23:46:57

Bombadil Toma, az angol etkezesi kultura ugyanugy a beka segge alatt van, mint a magyar. Sot, meg inkabb.

De van par kulonbseg.

Az angol ettermi kultura sokat javult, es az un. angol sztarszakacsok mind kulfoldon tanultak eletuk egy szakaszaban. Raadasul sokkal jobban ertenek a musorkesziteshez, mint az olaszok es a franciak meg egyeb nepek, ezert tudjak exportalni a musorokat a vilagon mindenhova. Ennek szomoru mellekhatasa, hogy ezzel parhuzamosan a tradicionalis konyha szep lassan megpurcan, a regi nepi kajak mar reg kihaltak, a kocsmai kajak szinte mind mirelitek es a tobbi.

(Megjegyzem, azok a mongol grillek ugy mongolok, ahogy en. Kiveve ahol szolgalnak fel mormotat es birkaszemet, azt alairom.)

A masik, hogy bar az emberek 85%-a mindenhez sultkrumplit eszik, a sultkrumplihoz meg ecetet, de van valasztasi lehetoseged. (Vehetsz organikus muffint harom fontert, muhaha. Na jo, komolyan.)

geusz 2008.03.21. 08:04:24

Nekem Edelstahl Judit nem hiteles, ráadásul csúnyán megbukott az a bizonyos könyve, ami a világon bárhol máshol óriási plágium botrány lett volna.
Buday pedig egy szakember, éttermet vezet, kávézót nyitott mellette és a Szépművészeti Múzeum "utasellátó" szintű büféjéből csinált egy klassz helyet, finom szendvicsekkel, ételekkel, Gerbeaud sütikkel.
Persze képernyőre általában nem az kerül, aki hiteles vagy tehetséges, hanem ami az átlag magyar paraszt IQ hányadosának még nem túl magas. Kepes András értelmes emberekkel, orvosokkal, művészekkel, tudósokkal beszélgetett egy asztalnál érdekes témákról. a kutya nem nézte. Bezzeg Győzike, Anettka, Balázs, "Máónika", és a hasonszőrű műsorok nézettsége...
Ez van. De pont erre van a közszolgálati TV. Legalább ott legyen egy színvonal. Mert a kereskedelmi úgyis mindig azt fogja nyomni, ami az átlag IQ-nak megfelel...

cubalibre 2008.03.21. 09:03:35

Éljen PELLE JÓZSEFNÉ! Ki emlékszik rá? Mikor Kádár-korszak volt, ez a néne volt az akkori Stahl. Írt is pár szakácskönyvet, meg jól elmondta hogy kell pörköltet, töltött káposztát csinálni. Nem úgy mint Stahl Jucika az avokádókrémes szarságaival. Hazamenne a melós ember, úgy kenné az asszony fejére az avokádókrémet mint a huzat, mondván hogy ilyen szarság helyett adjanak neki normális kaját.
És azt észrevettétek, hogy Jucika mindig lógó hajjal főz? Kérdés: mennyi az egy harapásra eső hajszálak száma?

rasheed 2008.03.21. 09:11:50

Arra a melósemberre gondolsz, amelyik összehugyozza a WC-deszkát, fogat sem mos, leül a fotelba, Mónika-show-t néz és Blikket olvas?? Ő meg is érdemli a "normális" pörkűtt pörkűttel kaját. Az avókádókrémet meg hagyják csak meg nekem.

len_csi 2008.03.21. 09:23:47

Kövezzetek meg, de én rosszul vagyok ettől a Budaytól. Az az igazság, hogy azt nem is tudom megítélni, hogy jól főz-e, de hiszek nektek, hogy igen, csak nem tudom végignézni, annyira gusztustalanul néz ki ez a pasas. Csupa zsír, tátva a virsli szája :)))
Nem tudom, de nekem azt sugallja, ha az ő főztjét eszed, ilyen kövér d... leszel.
Bocs

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2008.03.21. 10:13:53

én kötelezővé tenném az olívaolajat, ez csak úgy eszembe jutott most.

rusnya 2008.03.21. 10:18:46

Ami a Stahl-Nigella párhuzamot illeti: www.habostorta.hu/hab/eszter/sztarhirek/200508/stahl_es_a_plagium Egyébként pedig Bill, Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage) és Jamie . :) Ők az igaziak!!! ;)

ethan blow 2008.03.21. 10:23:56

Salátástáhl Judit nem rossz arc, csak nem tud megújulni. Az azonban valóban gáz, hogy lassan minden közepesen ismert, illetve egyszer a kamerák előtt hugyozott nejlonsztár főzni kezd lassan, de Istenem, addig sem szerepelnek a szarabbnál szarabb filmekben, nagyjából pont ennyire valók. András, főznél egy jó suttyantott levest? Kapsz érte Kossuth-díjat, ha nem sózod el, bazmeg. nevetséges.
Amikor meg a Budayt nézem, mindig fulladni kezdek, nem tudom, mitől van ez, de megfigyeltem, műszerrel. Talán paraszomatikus...

72es évjárat 2008.03.21. 10:26:46

geusz, Noname Cowboy és Bombadil Toma már leírták, amit akartam: teljesen egyetértek mindhármójukkal. Ajánlom a témában betekintésre a Bűvös szakács-blogot, meglehetősen szemlélettágító hatást gyakorolt rám.

Buday műsora tetszett, szívesen megnézem majd, jó, hogy a neten is rajta van (ritkán vagyok tv-közelben). Megérdemelt már egy önálló műsort.

Gordon Ramsey személyes kedvencem, 3 Michelin-csaillagot nem osztogatnak akárkinek - és nem is szállt el tőle.

A Szindbád éttermi jelenetéhez csak annyit, hogy ezért vettem meg DVD-n: zseniális! :)

leg 2008.03.21. 10:56:14

Nem emlékszem, ki írta, mert egy slukkra olvastam az összes kommentet, de Stahlnak egy könyve sem bukott meg eddig, és az utolsón kívül mindet többször újranyomták. Állandóan csúcsközelben van az eladási listákon (kivéve ha albertdzsordzsi meg nem írja, kire mászott rá aktuálisan). Ez csak egy könyvkiadói szempont, attól még lehet utálni/szeretni, de hogy üzletileg bejött neki, az tuti.

cubalibre 2008.03.21. 11:30:39

Leg! Nehogy elhidd már! Minden könyvkiadó azt mondja a művéről, hogy az eladási lista élén van.
Arról meg nem is beszélve, hogy kinyomják a könyvet mittomén 5000 példányban, de egy idő után (mondjuk a 2000. után) azt mondják, hogy ó, ez már a 8. utánnyomás.

leg 2008.03.21. 11:44:39

Ja, ja. De ezek terjesztői listák. Libri, Alexandra. meg ugye vannak mindenféle nyomdaközeli infók. Szóval SJ még nem bukott könyvvel, de ez puszta adat, nyugodtan lehet ettől még lenyúlós stb.

NemAnonim 2008.03.21. 18:14:13

K.O. = oOOOo :-) visszamenőleg átírta a nickemet a bloghu (régen nem csinált ilyet). No, szóval:

phzs: mea culpa, valóban Huszárik. A Fábry pedig persze Fábri lett volna, természetesen, még el is írtam:

www.filmtortenet.hu/object.02cb4bff-c85d-4fd8-ad94-3d880b1cb55c.ivy

elnézést mindenkitől.
süti beállítások módosítása